Groen eten,  Struggles

Hoe veel dierenlevens red je als vegan?

Een paar weken geleden was ik benieuwd hoeveel impact mijn nieuwe vegan levensstijl al had gehad op dier en planeet. Daarom vulde ik de Vegan Calculator in die mij precies vertelde hoe goed ik bezig was. Wauw! Het resultaat vond ik verbluffend! Ik was echt goed bezig! Ik vertelde vol trots aan mijn man wat we al allemaal teweeg hadden gebracht door geen vlees, zuivel en eieren meer te kopen en te consumeren in vier maanden tijd. Maar mijn man vond de uitslag maar niets. In één woord ongeloofwaardig.

Vegan Calculator

De Vegan Calculator baseert zijn uitkomsten op de facts van de documentaire Cowspiracy. Hij vertelt je de volgende zaken:

 • Hoe veel liter water je hebt bespaard,
 • Hoe veel kilogram graan je hebt bespaard,
 • Hoe veel vierkante meter bos je hebt bespaard,
 • Hoe veel kilogram CO2 je hebt bespaard,
 • Hoe veel dierenlevens je hebt bespaard.

Bij mij kwam er op het moment van invullen het volgende uit:

 • Water: 499.668 liter
 • Graan: 2172 kg
 • Bos: 336 m2
 • CO2: 1092 kg
 • Dierenlevens: 120

Bij alle getallen was mijn man danig onder de indruk, tot ik het laatste getal voorlas. Dat ging hem te ver. 120 dierenlevens, in 4 maanden tijd. Dat is dus 1 dierenleven per dag. Onzin, vond hij. Het is niet zo dat er voor elke kipfilet één kip overlijdt. Uit een kip kun je filets halen, en vleugels, en poten, en vast nog meer. En dat is dan nog maar een kippetje. Als je een koe in zijn geheel zou kopen, zou je daar weet-ik-veel hoe lang van kunnen eten. Dus niet één dode koe per dag, maar veel minder, zelfs als je elke dag rundvlees zou eten.

Eerst probeerde ik nog heel gallisch de Vegan Calculator te verdedigen. Ik vertelde dat het zo in de praktijk niet werkt. Dat als je elke dag vlees koopt, dit waarschijnlijk wel steeds van een ander dier is. En bovendien is het wel zo dat voor mij, en voor mijn vleesconsumptie, al 120 dagen geen dieren hebben hoeven sterven. Daar worden nog niet eens de versnipperde haantjes voor mijn eieren en geslachte stierenkalfjes voor mijn melk bij meegerekend.

Uiteindelijk moest ik echter toch mijn man wel gelijk geven. Ik kon geen weerstand blijven bieden aan zijn logica en moest concluderen dat het eigenlijk wel waar was wat hij zei. Maar dat vond ik zo stom! Want als dit getal van dierenlevens niet betrouwbaar was, dan was de rest van de uitslag dus ook niet te vertrouwen. Want die getallen hingen allemaal samen met het aantal bespaarde dierenlevens. Wat heb ik dan eigenlijk wel gered?

Veganalyser

Uiteindelijk vond ik een calculator van de Vegan Society, de Veganalyser. Deze calculator is aan de ene kant uitgebreider, aan de andere kant juist niet. Hij kan je vertellen wat je teweeg zou brengen als je vandaag vegan zou worden, en wat je al gedaan hebt sinds je vegan bent. Daarnaast maakt hij onderscheid waar je woont, hoe oud je bent, en wat je voorheen was (omnivoor, viseter, vegetariër). Dat is heel uitgebreid! Aan de andere kant vertelt hij wel alleen maar hoeveel dierenlevens je hebt gered/zou gaan redden. Dat is dus beduidend minder uitgebreid.

Op basis van de Veganalyser heb ik de afgelopen 4 maanden 11 dierenlevens gered. Dat is een stuk minder dan de uitslag van de Vegan Calculator! De Veganalyser weet het me wel preciezer te vertellen:

 • 5 vissen
 • 6 pluimvee

Ik vroeg me natuurlijk af waarop de calculator dit antwoord baseerde, en daarvoor werd ik doorverwezen naar een heel uitgebreide pagina die alles uitlegde. Op deze pagina werd direct gezegd dat dit getal slechts een gemiddelde is, dat de uitkomst waarschijnlijk lager is dan het daadwerkelijke getal, en dat de gegevens alleen zijn gebaseerd op voeding (en dus niet op leer, wol, etc.).

Bovendien is de reden dat ik nog geen runderen (cattle) heb gered, inderdaad (zoals mijn man ook al terecht opmerkte) dat runderen enorme dieren zijn. Zelfs vleeseters consumeren omgerekend maar 8 runderen in hun hele leven. Voor de melk zouden 4 tot 6 koeien per mensenleven sterven.

Even voor de beeldvorming: Als ik 10 jaar vegan zou zijn geweest, zou ik al 374 dierenlevens hebben gered. Namelijk:

 • Runderen: 1
 • Varkens: 8
 • Vissen: 161
 • Legkippen: 11
 • Schapen: 1
 • Pluimvee: 191
 • Melkdieren: 1

Let op: dit zijn dus gemiddelden. Als ik vroeger heel vaak konijn had gegeten, zou het natuurlijk anders zijn geweest. Dit geeft de Veganalyser ook aan. Het gaat echt om een idee en om een grove inschatting en het is niet gepersonaliseerd.

Conclusie

Wat ik jammer vind aan de Vegan Calculator, is dat hij de boel ontzettend aandikt. (Een beetje zoals What the Health, waarover je hier mijn review kunt lezen.) Hoewel ik in eerste instantie dus echt onder de indruk was, heeft mijn man me toch wel met beide benen op de grond gezet en me eraan herinnerd dat het allemaal niet zo mooi is als ik zou willen. Wel is het leuk om te zien wat dit aantal dierenlevens verder nog meer voor impact heeft, wat betreft water, graan, etc.

Wat ik jammer vind aan de Veganalyser, is dat de calculator niet verder gaat dan berekenen hoe veel dierenlevens je hebt bespaard. Hij had uitgebreider kunnen zijn door ook andere factoren, die wel voorkomen in de Vegan Calculator, erbij te betrekken. Dat zou hem echt volledig hebben gemaakt, en wat mij betreft heel realistisch.

Het gaat er natuurlijk uiteindelijk niet om hoe veel levens je precies redt. Voor een vegan is elk dierenleven het waard om gered te worden. Maar als er dan toch dit soort calculators op de markt gebracht worden, laat het dan in ieder geval realistische calculators zijn. En wat dat betreft wint de Veganalyser het in mijn ogen toch wel echt van de Vegan Calculator. Hij geeft misschien een minder uitgebreid, maar wel een beter beeld.

Wat vind jij? Ga jij de calculators invullen? Het leuke aan de Veganalyser is dat je hem ook als niet-vegan kunt invullen en je kunt zien wat voor verschil je in de loop der tijd zou gaan maken. Echt het proberen waard! Wat vind jij van de uitslag?

7 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge