Groen eten,  Groen leven,  Tips

Ideetjes voor groene en vegan bedankjes

Laatst gingen we op bezoek bij vrienden om lekker te gaan eten, en op het laatste moment bedacht ik me dat we nog een cadeautje mee moesten nemen. Je weet wel, zo’n klein bedankje voor de gastheer of -vrouw. Ik in de stress, want wat kon ik op het laatste moment nog even snel kopen? Ik wil namelijk wel iets geven dat bij mij past, dus iets dat groen is, duurzaam, vegan, etc., én dat bij de ander past! Vandaag deel ik een paar ideetjes met je, voor het geval jij wel wat inspiratie kunt gebruiken.

De boodschap van een bedankje

Ik denk dat een cadeautje altijd iets zegt over jou als gever, en ik hoop altijd dat het ook iets zegt over de ontvanger. Je geeft geen flesje wijn aan iemand die geen alcohol drinkt. En je geeft geen melkchocolade van koemelk als je zelf vegan bent. Je kiest een cadeautje dat bij jou als gever past, iets waarbij je je prettig voelt om te geven. En je kiest een cadeautje dat de ontvanger leuk vindt om te krijgen.

Zelf vind ik het meestal niet zo leuk om een tegoedbon of een geldbedrag te krijgen wanneer ik daar niet specifiek om heb gevraagd. Voor mij zegt zo’n “cadeautje” namelijk zonder woorden dat de gever geen tijd heeft gestoken in mij. Een tegoedbon is altijd goed, maar het is ook zo makkelijk en ontzettend onpersoonlijk. Ik krijg en geef liever iets persoonlijks en kleins dan iets onpersoonlijks en groots.

Zelf probeer ik daarom altijd met een écht cadeautje aan te komen. Of dat nu is op een verjaardag, een bruiloft of gewoon een etentje. Maar omdat ik zo veel bezig ben met veganisme en duurzaamheid, zijn mijn criteria voor een presentje best streng. Daarom wat inspiratie voor jou, voor het geval je het soms ook even niet weet.

Om te smikkelen

Iets te eten of te drinken geven kan natuurlijk altijd. Je kunt het hiermee zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt, en hebt daardoor veel mogelijkheden.

Veel mensen maak je blij met een flesje wijn. Biologische wijnen zijn meestal vegan. Wil je het zeker weten: ga dan naar een website zoals http://www.barnivore.com/, hier kun je het precies nazoeken 🙂

Een biertje gaat er, zeker bij een hoop mannen, ook wel in. Zelf vind ik het leuk om een lokaal geproduceerd biertje te geven: een echt streekbiertje of een biertje uit de brouwerij van het klooster hier in de buurt.

Chocolade doet het ook meestal wel goed. Veel pure chocolade is veganistisch, maar er zijn ook verschillende merken die (online) veganistische melk- en witte chocolade verkopen. Je zou er ook op kunnen letten of het fair geproduceerd is.

Nootjes en gedroogde vruchten kunnen ook een leuk bedankje zijn. Op de markt is altijd wel een notenkraam te vinden die een mooie en lekkere combinatie voor je kan maken. Je kunt kiezen of je de nootjes in een standaard plastic zakje wilt kopen, of zelf zakjes van stof of schaaltjes meeneemt voor een feestelijk en duurzaam tintje.

Bijzondere thee of koffie vallen ook vaak in de smaak. Die kun je als losse thee of losse bonen kopen, en het cadeautje wordt ook hier extra persoonlijk als je het in een bijzondere verpakking geeft. Welke smaak vind jij bij de ontvanger passen? Dit kun je toelichten als je het bedankje geeft, dat is heel erg leuk!

Zelfgemaakt lekkers. Of het nu koekjes zijn, bonbons, of zelfgemaakte limonade. Of wat jij dan ook leuk vindt om te maken en te geven. Persoonlijker zal het niet worden!

Iets fijns voor in huis

Een kaars vind ik zelf altijd leuk om te krijgen, als de kaars veganistisch is tenminste. De meeste kaarsen van Bolsius zijn vegan, en dus gemaakt van plantaardige was. Een kaars kan in de zomer de vorm hebben van een windlicht voor in de tuin of op het balkon, en in het koudere seizoen een exemplaar dat bij iemands interieur past. Heel sfeervol, en een kaars gaat lang mee.

Waar ik ook altijd blij van word, is een plantje, een stekje of een potje met een zakje zaadjes. Dit is duurzamer dan een bos bloemen, want je hebt er véél langer plezier van! Je staat er misschien niet zo bij stil, maar het telen van snijbloemen kost heel veel energie en/of bestrijdingsmiddelen. Niet echt groen dus. Een bloeiende potplant, een stekje of zaadjes die je zelf nog kunt zaaien, zijn een veel bewuster alternatief.

Een natuurlijke luchtverfrisser, zoals een potje met etherische olie of potpourri, kan ook een leuk bedankje zijn. Let er wel op dat dit presentje erg smaakgevoelig is, dus doe dit alleen als je zeker bent van de juiste geur.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren vandaag! Weet jij nog leuke of lekkere bedankjes die in dit rijtje zouden passen? Laat het weten bij de reacties!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge