Dragen,  Groene kinderen

Hoe ik met twee kleintjes de deur uit ga

Toen ik in verwachting was van mijn oudste, heb ik vol trots een kinderwagen aangeschaft. Gevalletje nesteldrang. Ook kocht ik een draagdoek, om af te kunnen wisselen als ik de deur uit ging. Zo kon ik mijn baby de ene keer dragen, en de andere keer in de wagen meenemen. Nu ik twee kindjes heb, heb ik nog steeds dezelfde wagen. Maar daar kan maar één kindje in, wat betekent dat ik nu bijna altijd zowel draag als duw! Tegenwoordig doe ik dat vooral met de draagzak. Hoe dat bevalt, vertel ik je vandaag!

Blijven dragen, ja of nee

Je kindje dragen, ik vind het één van de mooiste dingen van de baby/dreumes/peutertijd. Zo klein hummeltje opgekruld tegen je aan, slapend of kletsend. Mijn oudste dochter heb ik de eerste maanden van haar leven best veel gedragen, maar de wagen lonkte ook. Ik bleef het toch een gedoe vinden om iedere keer de draagdoek om te knopen. Het was vaak zo veel sneller om haar even in de wagen te leggen of te zetten. Ook als we eenmaal op bestemming waren, bleek de wagen vaak een handig hulpmiddel. Even een dutje doen in de schaduw of in een andere kamer, een hapje eten geven, bij ons aan tafel zetten. Zo gebeurde het dat ik mijn oudste na een half jaar eigenlijk bijna niet meer in de draagdoek had, maar altijd in de wagen. En omdat ze hieraan wende, wilde ze later ook niet meer gedragen worden. Wat ik zo jammer vond…

Bij mijn jongste dochter pak ik het nu anders aan. Sinds haar geboorte draag ik haar wanneer we de deur uit gaan. De oudste gaat dan in de wandelwagen, en de jongste wordt gedragen. Enerzijds is dit uit noodzaak. We hebben nog dezelfde kinderwagen, dus ik móet wel een kindje dragen. Aangezien mijn oudste dit niet wil, draag ik altijd mijn jongste. Anderzijds vind ik het ook gewoon fijn om haar dicht bij me te hebben. Van mij mag het nog wel even duren voordat de draagperiode over is.

Het gemak van dragen

Tijdens mijn laatste zwangerschap heb ik een draagzak aangeschaft. Hierin kon ik zowel mijn jongste op mijn buik dragen, als mijn oudste op mijn rug (niet tegelijkertijd natuurlijk). Toch droeg ik de eerste maanden mijn jongste altijd in de draagdoek. Naar mijn idee gaf de doek haar als ukkie meer ondersteuning dan de draagzak, omdat de doek zich helemaal naar haar lichaam vormde en haar stevig omgaf. Ze vond het heerlijk om gedragen te worden, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ik vond het zelf ook heel praktisch, omdat ik zo toch mijn handen vrij had voor mijn oudste en het huishouden, maar mijn jongste niet weg hoefde te leggen. Meer redenen om je kindje te dragen, kun je hier lezen.

Van doek naar zak

Na een paar maanden merkte ik opnieuw dat ik het een heel gedoe vond worden om die doek om te knopen. Maar nu kon ik niet overstappen op de wagen, want daarin zat mijn oudste al! Vanaf dat moment werd de draagzak populair. Elke keer dat we de deur uit gaan, zet ik mijn oudste in de wagen (als ze niet zelf wil lopen tenminste), en doe ik mijn jongste in de draagzak. Nu met de warmte draag ik haar wel iets minder, maar er gaat geen week voorbij dat ik haar niet draag. En ze vindt het nog steeds heel fijn!

Mijn jongste dochter is inmiddels 10 maanden oud, maar vindt het nog steeds heerlijk om bij mij (of papa) in de draagzak te zitten. Ze valt er gemakkelijk in slaap als ze moe is, iets wat in de wagen niet zou gebeuren. Ze wordt rustig van de draagzak en kan er echt even bijkomen. Als ik haar in mijn armen draag, wil ze altijd los, rondkruipen en ondernemen, maar eenmaal in de zak is ze zo mak als een lammetje. Heel erg fijn is dat!

Dankbaar voor de draagzak

Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden een grote voorkeur had voor de draagdoek, en dat ik alleen dragen in de draagdoek het “echte” dragen vond. Ik vond de draagzak een beetje nep, voor mensen die geen moeite wilden doen om te knopen. Nou, die gedachte neem ik terug! Wat vind ik het nu heerlijk om even snel de draagzak om te hangen en vast te klikken; het kost mij zo veel minder tijd dan het knopen en sjorren van de doek! Hoewel ik die ook nog steeds heb hoor, en ik blijf ervan overtuigd dat de doek voor hele kleintjes het allerbeste is. Maar nu ben ik ook héél dankbaar voor de uitvinding van de draagzak, en ik hoop mijn jongste er nog lang in te mogen dragen!

Draag jij je kindje? En geef jij de voorkeur aan de draagdoek of de draagzak? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen!

4 reacties

 • R

  Toen ik 5 jaar geleden mijn eerste kreeg wist ik nog niks van dragen, maar wat was ik blij toen ik een doek te leen kreeg. Het bleek dé oplossing voor mijn huilbaby (samen met inbakeren). Ik vond het dragen echter zwaar, dus na een maand of 6 deed ik het niet meer. Voor nr 2 heb ik dus vol enthousiasme een betere doek gekocht, met het plan heel lang te dragen. Hij was echter groter en zwaarder, dus vond ik het toch weer snel vermoeiend. Uiteindelijk is het weer de wagen geworden. Mijn oudste heb ik flink getraind in lopen, haha, want dat kan hij beter dan fietsen/steppen e.d. Nog tips als je het zwaar vindt? Vind je een draagzak beter bij grote kids? De keren dat ik er een geleend heb vond ik het niet zo veel uitmaken..

  • Marianne

   Ik vind een draagzak op dit moment prettiger bij grotere kinderen/oudere baby’s, omdat ik het minder gedoe vind dan een doek knopen. Oudere kindjes vinden het volgens mij vaak niet zo prettig, al dat gesjor voordat de doek goed zit. Een draagzak is simpelweg vastklikken en gaan. Maar qua ergonomie is een draagzak zeker niet per se beter, dat hangt heel erg van de zak af. Neem daarom een ergonomisch goede zak! Hoewel je bij een doek ook goed moet weten hoe je moet knopen, voordat het ergonomisch is.
   Tips heb ik wel:
   1) In het geval van een doek, neem een draagconsult af. Dan krijg je precies uitgelegd hoe je nu écht goed knoopt, zodat het gewicht goed verdeeld is en het dus niet zo zwaar voelt. En je ontdekt wat voor jou een fijne doek is.
   2) In het geval van een zak: schaf een ergonomisch goede zak aan, waarin je kindje goed zit en jij het gewicht goed kunt verdelen. Een draagzak is geen veredelde rugzak waarin je een baby vervoert, er is echt goed over nagedacht!
   3) In beide gevallen: heb je al eens geprobeerd om je kindje op je rug te dragen? Vanaf een bepaald gewicht (10-12 kg) is dit namelijk beter voor je lichaam, omdat je rug veel meer kan hebben zonder er last van te krijgen.
   Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt!

 • LIMTIY

  Net als jou vond ik een draagdoek ook het prettigst in de eerste periode :). Mijn man had altijd voorkeur voor een draagzak, vooral vanuit praktische overwegingen (deze had hij snel aan). Ons zoontje is inmiddels 1,5 jaar oud. Als vervolg op het buikdragen, ben ik hem gaan dragen op mijn rug. Zelfs nu gaat hij hier nog lekker af en toe in, zowel hij als ik vinden het nog erg gezellig. Toen hij groter werd was de rugdrager echt een uitkomst! Wij hadden een lichtgewicht, compacte en ergonomische drager. Via de link kan je deze bekijken: https://limtiy.nl/tip-bondolino-drager/

  • Marianne

   Inmiddels is hier de draagdoek opgeborgen, maar de zaak wordt nog steeds volop gebruikt. Voor alle twee! Ik moet het nog wel leren om op mijn rug te dragen, maar dat vind ik in de winter niet zo makkelijk met mijn dikke jas, hahaha!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge