Groen eten,  Struggles

Geen zuivel, maar wat dan?

Geen zuivel, maar wat dan?

Marianne, wat heb je gedaan?! Je artikel laatst over de zuivelindustrie heeft ervoor gezorgd dat ik geen zuivel meer wil eten en drinken, maar wat moet ik nu? Ik ga er niet direct van uit, maar ik hoop natuurlijk wel een beetje dat dit is wat je denkt. Dat je in ieder geval wilt minderen met het gebruik van zuivel. Geen zorgen, Marianne to the rescue 🙂

Geen zuivel dus, want dit is eigenlijk voor niets en niemand goed, maar wat dan wel? Vandaag geef ik je een aantal tips voor hoe je de zuivel in je dagelijkse eet- en drinkpatroon gemakkelijk kunt vervangen met plantaardige lekkernijen. Alle producten kun je gewoon vinden in de supermarkt. Here we go!

Melk

Wie zuivel zegt, denkt al gauw aan melk. En ongeveer iedere Nederlander is opgevoed met zijn dagelijkse glas koemelk bij het ontbijt en de lunch. Wat kun je nemen als je dit weglaat?

Er zijn ontzettend veel varianten van plantaardige melk. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is melk van gemaakt. Tegenwoordig kent bijna iedereen wel sojamelk, maar er bestaan ook andere “melken”. Denk aan havermelk, cashewmelk, amandelmelk, rijstmelk, hennepmelk en kokosmelk.

Loop even naar de koeling, maar vergeet ook het schap met de houdbare melk niet! Merken die plantaardige melk aanbieden zijn bijvoorbeeld Alpro, Provamel, Zonnatura, Melkan, Dream, Ooomega, Oatly, Bio+ en AH en Jumbo huismerk. Maar er zijn er nog meer!

Er zijn dus heel veel soorten plantaardige melk, en ze verschillen allemaal van smaak, structuur en romigheid. Het is een kwestie van proberen. In ieder geval amandelmelk en sojamelk zijn er vaak zowel gezoet als ongezoet. Test er vooral een paar!

Boter

Waarmee besmeer je je boterham? En waarin bak je je stukje vlees vegan schnitzel? Er zijn genoeg plantaardige varianten van boter te krijgen, alleen de roomboter zul je denk ik moeten laten voor wat hij is.

In de koeling vind je verschillende varianten van plantaardige boter, zowel vloeibaar om in te bakken en braden, als vast om bijvoorbeeld op je boterham te smeren of om te gebruiken in appeltaarten. Ze zijn er in de gewoon neutrale “botersmaak”, maar ook met vleugjes kokos, walnoot of avocado.

Merken die plantaardige boter aanbieden zijn onder andere Alpro, Becel, Wajang en AH huismerk. Er is (in mijn ogen) geen verschil in smaak met reguliere boter!

Disclaimer: ik vind zelf dat er veel onduidelijkheid heerst rondom de vitamine D die vaak aan boter is toegevoegd. Deze kan namelijk dierlijk zijn. Van Alpro en Becel is het zeker dat de vitamine D plantaardig is, maar bij de andere merken vind ik het nogal vaag…

Toetjes

Ook yoghurt hoeft tegenwoordig niet meer van koemelk gemaakt te zijn. Die kun je heel goed vervangen met plantaardige varianten. De meeste zijn gebaseerd op soja, maar er zijn ook yoghurtvarianten die als basis kokos hebben. Kijk in de koeling bij merken zoals Alpro, Koko, Plantly, AH huismerk en Aldi huismerk.

Of er een goede plantaardige vervanger is voor kwark, daarover zijn de meningen verdeeld. Zelf ben ik zeer te spreken over Alpro Go On, maar ook Provamel en Creamy Moments komen met hun producten in de buurt.

Zelfs vla en pudding zijn mogelijk, echt waar. Alpro biedt desserts aan in allerlei smaken, te vinden in het schap met houdbare producten. En pudding kun je heel gemakkelijk vegan maken met de custard van Dr Oetker en plantaardige melk. Voilà!

Oh, en nog een bonusproduct, gewoon omdat ik zo graag wil laten zien dat je echt niets hoeft te missen als vegan. The Coconut Collaborative heeft een chocolademousse ontwikkeld op basis van kokos. Jummie!

Ijs

Roomijs, dat zullen vegans toch wel missen?! Nou nee, niet echt. De markt breidt zich namelijk uit!

Ga voor de diepvries in de supermarkt staan en aanschouw: de merken Professor Grunschnabel, Swedish Glace (is van Ola), en sinds een week zelfs Ben & Jerry’s maken plantaardig roomijs! Ook Aldi huismerk heeft roomijs.

Naast roomijs zijn er heel veel mensen trouwens ook fan van sorbetijs, en dit is bijna altijd vegan. En waterijsjes natuurlijk.

Room

Room kennen we in allerlei soorten: kookroom, koffieroom, slagroom, zure room, crème fraîche. Ik vind zelf dat voor alles een goede plantaardige vervanger te verkrijgen is, als je maar een beetje creatief bent.

Voor kookroom kun je goed terecht bij Alpro en Rice Dream, in het schap met de houdbare producten. Koffieroom blijft een moeilijk punt, maar je kunt heerlijke cappuccino maken met gewone plantaardige melk, en zelf doe ik anders gewoon kookroom van Alpro in de koffie. Mijn gasten hebben hier nog niet over geklaagd. Slagroom wordt aangeboden door Alpro. Zure room en crème fraîche zijn wel lastig te vervangen. Zelf gebruik ik voor crème fraîche gewoon kookroom, en zure room vervang ik met Alpro Go On. Ik vind dat prima gaan, maar niet iedere vegan is het daarmee eens. Try for yourself, zou ik zeggen 🙂

Kaas

Hét product waar iedereen het hardst over valt. Wat doen we met kaas? Gelukkig komen er steeds meer merken die plantaardige kaas maken, alleen zijn de meeste merken helaas niet in de supermarkt te krijgen. Voor zover ik weet, ligt alleen Wilmersburger in de supermarkt. Ik vind de kaas zelf best lekker, gesmolten op een tosti bijvoorbeeld. Niet de real deal, dat geef ik toe, maar het komt wel in de buurt. Voor andere kazen moet je helaas naar een bio- of natuurwinkel.

Ik zeg er eerlijk bij: als je dierlijke producten graag wilt vervangen met plantaardige producten en hierbij dezelfde “ervaring” wilt hebben, zul je wel je portemonnee open moeten trekken (of creatiever moeten zijn in de keuken). Plantaardige kaas is nu eenmaal duurder dan gewone kaas, en dit geldt eigenlijk voor bijna alle producten die ik hierboven noem. De meeste veganisten kiezen er na een tijdje voor heel anders te gaan eten, en gebruiken deze vervangers dan alleen nog als luxeproducten.

Heb ik je een beetje kunnen helpen met deze blog? Denk jij dat je een paar dierlijke zuivelproducten kunt vervangen met plantaardige? De dieren en het milieu zullen je dankbaar zijn 🙂

10 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Handig overzicht!

  Koeienmelk vind ik heeeel vies, dus dat mis ik sowieso niet, haha. Rijstmelk vind ik trouwens wel een stuk beter binnen te houden dan amandelmelk, maar als het niet nodig is voor een recept heb ik liever een glas water 😉

  Boter vind ik heel erg lastig, want plantaardige boter betekent palmolie en je weet hoe ik daar over denk. Er is maar één merk dat vegan en palmolievrij is, maar dat is in feite niet meer dan een heel duur kuipje kokosolie. En kokosolie bevat weer enorm veel verzadigd vet en ik vind het eigenlijk ook gewoon best wel vies. Bakken doe ik vooral in olijf- of zonnebloemolie. Op de boterham deed ik toch al nooit iets (nou ja, wel beleg dus), dus dat is ook alweer makkelijk. Alleen bij taartjes bakken grijp ik nog wel terug op de roomboter.

  Ik ben wel echt helemaal om naar de sojayoghurt en die Go On en sojakookroom zijn inderdaad ook echt helemaal prima! Goed idee om Go On te gebruiken in plaats van zure room, ga ik eens doen 🙂 Vegan ijs lijkt me ook zeker geen probleem.

  Zullen we het verder niet over kaas hebben? 😉
  Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…Klein wonen en groots leven in een Tiny HouseMy Profile

  • Marianne

   Ja, Linda en kaas… Blijft een dingetje hè? 😉 En ik weet dat palmolie ook niet oké is, maar kiezen voor plantaardige varianten van bekende producten is in ieder geval een goed begin. Stapje voor stapje.

 • Sara

  Mooi overzicht! Zelf ben ik heel blij met de cashewnotenmelk van Alpro en sla die dan ook in als er aanbiedingen zijn O:) En mijn moeder is nu ook overgestapt op de plantaardige melk voor in haar koffie 🙂 Daar ben ik stiekem best wel blij mee.
  Ik ga binnenkort een vegan kaasjes proeverij doen met een paar vriendinnen, ben erg benieuwd. Zo’n soort kaasje wordt nu inderdaad als echt luxeproduct gezien. Heb jij, of iemand anders die dit leest tips voor welke vegan kaasjes ik op mijn plankje kan doen? Ik heb namelijk nog geen idee. Misschien dat ik ook nog zelf een kaasje ga proberen te maken maar volgens mij is dat best lastig.
  Sara onlangs geplaatst…Keulen, op vakantie in eigen land en net over de grensMy Profile

 • Marloes

  Wat een fijn lijstje! Melk heb ik altijd al afschuwelijk vies gevonden, maar vroeger moest ik het toch echt drinken. Brrr, ik krijg nog steeds rillingen als ik eraan denk. Qua boter gebruik ik toch wel vaak roomboter als ik zoetigheid bak (met avondeten bak ik altijd in olijfolie of zonnebloemolie). Maar als ik samen met Larissa wat bak, gebruiken we plantaardige boter vanwege haar koemelkintolerantie. En eigenlijk smaakt het dan altijd net zo lekker. Toetjes eten we thuis sowieso bijna nooit, maar als ik in een restaurant ben, bestel ik altijd creme brulee. Dit artikel inspireert me gelijk om te Googlen naar vegan creme brulee 🙂 Ik hou namelijk intens veel van dit dessert, haha! En kaas vind ik altijd zo lastig. Als het kan koop ik wel kaas met vegetarisch stremsel, maar met diepvriespizza’s of uit eten eet ik wel gewone kaas. Ik heb meerdere vega’s en vegans gehoord over edelgistvlokken, maar ik vind dat zo vies klinken dat ik het bij voorbaat al niet koop. Ik zou me hier toch eens overheen moeten zetten…
  Marloes onlangs geplaatst…Zes maanden met Invasalign – update 2My Profile

  • Marianne

   Ik vond edelgistvlokken ook heel vies klinken, maar ben nu toch blij dat ik het in huis heb. Als ik het over mijn eten strooi, vind ik het niet kazig maar wel hartig en lekker. Als ik het in een sausje doe, wordt het wél kazig. En het is sowieso héél gezond ? Probeer het een keer, dat kan toch geen kwaad ?

 • Rianne

  Bij plantaardigheidjes.nl kun je koolzaadolie met botersmaak kopen van het merk leha schlagfix, hetzelfde merk als de lekkere slagroom uit een spuitbus. Nadeel is wel dat je deze producten vaak online moet aanschaffen omdat ze niet fysiek in een winkel te verkrijgen zijn.
  En een cake maken is nog nooit zo makkelijk geweest met dit recept van Martine van Vegetus.nl en GewoonVegan.nl https://vegetus.nl/cakemix-bakken-zonder-ei/ Ik maak deze zelf altijd met de AH cakemix of die van de Aldi (beide vegan) en hij is altijd een succes ?
  Vandaag de Ben en Jerry chocolate fudge brownie variant voor het eerst geproefd en goed bevonden door mijzelf en manlief ? met zijn woorden gezegd: voor herhaling vatbaar ?
  Verder drinken we hier altijd de ongezoete sojamelk van de AH, hebben we de de boter van Alpro en bestellen we online de wilmersburger mee bij de AH. Mooi artikel!

  • Marianne

   Dankjewel! Goed bezig 🙂 Ik weet dat heel veel producten ook online te vinden zijn, maar dit is vaak een grote stap voor mensen. Ik heb er nu bewust voor gekozen alleen producten te noemen die je gewoon in de supermarkt kunt vinden, om de drempel zo laag mogelijk te houden. Maar voor wie meer wil, is er online inderdaad ontzettend veel te krijgen!

   • Rianne

    De plantaardige olie met botersmaak was eigenlijk in reactie bedoeld op marloes, die voor zoetigheid nog vaak roomboter gebruikt. Alhoewel ik moet zeggen dat ik deze olie zelf nog niet geprobeerd heb en kan oordelen of het overeen kan komen met de roombotersmaak.
    Ik moest trouwens van de week botercrème maken omdat mijn schoonzus cakejes wilde versieren daarmee en de wajangboter heeft een vegan keurmerk erop staan. Dus ik denk dat we die nu wel als echt mogen beschouwen gezien het keurmerk. Maar met de plantenmargarine van de AH heb ik inderdaad hetzelfde gevoel als jij in je disclaimer. Volgens mij staat daar nog geen keurmerk op. Verder is het inderdaad zo dat producten in de normale supermarkt ervoor zorgen dat de drempel niet zo hoog is om vegan producten aan te schaffen. Ik denk dat het goed is je daar op te richten om meer mensen makkelijk kennis te laten maken met veganistisch eten, want eigenlijk is er heel veel te krijgen in de supermarkt en is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge