Groen leven,  Tips

Elke dag op blote voeten, barefoot overal!

Loop jij vaak op blote voeten? Ik wel. Zodra ik thuis kom, trek ik mijn schoenen uit en loop ik verder op mijn blote voeten of op mijn sokken. Heerlijk vind ik dat, het loopt op een of andere manier veel fijner en geeft me een vrijer gevoel. Maar buiten de deur trok ik toch altijd mijn schoenen aan, eigenlijk vaak met grote tegenzin. Totdat ik er een paar maanden geleden achter kwam dat dat ook anders kan. Buiten de deur ook op blote voeten? Dat kan met barefoot schoenen!

Barefoot schoenen

Ik ben geen shopaholic. Sterker nog, ik draag nog steeds kleding van 10 jaar geleden, en mijn schoenen liet ik ook jarenlang repareren als ze versleten waren. Maar dit voorjaar was ik toch écht toe aan wat nieuw schoeisel: laarzen en sneakers. Want ik had twee paar leren laarzen (al een aantal jaren) die eigenlijk weer gerepareerd moesten worden, maar trok ze eigenlijk niet meer graag aan omdat ze van dierenhuid waren. En mijn sneakers waren inmiddels niet alleen aan de onderkant versleten, maar ook aan de bovenkant. Dus… Ik ging nieuwe schoenen kopen! Maar wat voor schoenen?

Een paar maanden geleden had ik een kennis gezien met (vond ik toen) heel aparte schoenen; ze hadden namelijk vijf losse tenen. Niet heel erg fashionable, naar mijn bescheiden mening, maar ik vond het wel intrigerend dat zij ze droeg. Later vertelde ze mij meer over deze schoenen, die ze barefoot schoenen noemen. In deze schoenen voelt het net alsof je op blote voeten loopt. Ze hebben namelijk een heel dunne zool van slechts een paar millimeter, net genoeg om je voeten te beschermen tegen de scherpe voorwerpen op straat. Verder voel je precies waarop je loopt en ben je dus meer verbonden met je ondergrond, krijgen je voeten alle ruimte en kunnen ze bewegen zoals ze dat van nature willen.

Waarom dan?

Goed, die superdunne zool maakt barefoot schoenen dus al uniek, aangezien “normale” schoenen een veel dikkere zool hebben. Verder hebben barefoot schoenen een geheel platte zool (zero drop), dus zonder enige hak en zonder verhoogde tenen. Dit in tegenstelling tot gangbare schoenen, die bijna altijd wel íets van een hak of verhoogde teen hebben, al is het minimaal. Die platte zool zorgt ervoor dat je voeten altijd in hun natuurlijke houding kunnen staan (en niet op een soort helling, waar hakken eigenlijk voor zorgen). Daarnaast hebben barefoot schoenen de vorm van je voet, oftewel, ze lopen wijd uit. Ze zijn dus niet smal, zoals chique damesschoenen, en lopen bij de tenen niet weer naar elkaar toe, zoals bijna elke andere schoen. Bovendien zijn ze helemaal flexibel en kun je ze oprollen, en hebben ze geen stijve bovenkant zoals veel laarzen en herenschoenen. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat barefoot schoenen er anders uitzien, en dat ze je ook een heel andere loopervaring geven.

Waarom zou je dat willen? Ten eerste omdat het veel beter schijnt te zijn voor je voeten. Doordat onze voeten in normale schoenen in een bepaalde positie worden gedwongen, kunnen ze niet bewegen zoals blote voeten dat zouden doen. Daardoor moet je in je schoenen bepaalde voetspieren zwaarder belasten en worden andere voetspieren juist bijna niet meer belast. Dit kan gevolgen hebben voor ons hele verdere lichaam. Zelf heb ik gelukkig geen voet-, knie- of rugproblemen, maar tal van mensen zweren bij barefoot schoenen, omdat die er voor hebben gezorgd dat hun platvoeten, rugproblemen en andere klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik ben persoonlijk eventuele lichaamsklachten liever voor, dus was dat een reden voor mij om ze te proberen.

Ten tweede zorgen barefoot schoenen ervoor dat je je bewuster wordt van de grond waarop je loopt. Je voelt elk steentje en takje, je voelt alle hobbeltjes in het zand, en je voelt de ribbeltjes op het perron van de metro. Je hoeft niet bang te zijn dat je in glas stapt, want daartegen word je beschermd. Maar je voeten en de rest van je lijf worden wel meer gestimuleerd en geactiveerd, en daardoor loop je op een andere manier.

Mijn barefoot schoenen

Eerlijk is eerlijk, die schoenen met vijf losse tenen vond ik zelf wel erg ver gaan. Maar barefoot wilde ik wel! Dus ging ik op zoek naar een paar barefoot sneakers en laarzen, met als extra eisen dat ze er een beetje stylish uitzagen en vegan waren. En uiteindelijk heb ik die gevonden: een paar zwarte veterlaarsjes van eco canvas, en een paar witte sneakers. Kort daarna heb ik zelfs nog een paar barefoot ballerina’s toegevoegd aan mijn collectie, zwarte met strikjes en schattige hangertjes. Ik had namelijk schoenen nodig voor een nette gelegenheid, maar wilde niet meer op hakken lopen. Ik ben echt heel erg blij met mijn nieuwe schoenen en kan er zo de hele dag op lopen, zonder blaren of zere voeten te krijgen.

Het lijkt er misschien wel op, maar ik heb nu niet direct een barefoot schoenen-tic gekregen. Mijn schoenenkast was gewoon toevallig toe aan vernieuwing. Hoe fijn, nu heb ik voor bijna iedere gelegenheid passende schoenen! Alle paren zitten zó lekker en geven me zo’n goed gevoel! Ik draag eindelijk weer laarzen zonder schuldgevoel, loop comfortabel op mijn sneakertjes en dans pirouettes op mijn ballerina’s.

Mijn enige wens voor hierna is nog een paar barefoot sandalen, maar dan is het voor mij genoeg en kan ik weer een paar jaar vooruit. Ik wil namelijk niet meer schoenen dan nodig, omdat ik ook minimalisme nastreef. Uiteindelijk dus vier paar schoenen, die samen voor iedere gelegenheid geschikt zijn. Én vegan zijn. Én comfortabel zitten. Én goed zijn voor mijn voeten. Hoe tof is dat?

Loop jij graag op blote voeten? En had jij al wel eens gehoord van barefoot schoenen? Laat het me weten, ook als je meer informatie wilt!

10 reacties

 • Marieke

  Toen ik voor mijn eerste paar barefootschoenen ging was ik zeker niet van plan om die gekke 5 tenen dingen te gaan kopen. Maar als je in zo’n winkel bent, trek je ze wel ff aan om te voelen hoe dat nou zit. En ik was verkocht….
  Vlak daarna een aantal gelegenheden gehad waar ik toch echt nette schoenen aan moest. Jeetje, wat was dat ineens oncomfortabel! Dus snel terug naar de winkel voor een paar nette ballerina’s. En omdat de winter in aantocht was ook meteen maar veterlaarsjes mee genomen. Zo heb ik dus sinds afgelopen najaar 3 paar barefootschoenen en sindsdien niks anders meer gedragen.

  Wat ik wil toevoegen aan je verhaal is dat ik sinds ik barefoot loop, ik geen koude voeten meer heb. Omdat je voet de vrijheid heeft om te bewegen, wordt deze veel beter doorbloed en is dus minder koud. Zelfs in de winter!
  Zolang je maar blijft lopen… Als ik op een metro/trein sta te wachten op een bevroren ondergrond, zorg ik dat ik de thermozooltjes in mijn veterlaarsjes heb zitten!

  • Marianne

   Ik heb dus bewust die schoenen niet aangetrokken in de winkel, omdat ik wist dat ze té lekker zouden zitten 😉 Misschien later, als ik meer lef heb.
   Goede toevoeging van die koude voeten! Dat ervaar ik zelf nu ook. Nu heb ik alleen maar voorjaarservaring, maar ben al wel in het bezit van thermozooltjes voor in mijn laarsjes komende winter. Mijn sloffen heb ik inmiddels geminimaliseerd. Ze waren toch versleten, maar ik merk ook dat ik geen nieuwe nodig heb. Superfijn!

 • Yolanda

  Oh die ballerina’s wil ik ook graag!! Loop ook zoveel mogelijk op blote voeten en wil graag ook barefoot proberen, maar heb eigenlijk geen nieuwe schoenen nodig (hier ook een minimalist), maar wel een nette zwarte schoen wellicht. Waar kan ik ze kopen Marianne?

  • Tessa

   Ja, dat wil ik ook wel weten. Ik vind het heerlijk om op blote voeten te lopen en draag echt alleen schoenen als het nodig is. Nu wil ik ook die ballerina’s.

  • Marianne

   Yolanda en Tessa: Wat leuk dat jullie gecharmeerd zijn van de ballerina’s en ook barefoot willen lopen! Ze zijn van het merk Leguano, en ik heb ze gekocht via de webshop van barefootandmore. Wel een grote “maar”: als je voor het eerst barefoot schoenen koopt, zou ik naar een echte winkel gaan. De schoenen zitten nu eenmaal anders dan normale schoenen, en het is fijn om ze dus eerst in de winkel te kunnen proberen en wat tips te krijgen over het lopen erop.
   Mijn sneakers en laarzen zijn trouwens van het merk Vivo Barefoot, en heb ik gekocht in de winkel anyonesrunshop in Tilburg 🙂

   #nospon #justfan

 • Shannen

  Ik vroeg me af of barefoot schoenen ook geschikt zijn voor mensen met andere voeten/ tenen dan normaal. Mijn tweede kleinste teentje is kleiner dan mijn kleine teen. Sokken met aparte tenen zitten ook vreemd.

  • Marianne

   Er zijn verschillende barefoot-schoenen. Ik kan me voorstellen dat “five finger shoes”, dus schoenen met losse tenen, wat vreemd zullen zitten voor je. Maar er zijn ook heel veel barefoot-schoenen waarbij het teengedeelte één geheel is. Daar zou je geen last van moeten hebben! Maar als je het zeker wilt weten, zou ik zeggen: ga eens naar een winkel en probeer ze uit! Er zijn er verschillende in Nederland, inclusief real terrain, zodat je ze goed kunt proberen en goed advies kunt krijgen! Ik zou sowieso aanraden om de eerste keer naar een winkel te gaan en niet online te bestellen, omdat het toch een heel andere loopervaring is waar je best wat tips bij kunt gebruiken 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge