Groen eten,  Groen leven,  Groene kinderen,  Persoonlijk

Een groene vooruitblik op het komende jaar

Een groene vooruitblik op het komende jaar

Over twee dagen is het alweer 2018. Hoog tijd dus om eens na te denken over goede voornemens voor het komende jaar. Eigenlijk doe ik hier nooit aan, omdat voornemens bij mij altijd gedoemd zijn te falen. Ik noem het liever plannen of ambities, mag dat ook? Hoe je het ook noemt, vandaag deel ik mijn groene vooruitblik op het komende jaar met je.

Groener leven

Ik weet er zelf nog niet zo veel over, maar ik weet wel dat het problematisch is: ons plasticverbruik. Wat ik weet, komt kort samengevat op het volgende neer:

 • Plastic zit ongeveer overal in of omheen
 • Plastic is ontzettend vervuilend om te produceren
 • Eenmaal geproduceerd, verdwijnt plastic nooit meer
 • Plastic is ontzettend schadelijk voor de aarde en alles wat er leeft

Andere feitjes, over microplastics in shampoo, over gevolgen voor het zeeleven, of over schadelijke stoffen, heb ik zo niet paraat, maar ik weet wel dat plastic allesbehalve groen is. Ik hoorde afgelopen jaar voor het eerst van een “plastic dieet” dat in juli werd gehouden. Ondanks dat ik er niet aan heb meegedaan, zette het me wel aan het denken. En daarom wil ik volgend jaar mijn plasticverbruik onder de loep nemen! Plastic minderen, eens kijken hoe ik dat vorm kan gaan geven!

Ook wil ik opnieuw een moestuinavontuur aangaan komend jaar. Afgelopen jaar heb ik je regelmatig op de hoogte gehouden van mijn werkzaamheden en opbrengsten, en dat ben ik in 2018 weer van plan. Want niets is leuker dan eigen groenten kweken en eten! Hoewel ik niet ontevreden ben over afgelopen jaar, hoop ik dat het komende avontuur een groter succes wordt dan het afgelopen avontuur. We zullen zien.

Volledig vegan

Ik begon Groene stapjes om jou mee te nemen op mijn weg naar veganisme. Hoewel ik dacht die overstap in één keer te kunnen maken, is me ook wel duidelijk geworden dat dit toch niet zo makkelijk is. Uiteindelijk heb ik sinds mijn overstap toch nog een aantal dierlijke producten gegeten, en daarom mag ik mezelf misschien nog niet 100% vegan noemen. Maar de intentie is er wel!

Ik hoop daarom dat ik eind volgend jaar kan zeggen dat ik écht veganist ben geworden. Ik hoop dat ik dan heb geleerd hoe ik op moeilijke momenten toch deze levensstijl kan aanhouden en dat ik hier beter met anderen over kan praten.

Gentle Parenting

In het natuurlijk ouderschap ben ik al een aardig eind op weg: borstvoeding geven, samen slapen, kindje dragen. Daarnaast gebruik ik wasbare luiers en probeer ik het ouderschap ook op andere manieren groen vorm te geven.

Nu wil ik hier nog een aspect aan toevoegen, iets dat in het Engels “gentle parenting” of “positive parenting” heet. Dit is een opvoedmethode die me erg aanspreekt en die ik zelf ook wil toepassen en daarom ben ik me hier nu in aan het verdiepen. Het is een heel zachtaardige manier van opvoeden, die van het principe uitgaat dat jij hét voorbeeld bent voor je kind en dat je kind jou altijd spiegelt. Daarom gaat deze opvoedmethode in eerste instantie vooral over zelfontwikkeling, iets waar ik volgend jaar ook mee aan de slag wil gaan.

Zelfontwikkeling

Het is iets dat hot lijkt te zijn op dit moment, en over het algemeen ben ik niet zo van de hypes: self care. Toch vind ik dit wel interessant. Als jonge moeder van twee kleine kindjes die ook gewoon een baan heeft, schiet het er nog wel eens bij in om genoeg aan mezelf te denken. Dat is iets dat ik volgend jaar meer wil gaan doen. Ik weet namelijk heel goed dat ik pas écht een goede moeder (én een goede werknemer, én een goede vrouw, én al dat andere dat voor andere mensen van belang is) kan zijn, als ik goed voor mezelf ben.

Daarnaast wil ik niet alleen lief zijn voor mezelf, maar ook aan mezelf werken. Ik ben me namelijk bewust van een aantal zwaktes die ik liever kwijt dan rijk ben. Daarom wil ik a) dankbaarder worden voor de dingen die gebeuren in mijn leven, b) minder bezig zijn met eventuele oordelen van anderen en c) zelf minder over anderen oordelen. Oh, en d) minder kritisch zijn op mezelf (hoe ironisch is dat?). Ik ben ervan overtuigd dat die veranderingen een gelukkiger mens van mij kunnen maken, en dat wil ik natuurlijk graag zijn!

Groene stapjes

Ten slotte is een vooruitblik op Groene stapjes natuurlijk ook op zijn plaats hier. Ik ben Groene stapjes afgelopen jaar begonnen, en vind het nog steeds hartstikke leuk om twee keer per week een blogje te schrijven. Dat wil ik dus ook zeker blijven doen! Ik ben nog lang niet uitgepraat over veganisme, natuurlijk ouderschap en groen leven, dus er komt nog een hoop aan. Ook vind ik het leuk om af en toe iets persoonlijks te delen, dus blogjes over self care en zelfontwikkeling zal ik zeker ook af en toe plaatsen.

Naast het schrijven van blogjes wil ik Groene stapjes ook op andere manieren blijven ontwikkelen. Ik wil de blog zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken en in contact met jou blijven via social media. Ik hoop dat Groene stapjes op die manier zal groeien, zodat ik steeds meer mensen kan informeren en inspireren over de groene stapjes die iedereen in zijn leven kan zetten!

Heb jij groene voornemens, plannen of ambities voor komend jaar? Of is er iets dat jij graag komend jaar op Groene stapjes zou willen zien? Laat het me weten!

7 reacties

 • Yolanda

  Mooie voornemens heb je Marianne! Ik ga me wat meer verdiepen in jouw moestuinavonturen, want dat wordt een voornemen voor mij denk ik. Ik wil dat heel graag aan de ene kant, maar het werk ervoor houdt me dan weer tegen. Ben niet zo’n tuinmens…. Maar wie weet. Eerst eens meer lezen erover.
  Wat ik me nog afvroeg of je met positive parenting de methode van Triple P bedoelt? Positive parenting geeft die hits op het web, terwijl gentle parenting mij inderdaad meer lijkt te passen bij jullie zoals je jullie gezin beschrijft. Als je meer wilt lezen over Triple P (kritisch) dan hier een link: https://kiind.nl/triple-p-kritisch-bekeken/. Sowieso weet ik niet of je Kiind al kent? En als het inderdaad gentle parenting is het boek van Justine Mol misschien nog een tip: Opvoeden in vertrouwen.
  Fijne jaarwisseling!!! Lieve groet, Yolanda.

  • Marianne

   Wat leuk dat je ook een moestuintje wilt beginnen volgend jaar! Gewoon doen hoor, zelfs als je bang bent het niet vol te houden. Als je het niet probeert, weet je ook niet of je het leuk vindt! En ik heb best vaak mijn tuintje verwaarloosd door mijn zwangerschap bijvoorbeeld, maar toch heb ik redelijk wat vruchten kunnen plukken. En ik heb ervan geleerd, dus volgend jaar gaat het vast weer iets beter 🙂
   Ik heb Triple P even nagezocht (had er nog nooit van gehoord), maar nee, dat is niet wat ik met positive parenting bedoel. Deze term leid ik af uit een boek dat ik nu aan het lezen ben: Positive Parenting van Rebecca Eanes. Het boek werd mij aanbevolen door Ellen Fisher (over haar heb ik al eens geschreven in een blogje over vegan vloggers (klik hier even om meer te lezen), en zij is een voorstander van gentle parenting.
   Kiind kende ik al wel, maar ik kom er eigenlijk niet vaak. Misschien toch maar weer eens voor meer zaken bezoeken, deze link vond ik in ieder geval interessant! En het boek van Justine Mol spreekt me ook aan, alleen haar achterliggende filosofie gebaseerd op de geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg vind ik nogal zweverig. Maar misschien moet ik daar even doorheen prikken 😉
   Ik wens jou ook een fijne jaarwisseling! En tot volgend jaar!

 • Yolanda

  Oh ik ben juist de laatste tijd meer bezig met geweldloze communicatie via deze site: https://www.ouderschapmetcompassie.nl/. Vind het een hele mooie manier om met elkaar te communiceren. Zeker bij gevoelige kinderen haal je daarmee sowieso meer de angel uit je woorden en leg je het meer bij jezelf en wat het met je doet. Nou ja anyway, ik dacht weer een linkje erbij hihi

 • Desi

  Wat een mooie voornemens. Heel veel succes gewenst 🙂 en als je nog tips nodig hebt over veganisme of over het verminderen van plastic, dan weet je me te vinden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge