Groen eten,  Groen leven,  Groene kinderen,  Persoonlijk

De “Groener Doener”-tag!

De Groener Doener tag

Zo leuk, soms slaan groene bloggers de handen ineen om iets moois te maken. Zo heeft een groepje van 7 bloggers afgelopen week een tag online gezet die gaat over groen doen! Super leuk om alle antwoorden te lezen, nog veel leuker om zelf ook te beantwoorden. Zie daarom hier: mijn antwoorden op de Groener Doener tag!

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen?
– Sara van Mevrouw Miauw

Ik ben groener bezig met de wijze waarop ik eet. Veganistisch eten is één van de groenste manier van eten die bestaat, dus die kan ik afvinken. Dit was een jaar geleden wel anders, dus ik ben zeker groener geworden in dat opzicht!

Ik kan nog wel een stuk groener worden wat betreft mijn kleding. Hoewel ik niet veel koop en een bescheiden kledingkast heb, is de kleding die erin hangt namelijk niet fair. Wat ook nog een stuk groener kan, is mijn vervoer. Ik pak namelijk tegenwoordig voor bijna alles de auto…

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?
– Sanne van Omdat Ik Dat Wil

Letterlijk door er veel groen in te plaatsen. Planten maken gelukkig, zeker in de winter, en zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in huis verbetert. Je hoeft je planten niet per se bij een tuincentrum vandaan te halen. Als je groene vingers hebt, kun je ook zelf gaan stekken en verpotten. Zo kreeg een tijdje geleden een pileastekje van Elcke (De Groene Zus, zie verderop) en die staat nog steeds te stralen op de keukentafel!

Figuurlijk door er niet te veel spullen in te zetten. Minimalisme is key, want de productie van nieuwe spullen is ontzettend milieuvervuilend. En als je dan toch iets wilt voor in huis, kijk dan eerst of je het ergens tweedehands kunt krijgen. Dat scheelt ook in de portemonnee.

Hoe verspil jij minder voedsel?
– Natascha van Plantaardiger

Ik ga voedselverspilling zo veel mogelijk tegen door restjes te bewaren en later weer klaar te maken en door mijn eten op de juiste manier te bewaren in de koelkast. Ook doe ik maar één keer per week boodschappen omdat ik werk met een weekmenu. Er komt dus alleen in huis wat nodig is. Oh, en ik schrijf op de vriezer wat ik erin bewaar. Zo weet ik precies wat ik in huis heb!

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?
Sytse van Het Groene Broertje

Door te bloggen op Groene stapjes! Daarmee hoop ik te laten zien dat het mogelijk en leuk is (ook voor jonge ouders!) om groener te leven. Hier vind ik dat heel fijn om te doen, omdat ik hier goed kan nadenken over mijn woorden. Groen leven is namelijk nogal een delicate kwestie. Mensen voelen zich al snel aangevallen wanneer zij het anders doen, en daarom is zorgvuldig formuleren in mijn ogen een must.

In real life praat ik er veel minder over met anderen. Ik kan dan namelijk minder lang nadenken over wat ik wil zeggen en krijg meteen respons, waar ik ook weer direct op moet reageren. Stressalarm! Dus buiten mijn blog en de social media van Groene stapjes houd ik me eigenlijk een beetje stil.

Oh, ik laat trouwens wel vol enthousiasme zien hoe blij ik ben met de wasbare luiers voor onze kinderen en hoe lekker vegan eten is. Ik geef graag tips voor lekkere recepten of plantaardige vervangers, draag vol trots mijn draagdoek en geef zonder moeite borstvoeding in het openbaar. Dus ik draag mijn groene levensstijl zeker wel uit!

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten?
– Giulia van Renmeisje

Ik vind het heel moeilijk om de auto te laten staan. Ik gebruik als excuus dat dit met kleine kinderen ook niet zo goed te doen is, maar weet eigenlijk best dat dit niet waar is. Er zijn genoeg gezinnen zonder auto die zich ook kunnen verplaatsen, maar ja… Gemak dient de mens…

Ik vind het ook héél moeilijk om me te zetten tot fair fashion. Hoewel ik dondersgoed weet hoe milieuvervuilend en arbeidsonvriendelijk de fast fashion-industrie is, lukt het me toch nog niet om tweedehands of eerlijke kleding te kopen. Gelukkig koop ik bijna nooit nieuwe kleding en heb ik ook niet veel, maar áls ik dan iets koop, blijven de gangbare winkels lokken…

Wat zou jij groen doen met een miljoen?
– Hermien van Kouwe Kleren

Als ik een miljoen zou hebben, zou ik in eerste instantie zelfvoorzienend willen gaan wonen in een soort tiny house. Maar dan een versie die groot genoeg is voor ons gezinnetje, dus iets minder tiny dan tiny. Ik zou op mijn eigen stuk grond een grote moestuin beginnen en er zou ruimte zijn om dieren op te vangen. Hopelijk nodigt onze manier van leven ook anderen uit om zich bij ons te voegen, zodat we een fijne community kunnen vormen. Ik zie het al helemaal voor me.

Om weg te kunnen, zou ik een elektrische auto aanschaffen. Hoe ik die ga opladen als we zelfvoorzienend wonen weet ik niet, maar daar vind ik vast een oplossing voor!

Met het geld dat dan nog over is, zou ik projecten steunen die duurzaamheid en diervriendelijkheid nastreven. Dan denk ik aan projecten die zaken aanpakken zoals het plastic in de oceaan, het kappen van oerwouden en dierenmishandeling. En ik zou projecten steunen die bewustzijn bij mensen proberen te creëren, want hoe kan het probleem anders opgelost worden?

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing?
– Elcke van De Groene Zus

Ik denk dat ik twee beste groene beslissingen heb genomen: veganist worden en wasbare luiers gebruiken. Als veganist is je voetafdruk echt gigantisch veel kleiner dan wanneer je vlees en andere dierlijke producten eet, omdat er simpelweg veel minder landoppervlak en water nodig is voor jouw eetpatroon, je veel minder bijdraagt aan klimaatverandering, en je de biodiversiteit niet verder aantast. Dus vegan worden maakt echt een héél groot groen verschil!

Wasbare luiers maken mijn leven ook veel groener. Ik bespaar namelijk zo 22 kg afval per maand per kind, ongelooflijk maar waar. Hier weegt de vervuiling van de wasmachine nevernooitniet tegenop.

Zo, dit waren mijn antwoorden op de Groener Doener tag. Vind jij het ook leuk om één of meerdere vragen van de tag de beantwoorden? Doe dat dan vooral! Of op je eigen blog (vermeld ons dan wel eventjes, dan komen we lezen!), of in een reactie hieronder 🙂

10 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge