Fair fashion,  Groen leven

Fair fashion, voor een groene garderobe

Fair fashion, voor een groene garderobe

In de blog over mijn groene voornemens heb je kunnen lezen dat ik mijn kledingkast wil verduurzamen. Ik wil een garderobe die vegan, eerlijk en duurzaam is. Het zou goed kunnen dat je nu denkt: Hè? Waar heb je het over? Wat is er mis met de kleding die je gewoon in de winkel kunt kopen? Dat ga ik je vandaag vertellen, met het oog op dierenwelzijn, mensenrechten en onze aarde. En uiteraard vertel ik je ook hoe het ánders kan, door je te richten op fair fashion!

Vegan kleding

Veganisten willen geen producten of diensten gebruiken waarvoor dieren op welke manier dan ook uitgebuit worden. Vrij logisch eten ze daarom geen vlees en vis, maar ze eten ook geen zuivel, eieren en honing. Toch houdt de “vegan lifestyle” hier niet op. Vegans willen niets waarvoor dieren hebben geleden, dus ze gebruiken dierproefvrije cosmetica, gaan niet daar de dierentuin en vermijden “dierlijke” kledingstukken. Ze dragen dus geen leer (ook geen suède!), wol, zijde, dons en bont.

Leer en bont zijn de huiden van een dier, en om dit te kunnen gebruiken moet een dier sterven. Het zijn geen bijproducten van de dieren die toch al geslacht worden voor hun vlees, dat is een misverstand. Er worden dieren gefokt en opgesloten, enkel en alleen voor hun huid. Voor dons en wol worden dieren niet direct gedood, maar wel ruw behandeld en verwond, en de dieren zijn zo gefokt, dat ze veel meer produceren dan ze van nature zouden doen.

Gelukkig zijn er genoeg andere materialen waarvan kleding kan worden gemaakt. Katoen is het meest voor de hand liggend, maar ook bamboe en tencel komen steeds vaker op de markt. En linnen en hennep. Polyester, acryl en nylon zien we natuurlijk ook vaak, maar dit zijn plastics en daardoor geen duurzame materialen. (Maar wel vegan, daarom noem ik ze toch.) Er zijn ook steeds meer soorten nepleer in omloop van goede kwaliteit, gemaakt van bijvoorbeeld ananas of kurk!

Vegan tip: kijk naar het etiketje in kledingstukken om te zien waarvan het gemaakt is. Vermijd hierbij bont, dons, leer, wol en zijde.

Sokken van bamboe van het merk Thought (no spon)

Eerlijke kleding

Is het je wel eens opgevallen dat het tegenwoordig altijd uitverkoop is bij de grote kledingwinkelketens? En dat je bijna iedere week naar dezelfde winkel kunt gaan om nieuwe kledingstukken te scoren? Hoe kan dat toch, dat er zo vaak zo veel nieuwe kleding te vinden is? Dit kan, omdat de industrie áchter de winkels niet pluis is.

De mensen die de kleding maken voor grote ketens zoals H&M en Zara, maar ook voor veel kleine boetiekjes in de stad, werken onder erbarmelijke omstandigheden voor veel te weinig geld. Er is enorme concurrentie in landen zoals India en Bangladesh om voor zo min mogelijk geld zo veel mogelijk kleding te laten maken. Dit begint al op de katoenplantages, maar gaat vervolgens door op de plaatsen waar de stoffen geweven, bewerkt en genaaid worden. En in het Westen pakken de grote bazen vervolgens de winst. Goed, lang verhaal kort, wij zien in de winkel niet hoeveel mensenleed er schuilgaat achter goedkope bloesjes, maar worden wel hebberig bij het zien van lage prijsjes. Terwijl we veel kleding slechts een enkele keer dragen.

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de oneerlijke kant van de kledingindustrie. Zo kun je bijvoorbeeld op Netflix kijken naar “The True Cost“, of via de NPO naar “Genaaid“. Fast fashion komt hier tegenover fair fashion te staan, en fair fashion krijgt zo steeds meer aandacht.

Er zijn heel veel manieren om te laten zien dat je het niet eens bent met de oneerlijke kledingindustrie. Er komen steeds meer kledingmerken op de markt die wél oog hebben voor de mensen achter de kledingstukken en die hen eerlijk betalen en onderhouden. Merken zoals Armed Angels, King Louie en nog veel meer, zetten zich in voor eerlijke kleding. En ja, hier hangt een prijskaartje aan. Maar eigenlijk is het een normale prijs en betaal je dus de echte waarde van het kledingstuk. Als wij als consumenten die werkelijke prijs niet betalen, betaalt de maker hem.

Eerlijke tip: zoek naar kledingmerken die zijn aangesloten bij een organisatie die zich inzet voor arbeidsrechten, zoals de Fair Wear Foundation, Global Organic Textile Standard of het Europees Ecolabel.

Fair fashion jurkje van King Louie (no spon)

Duurzame kleding

Voor kleding zijn grondstoffen nodig, en deze grondstoffen drukken hun stempel op de gezondheid van onze planeet. De meeste katoen die voor kleding gebruikt wordt, is zwaar vervuild en bewerkt door middel van allerlei chemische bestrijdingsmiddelen. Voor synthetische stoffen is aardolie nodig. En voor elke grondstof is land, water en energie nodig. Per grondstof verschilt de impact op het milieu. En daarom zijn er op dit gebied duurzame keuzes te maken.

Als kleding wordt weggegooid, is het nog maar de vraag waar de kleding terecht komt. Veel kleding is niet biologisch afbreekbaar en draagt op die manier bij aan de afvalberg en plastic soep. Door kleding te kopen die biologisch afbreekbaar is, weet je in ieder geval dat je kleding na gebruik ook echt verdwijnt. Ook dat is fair fashion.

Duurzame tip: kijk eens naar tweedehands kleding! Dit is verreweg de meest duurzame keuze die je kunt maken, omdat er geen nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. Het shirtje op de bovenste foto heb ik via de #sharechain van Sara gekregen.

De tweedehands winterjas van mijn dochter

Daarom dus fair fashion

Fair fashion gaat in op deze drie aspecten, maar vooral op het tweede en derde. Eerlijke kleding en kleding die zo min mogelijk het milieu en onze medemens schaadt, daar draait het om. En voor mij dus ook geen dierenleed. Wist jij dit al over de kledingindustrie? En dat je ook op dit gebied groene stapjes kunt zetten?

2 reacties

 • Marieke

  Over kleding…
  Ik weet heel goed wat niet wil:
  -geen kunstmatige kleding (polyester enzo)
  -geen kleding uit de industrie waar mensen worden uitgebuit
  Maar nu praktisch:
  Als ik morgen een stapel nieuwe onderbroeken wil halen?
  Hoe duurzaam is biologisch katoen van de HEMA? Geen idee!
  Hoe vind ik dat uit? Hoe kom ik er achter welke kleding echt fair is?
  Tot dusver is mijn tactiek de kleding die ik heb echt ‘op’ te dragen voor ik nieuwe koop.
  En als ik iets nieuws nodig heb eerst in de kringloopwinkel te neuzen.
  Maar het begrip fair-fashion is verder voor mij nog wat vaag, omdat iedereen weer wat anders lijkt te verstaan onder ‘fair’. Ik ben dus reuze benieuwd naar jouw ontdekkingen dit jaar!

  • Marianne

   Bij fair fashion zijn de belangrijkste pijlers duurzaamheid (denk aan biologische en afbreekbare of gerecyclede grondstoffen) en mensenrechten. Maar ook dierlijke grondstoffen spelen een rol, omdat hier veel land, water en voedsel voor nodig is, en de “gassen” en het afval van de dieren de aarde ook erg vervuilen.
   Ik denk niet dat iedereen iets anders verstaat onder “fair fashion”, maar wel dat mensen meer waarde hechten aan bepaalde aspecten dan aan andere. Veel merken doen hun best om fair te zijn, maar doen op bepaalde gebieden consessies om het haalbaar te maken. En dan is het aan jou om te kiezen wat jij het belangrijkst vindt. Hema kan wel biologisch katoen verkopen of bamboe, maar is hun kleding ook onder eerlijke omstandigheden gemaakt? Er zijn andere merken die hier duidelijker over zijn en die zijn aangesloten bij bepaalde foundations, die ik ook noem in de blog. Het is aan jou om te bepalen waar je het meeste waarde aan hecht.
   Bedenkt dat elk bewust stapje helpt! Wees niet te streng voor jezelf. Zo ben je echt wel goed bezig wanneer je bewust kleding koop van ecokatoen bij de Hema! Zo heeft H&M Ook een Conscious-lijn, en dit mag natuurlijk gesteund worden.
   Ik ben ook heel benieuwd naar wat ik dit jaar allemaal ga tegenkomen. Tweedehands is sowieso een goed idee, maar ik weet niet of je dat met je ondergoed ook wilt. Succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge