Groen leven,  Tips

Hoe richt je je koelkast het beste in?

De beste inrichting van je koelkast

Is jouw koelkast vaak een rommeltje? Vergeet je vaak wat er ook alweer in lag, waardoor je uiteindelijk potjes weg moet gooien? Of bederft je eten eerder dan je had verwacht? Lees dan vooral even verder, van vandaag geef ik je wat tips hoe je je koelkast het best, meest efficiënt en handigst kunt inrichten.

Waarom nadenken over de inrichting?

Je koelkast is al snel zo’n plek die je volstouwt met etenswaren. Je denkt er vaak niet bij na of producten er wel thuishoren, of waar je ze het beste kunt bewaren. Zonde van je eten! Want als je je koelkast op een handige manier inricht, zal je eten minder snel bederven en hoef je dus minder eten weg te gooien.

In Nederland gooien we per jaar meer dan 40 kg voedsel per persoon weg! Je merkt dat niet, omdat het steeds om kleine beetjes gaat, maar in totaal is dat dus megaveel, en meer dan €140,- waard. (bron) Zonde, toch? Het lijkt me in ieder geval meer dan genoeg reden om eens goed naar de inrichting van de koelkast te kijken. Want als we daardoor voedselverspilling kunnen tegengaan, is dat én goed voor het milieu, én goed voor onze portemonnees.

Plank voor plank

We nemen even de gemiddelde koelkast als voorbeeld: groentelades en drie planken, en natuurlijk ruimte in de deur. Houd in je achterhoofd dat warmte opstijgt, hier komt de logica van de inrichting dus ook vandaan.

Groentelades

Onderin je koelkast bevinden zich de groentelades. Die heten niet voor niets zo; gebruik ze dus ook voor je groenten. En voor de verse kruiden. Niet voor je flesjes bier of pakjes boter. Het is de koudste plek, en hier kun je de groenten die je in de koelkast dient te bewaren dus het langst vers houden. Let erop dat niet alle groenten in je koelkast thuishoren: paprika’s, tomaten en komkommer bijvoorbeeld kun je beter ergens anders bewaren, want die bederven eerder in de kou.

De onderste plank

De plank boven de groentelades is vervolgens het koudst. Daar moet je dus de producten bewaren die écht koud moeten blijven. Als je vlees en vis eet, is dit de beste plek om deze producten te bewaren. En als je veel waarde hecht aan een ijskoud biertje, is dit dé plek. Oh, en mocht je borstvoeding geven en moedermelk in de koelkast bewaren, doe dat dan op deze plek, achterin. Hier is de temperatuur het laagst en het meest constant.

De middelste plank

Op de plank hierboven is de temperatuur gemiddeld. Hier bewaar je je restjes. Deze mogen ook onderin, maar als het daar al vol ligt, horen ze zeker hier thuis en niet nog hoger. Restjes zijn al een keer klaar gemaakt, en moeten dus zo koud mogelijk bewaard worden om goed te blijven. Daarnaast bewaar je hier eventueel je vleeswaren of kaas.

De bovenste plank

Op de bovenste plank is het het minst koud. Hier bewaar je de geopende potjes en flesjes waar sauzen en conserven in zitten. Deze producten maak je snel op, of zijn toch erg lang houdbaar. Ook de boter bewaar je hier, want dan is hij het zachtst en smeert hij toch het fijnst. En je frisdranken horen hier thuis, zeker als de flessen of pakken nog ongeopend zijn.

De deur

In de deur van de koelkast varieert de temperatuur nogal. Bewaar hier dus alleen producten die tegen deze schommelingen kunnen. In principe staan hier de geopende flessen en pakken drank, en eventueel medicijnen. Mocht je eieren eten; die horen niet in de koelkast thuis, ook al denkt iedereen dat vanwege dat eierhoudertje dat je in je deur kunt plaatsen… Maar bewaar ze liever in de voorraadkast, daar blijven ze langer vers.

Andere tips en tricks

Temperatuurtips

Stel de koelkast in op 4 graden. Hieromheen zal de temperatuur in de koelkast dan schommelen. Het is de beste temperatuur om niet té koud te zijn, maar ook om bacteriën op je eten niet te snel te laten groeien.

Houd de temperatuur zo constant mogelijk. Dit doe je door op de volgende dingen te letten:

 • houd de koelkast zo veel mogelijk dicht. Of beter gezegd, houd hem zo kort mogelijk open. Laat hem dus niet openstaan als je even wegloopt, maar sluit hem steeds.
 • laat warm eten eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast plaatst. Zo hoeft bovendien je koelkast minder hard te werken om weer op temperatuur te komen en bespaar je dus energie en kosten.
 • laat gekoelde producten zo min en zo kort mogelijk buiten de koelkast staan. Zo blijven de producten langer goed, omdat bacteriën minder de kans krijgen.

Bewaartricks

Bewaar al je eten in afgesloten bakjes en potten. Hierdoor droogt je eten niet uit, voorkom je kruisbesmetting en blijft je eten langer houdbaar. Ook zou je zo eventueel producten kunnen stapelen, wat ruimte bespaart.

Zet de geopende flesjes en potjes niet los op de (bovenste!) plank, maar in een bak of op een dienblad. Die trek je gemakkelijk naar voren om het achterste potje te kunnen pakken. Zo vergeet je minder snel wat je in de koelkast hebt gezet en bespaar je jezelf een hoop frustratie omdat je er beter bij kunt.

Bewaar etenswaren die snel op moeten in een aparte bak op de onderste plank. Zo staan die producten niet overal verspreid in de koelkast, maar heb je ze gemakkelijk gevonden en hoef je dus minder weg te gooien.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt! Heb jij er nog iets aan toe te voegen? Deel jouw tips dan vooral ook even onder deze blog. Zo gaan we met z’n allen voedselverspilling tegen!

2 reacties

 • Katrien

  Deze tips over de indeling zijn eigenlijk alleen nog van toepassing bij oudere modellen koelkasten, bij nieuwe modellen loopt de koeling rondom en is het eigenlijk overal even koel 🙂 maar altijd goed om mensen aan het denken te zetten over voedselverspilling!

  • Marianne

   Het ligt eraan wat je onder oudere modellen verstaat. Mijn koelkast is 5 jaar oud en daar staat op dat de temperatuur bovenin hoger is dan onderin. 5 jaar vind ik niet echt oud…
   Wel goed dat het tegenwoordig beter gereguleerd is! Hoewel, de verschillende temperaturen dienen in mijn ogen ook een doel. Want niet alles moet even koel bewaard worden…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge