Groen leven,  Tips

Hoe je zelfs je menstruatie kunt verduurzamen

Met mijn menstruatie heb ik heel lang niet hoeven dealen. Sinds begin 2016 ben ik namelijk amper ongesteld gewest, dankzij meerdere zwangerschappen en lange intensieve periodes van borstvoeding. Nu moet ik er echter weer aan geloven. Ongesteld zijn is natuurlijk nooit leuk, maar aangezien het wel maandelijks gebeurt, is het toch de moeite waard om er eens wat langer bij stil te staan. Want de berg afval van maandverband en tampons wordt steeds hoger wanneer je hygiënische producten koopt die je moet weggooien. Dat kan ook anders! Vandaag dus een blogje over hoe je zelfs je menstruatie kunt verduurzamen.

Zelf gebruik ik al een aantal jaren duurzamere producten tijdens mijn menstruatie. En toch heeft het even geduurd voordat ik hierover wilde schrijven. Iets hield me tegen, maar nu niet meer. Ter introductie geef ik je vandaag een overzichtje van de herbruikbare producten die ik gebruik (lees hier over andere herbruikbare producten waarvan ik fan ben). Als je nog niet bekend bent in de duurzame wereld van menstruatieproducten, is dit misschien schokkend (want bah, vies!). Terwijl het in wezen reuze meevalt, echt waar!

Menstruatiecup

Met de menstruatiecup heb ik al jarenlang ervaring. Ik kwam er namelijk mee in aanraking in het najaar van 2014. En dat ik hem nog steeds gebruik, zegt toch wel dat het echt een heel fijn ding is!

Hoe werkt het?

Een menstruatiecup is een soort kelkje dat je inbrengt om je menstruatiebloed op te vangen. Anders dan bij een tampon absorbeert hij het bloed niet. Het bloed blijft in de cup liggen. Wanneer je de cup verwijdert, kun je hem leegkiepen in het toilet, even afspoelen of afvegen en vervolgens weer inbrengen. Aan het einde van je menstruatie steriliseer je de cup, en dan kun je hem de volgende maand weer gebruiken.

Om de cup in te brengen, vouw je hem eerst. Er zijn verschillende “technieken”, dus er is er vast één die bij je past. Wanneer je hem hebt ingebracht, controleer je of er geen lucht meer tussen zit; de cup moet vacuüm zitten. Als het goed is, voel je hem niet zitten. Vervolgens kun je de cup gerust 8 tot 12 uur laten zitten. Je kunt hem ook dragen tijdens het sporten en slapen.

In soorten en maten

Er zijn verschillende merken die menstruatiecups produceren. De cups komen in verschillende vormen en maten. Het kan dus zijn dat je er een paar moet proberen voordat je er één hebt gevonden die bij je past. Maar in principe is het niet erg ingewikkeld.

Mijn eerste cup was een Meluna, en ik koos de kleinste maat. Deze keuze baseerde ik op het feit dat ik begin twintig was, en nog nooit vaginaal was bevallen. Deze cup beviel me prima!

Na mijn eerste vaginale bevalling kocht ik een nieuwe cup. Weer een Meluna, maar nu een maatje groter. En dat bevalt opnieuw erg goed, hij past mooi en lekt niet. Met deze cup ga ik nog jaren doen!

De voor- en nadelen

Voordelen:

 • Je produceert geen afval meer. Afgezien van één cup per ongeveer 10 jaar.
 • Je kunt de cup altijd in.
 • Je kunt de cup al inbrengen voordat je ongesteld wordt dus word je niet meer verrast door bloed in je ondergoed.
 • De cup is niet zichtbaar.
 • Je menstruatiebloed stinkt niet! (In tegenstelling tot het bloed in maandverband of tampons, waar het gaat ruiken door het contact met chemicalieën.)
 • Het is uiteindelijk veel goedkoper dan wegwerpproducten.

Nadelen:

 • Het is even spannend en wennen, zo’n cup inbrengen en verwijderen.
 • Als je buiten de deur je cup wilt legen, is er niet altijd een kraantje in de buurt. Dan kun je de cup alleen schoonvegen met een toiletpapiertje.

Wasbaar maandverband

Met wasbaar maandverband heb ik minder ervaring dan met een menstruatiecup. Ik heb een paar maanden geleden voor het eerst een stel inlegkruisjes gekocht om mezelf extra zekerheid te geven. Maar sinds ik de wasbare varianten op maandverband draag, ben ik verkocht. Echt, wat een verademing (letterlijk!) tegenover wegwerpverbandjes. Ik wil niet anders meer.

Hoe werkt het?

Wasbaar maandverband of inlegkruisjes zijn vaak gemaakt van katoen en iets dikker dan de wegwerpvarianten. Ze hebben meestal vleugels met drukknoopjes, waarmee je ze vastklikt in je ondergoed. Zodra je ze draagt, voel je ze niet meer zitten. Ze vangen afscheiding, urine en bloed op.

Wanneer ze alleen afscheiding en urine opvangen, kun je ze na gebruik gewoon apart leggen en wassen zoals je je ondergoed wast. Wanneer ze bloed opvangen, laat je ze weken in een emmertje met koud water (en eventueel wat zeep), dat je dagelijks ververst totdat je gaat wassen. Ze kunnen gewoon mee in de wasmachine.

Als je onderweg wilt verschonen, kun je de verbandjes naar binnen opvouwen en met de drukknoopjes dichtmaken. Stop ze in een tasje; zo neem je ze hygiënisch en discreet mee.

In soorten en maten

Wasbaar maandverband is er van verschillende merken en in vele soorten en maten. Met en zonder vleugels, met en zonder lekdicht laagje, voor onderbroeken, strings en hipsters, met en zonder printjes, verschillende absorptievermogens en ga zo maar door. Ik zelf heb eerst een aantal verschillende merken gekocht om te kijken wat ik het fijnst vond, en heb vervolgens van mijn favoriet aangeschaft wat ik nodig heb. Het is even een investering (denk aan €4 tot €14 per verbandje), maar je doet er wel zo lang mee dat het het waard is.

Ik heb alleen inlegkruisjes, omdat ik tijdens mijn menstruatie altijd mijn menstruatiecup draag, en dus alleen wat extra zekerheid wil. Ik gebruik het merk Imse Vimse, waarvan ik ook zoogcompressen voor borstvoeding heb. Dit merk had voor mij het fijnste formaat en voelde het prettigst aan in verschillende soorten ondergoed.

De voor- en nadelen

Voordelen:

 • Je creërt geen afval meer.
 • Als je voor je menstruatie al een verbandje in wilt doen, verspil je niets.
 • Je verbandjes zijn nooit op.
 • De verbandjes voelen zacht aan.
 • Ze ademen.
 • Ze stinken niet (zoals bloed in maandverband wel stinkt vanwege de chemicalieën).
 • Het is een feestje in je ondergoed (als je voor printjes gaat tenminste, hahaha).

Nadelen:

 • Het is even een investering.
 • In geval van bloed moet je de verbandjes weken voordat je ze wast.

Had jij je al eens verdiept in het verduurzamen van je menstruatie?

7 reacties

 • Lydia

  Complimentjes met je leuke blog! Ik heb na mijn zwangerschap ook een nieuwe menstruatiecup gekocht, een Mamicup, maar helaas ben ik te veel verzakt en zelfs deze zachte ondiepe cup past niet. Nu gebruik ik alleen wasbaar maandverband maar ik mis mijn cup vreselijk ?

  • Marianne

   Heey Lydia! Dank je wel voor je complimentje 🙂 Ik heb even snel wat rondgesnuffeld, maar kwam eigenlijk achter het volgende. Ondanks dat de Mamicup wordt aangeraden wanneer je kinderen hebt (ivm de grootte), is hij wel vrij diep. Met een verzakking gaat dat irriteren. Meluna (no spon) heeft een ondiepe cup in het assortiment, de “Meluna short”, die misschien wel past. Vrouwen met een relatief korte vagina wordt aangeraden die te kiezen. Maar eerlijk is eerlijk, met een verzakking verschilt het wel per geval of het past. Als je besluit het te proberen, geef het dan in ieder geval even de tijd. Het kost nu eenmaal even om eraan te wennen <3

 • Janne

  Ik gebruik nu ruim 3 jaar een menstruatiecup. Ik heb de Femmecup. Het heeft een behoorlijke tijd geduurd voordat ik eraan gewend was (ik denk wel een halfjaar ofzo): als je hem niet goed inbrengt kan hij lekken, als je hem lomp inbrengt kan het zeer doen, en als je hem lomp eruit haalt wordt het een enorme zooi. Ook vond ik het lastig om in te schatten wanneer ik hem moest legen; dat is ook een kwestie van je lijf leren kennen en de intensiteit van je menstruatie. Nu word ik er meestal zelfs wakker van als de cup vol is. Ik menstrueer heel zwaar en moet dus midden in de nacht op om de cup te legen. Ik moet eigenlijk nog eens kijken of het mogelijk is om een grotere cup te gebruiken (de Femmecup is 15 mL, dat is volgens mij een heel standaard maat). Ik vind het veel comfortabeler om een menstruatiecup te gebruiken dan het maandverband en de tampons die ik eerder combineerde, omdat ik aan kan voelen wanneer hij vol is en omdat hij veel ‘schoner’ voelt. Alsnog vind ik het niet echt fris ruiken trouwens, want bloed ruikt gewoon niet lekker.
  Misschien moet ik eens kijken of er ook wasbaar maandverband is voor in de nacht (extra groot) – voor wanneer ik niet op tijd wakker word… Je opmerking dat het makkelijk te gebruiken is ‘voor de zekerheid’ omdat je niets verspilt, is een goede.

  • Marianne

   Volgens mij heeft de FemmeCup een inhoud van 30ml, maar er zijn ook grotere. Wel oppassen dat dan de diameter niet te groot wordt, want dan pas je hem niet meer. Ik heb zelf trouwens echt geen last meer van nare geurtjes sinds ik de cup gebruik, bloed is geurarm. Hoogstens metaalachtig, maar zeker niet onfris. Maar goed, dat is mijn mening ? Wasbaar maandverband als back-up zou voor jou heel praktisch zijn, zeker omdat je zo zwaar menstrueert! Geen afval meer, maar toch een zeker gevoel!

   • Janne

    Dat is gek, die 30 mL. Ik zie het inderdaad staan op de site. Maar de cup heeft twee maatstreepjes op 5 en 10 mL, dus ik schatte dat er ongeveer 15 mL in zou gaan.
    Nu ben ik als een echte wetenschapper dit gaan meten. Ik heb water in de cup gedaan tot hij vol was, en toen gewogen hoe veel water dat was. Het bleek 20 g te zijn, dus de cup kan maximaal 20 mL hebben. Maar dan zit hij wel echt helemaal vol, tot aan die gaatjes die erin zitten voor het vacuüm. Ik denk dat als je hem ingebracht hebt, hij wat ingedrukt zit, waardoor er niet snel precies 20 mL in zal gaan.
    (Maar het betekent waarschijnlijk dus wel dat ik nog meer menstrueer dan ik dacht… Pfff)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge