Groen eten,  Groen leven,  Groene kinderen,  Persoonlijk

Een groene terugblik op het afgelopen jaar

Ja, het hoort er toch een beetje bij hè, aan het einde van het jaar even terugblikken op je blog en vooruitkijken naar het komende jaar. Ik vind dat wel fijn. Het is namelijk goed om bewust na te denken over wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd, en ook om van daaruit eens te brainstormen over wat je met het komende jaar wilt bereiken. Dus riemen vast, we beginnen met een groene terugblik op 2017!

Veganist geprobeerd te worden

Eind maart werd ik geconfronteerd met slachthuisschandalen en nieuwsberichten over de vee-industrie. Vervolgens struinde ik het internet af, op zoek naar “diervriendelijk” vlees en meer van dat soort ongein. Toen ik besefte dat zoiets niet bestond en ik bijdroeg aan het in stand houden van een krankzinnige industrie, ging op 3 april de knop om: ik wilde veganist worden.

Ik ben overnight vegan geworden: de ene dag at ik alles nog, de volgende dag alleen nog plantaardig. De ene dag dacht ik niet na over hoe ik mezelf verzorgde; de volgende dag ging ik op zoek naar “cruelty free” shampoo en andere producten. Er ging een wereld voor me open. Ik vond het leuk om nieuwe recepten te proberen en nieuwe etenswaren te ontdekken!

Toch ging er ook een wereld voor me dicht, dat zeg ik heel eerlijk. Ik ben als nieuwe veganist best wat dingen tegengekomen die ik moeilijk vond en nog steeds moeilijk vind. Voor mezelf vind ik het niet zo zeer moeilijk om de dierlijke producten links te laten liggen, maar mijn omgeving moet er nog wel erg aan wennen. En dat maakt het voor mij moeilijk om dit ideaal 100% door te zetten. Dit lukt ook nog niet altijd.

Tweede dochtertje geboren

In september mocht ik opnieuw moeder worden. Ik had al een prachtige dochter van 1,5 jaar, en daar hebben mijn man en ik een tweede dochtertje bij mogen krijgen. Dit nieuwe gezinslid heeft gezorgd voor een heel nieuwe dynamiek binnen de familie, want een gezin van vier is echt heel anders dan een gezin van drie.

Op verschillende manieren probeer ik ons gezinnetje enigszins groen te laten leven. Zo eten we thuis plantaardig en leer ik veel over het veganistisch opvoeden van kinderen. Ook komen er nieuwe dimensies van natuurlijk ouderschap naar voren: ik kan mijn kindje dragen, mijn dochtertje slaapt bij ons, en ik mag opnieuw een borstvoedingsavontuur aangaan. Daarnaast probeer ik ook andere groene aspecten te betrekken bij ons gezinsleven, zoals minimalisme nastreven en een moestuin onderhouden.

Een groene online community

Het afgelopen jaar werd groener leven in het algemeen ook een belangrijk issue voor mij. Ik heb een hoop blogs leren kennen en via deze bronnen al veel geleerd over groen leven. Ik ben er achter gekomen dat bewust bezig zijn met de wereld om ons heen helemaal niet zo saai en alternatief is als het soms lijkt, maar dat er juist een heel grote groep jonge mensen is die zich hiermee bezighoudt! En dat is zo belangrijk en fijn!

Ik heb online veel gelijkgestemden leren kennen en al veel van hen geleerd. Mijn wereld en kennis zijn ontzettend verrijkt door deze online community. Hier ben ik heel dankbaar voor. En hieraan wil ik ook mijn eigen steentje bijdragen.

Groene stapjes begonnen

Zelf weet ik ook inmiddels het nodige over groen leven, veganisme en natuurlijk ouderschap. En omdat ik hier gepassioneerd over ben, wil ik mijn kennis graag op een laagdrempelige manier met de wereld delen. Met jou dus!

Ik wil informeren en inspireren, maar ook eerlijk zijn over moeilijke momenten. Want veganisme wordt online wel toegejuicht, maar de praktijk is soms nog best weerbarstig. Daarnaast wil ik als jonge moeder die de zaken toch een beetje alternatief aanpakt, het onderwerp van natuurlijk ouderschap ook graag meer bekendheid geven. En ik ben natuurlijk ook gewoon mens; een jonge vrouw die bewust wil omgaan met haar leefomgeving. Die op haar eigen manier wil proberen lief te zijn voor de wereld om haar heen, en dus groenere keuzes wil maken.

Daarom besloot ik om, in het kader van “Write the blog book you want to read”, Groene stapjes in het leven te roepen. Zo ontstond mijn eigen plekje op het wereldwijde web in mei.

Hoogtepunten op Groene stapjes

Hoe is dat het afgelopen jaar gegaan? Bereik ik er iemand mee? En wat vinden lezers dan vooral interessant? Het leek me leuk je een klein kijkje te geven in de statistieken, dus bij dezen!

Ik bereik zeker mensen met Groene stapjes! Ik ben ontzettend blij met iedere lezer, en vind het heel erg leuk om te zien hoe ik elke maand meer mensen weet te bereiken. Dit geeft toch aan dat veganisme, natuurlijk ouderschap en groen leven onderwerpen zijn waar mensen meer over willen weten! En een blogger wil niets liever dan hier anderen over vertellen, dus missie geslaagd!

Dit is inmiddels de 88e blog. Groene stapjes heeft dus zeker niet stilgestaan, en dat merken veel lezers ook. Achter de schermen word ik steeds vaker aangesproken en gemaild, en dat vind ik echt zó leuk! Echt contact met jullie, persoonlijke verhalen delen en elkaar helpen. Heel erg fijn! Wil jij ook iets met mij delen, maar wil je dat niet doen in een reactie onder een blog? Neem dan op een andere manier contact met mij op! Voel je vrij om mij te mailen marianne@groenestapjes.nl of om me een berichtje te sturen via facebook of instagram.

Als je deze dagen zin hebt in wat groen leesvoer, heb ik hier een lijstje met de 10 populairste blogjes van het afgelopen jaar:

Veel leesplezier!

Wat waren jouw groene hoogtepunten van 2017?

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge