Groen eten,  Waarom groen eten?

De eierindustrie: Niet allemaal koek en ei

Dat vlees eten niet erg diervriendelijk is, lijkt me vrij vanzelfsprekend. Dieren worden namelijk gefokt en gedood, enkel voor hun vlees. Maar hoe zit het met eieren? Een kip legt van nature toch eitjes, dus waarom zouden we die niet eten? Vandaag duik ik in de eierindustrie, en leg ik je uit waarom die niet koek en ei is.

De waardeloze haantjes

Voordat er eieren gelegd kunnen worden, moeten er kippen geboren worden. Dit zijn speciaal gefokte legkippen. 50% van de bevruchte eieren is een kip, 50% is een haan. Haantjes kunnen geen eieren leggen. En omdat deze dieren niet voor de vleesindustrie zijn gefokt, heeft het ook geen zin om de haantjes op te laten groeien tot ze lekker vet en mals zijn voor hun vlees. Dus zijn ze waardeloos.

Al op de dag dat de eieren uitkomen, worden de hennen van de hanen gescheiden. De haantjes worden direct gedood. Meestal worden ze vergast of levend in de versnipperaar gegooid. Of ze worden verdronken of gewoon in een zak gestopt en sterven zo een langzame dood door verstikking en druk. In totaal worden in Nederland op deze manier jaarlijks zo’n 30 miljoen kuikentjes gedood.

De broedmachientjes

Van de kipjes die wel mogen blijven leven, krijgen de meeste zo’n 1,5 tot 2 A4-tjes leefruimte per kip. Over het algemeen binnen. Maar aangezien dit niet heel veel ruimte is, kunnen de kipjes de bitch gaan uithangen naar elkaar en elkaar pijn gaan doen. Om dit te voorkomen, worden hun gevoelige snavels afgeknipt of afgebrand. Dit gebeurt als ze een paar dagen oud zijn, zonder verdoving.

Dan kunnen de broedmachientjes aan de slag. Oorspronkelijk legde een kip ongeveer 12 tot 15 eieren per jaar. Dit is echter véél te weinig om genoeg geld op te brengen, dus de legkippen zijn doorgefokt om hun productie te verhogen. Hun dagcycli worden door de war gegooid door middel van kunstmatig licht, en met behulp van nog meer trucjes legt een kip inmiddels ongeveer 300 eieren per jaar. Driehonderd!

Het kost een kip ontzettend veel energie en pijn om praktisch elke dag een ei te fabriceren en te leggen. Ze is continu aan het werk en krijgt geen rust. Totdat ze het niet meer aankan en haar productie afneemt. Ze is op dat moment ongeveer 17 maanden oud. Dan is ze niet meer lucratief en wordt ze dus een te grote last voor de kippenhouder.

Ze wordt ruw met de hand gevangen en naar het slachthuis gebracht om geslacht te worden, en belandt hooguit als soepkip in de supermarkt. Een betere kwaliteit vlees kan haar uitgeputte lichaam niet leveren.

Scharrel, vrije uitloop, biologisch…

Op de eierdoosjes in de supermarkt zie je allerlei namen en kenmerken van eieren. De bekendste zijn scharreleieren, vrije uitloop-eieren, en biologische eieren. Wat is nu het verschil, en zijn er ook eieren die wel diervriendelijk zijn?

  • Biologische legkippen zijn de enige legkippen van wie de snavel niet wordt afgeknipt. Ze krijgen de meeste ruimte, mogen naar buiten en krijgen biologisch voer.
  • Vrije uitloopkippen mogen ook naar buiten. Wel wordt het puntje van hun snavel onverdoofd verwijderd.
  • Scharrelkippen mogen niet naar buiten. Ze kunnen wel scharrelen, maar doen dit binnen in een grote dichte stal, hutje-mutje met duizenden op elkaar. Uiteraard worden hun snaveltjes gekort. De meeste legkippen in Nederland leven op deze manier.
  • Kooieieren komen van kippen in legbatterijen, de dieronvriendelijkste manier van kippen houden. Deze eieren worden in Nederland bijna niet meer verkocht, maar schijn bedriegt! Kooieieren worden namelijk wel vaak verwerkt in producten, zoals in koekjes, gebak, en pasta. En die liggen wel in de supermarkt.

Maïseieren, volkoren eieren, omega 3- eieren zeggen niets over de leefomstandigheden van de kippen. Ze vertellen alleen welk voer de kippen hebben gehad, maar zijn daarmee niet gezonder dan “gewone eieren”. Deze namen zijn gewoon een verkooptruc, meer niet.

Oh, en bovendien geldt: voor elke legkip, ook de biologische legkip, is altijd een haantje gedood. En voor elke kip geldt dat ze naar het slachthuis gaat zodra haar productie afneemt. Dus ook aan biologische eieren kleeft bloed.

En mijn gezondheid dan?

Die vind ik ook belangrijk. Maar voor een blakende gezondheid kun je volgens mij de eieren beter laten staan. Want zo gezond zijn eieren niet. Eieren zijn vooral bronnen van vet en cholesterol. Wanneer je minstens een ei per dag eet, is de kans dat je diabetes type 2 krijgt, 40% groter dan wanneer je minder dan een ei per week eet. Of er meer verbanden zijn tussen eieren en ziektes staat ter discussie, dus daarover doe ik geen uitspraken. Wel staat vast dat een ei, ook al brengt het niet per se verhoogde risico’s op welvaartsziekten met zich mee, daarmee niet automatisch gezond is.

Maar als je nou zelf kipjes houdt?

Ik hoop natuurlijk dat je na dit verhaal voortaan twee keer nadenkt voordat je eieren koopt en eet. Maar als je eitjes toch wilt blijven eten, kun je dan wel eitjes eten van kippen die je zelf houdt? Dit is een grijs gebied. Denk hier in ieder geval even over na, voordat je beslist:

Wil je de kip alleen houden vanwege haar eieren, of wil je voor haar zorgen om wie zij is? In het eerste geval is het namelijk alsnog uitbuiting, maar dan op heel kleine schaal.

Kun je de kip geven wat ze nodig heeft? Genoeg ruimte en activiteit, goed voer, bezoekjes aan de dierenarts? En wil je ook een haan? Besef dan dat er nageslacht kan komen.

Waar haal je de kip vandaan? Bij een fokker of eierboer? Dan support je nog steeds de eierindustrie. Beter is om een afgedankte kip te adopteren die anders naar het slachthuis zou gaan, en om deze kip goed te verzorgen tot ze een natuurlijke dood kan sterven.

Een kip legt van nature eieren tot haar nest vol is. Dan pas gaat ze zitten broeden. Maar als je steeds haar eitjes weghaalt, raakt haar nest niet vol en blijft ze dus eieren leggen. Juist dit is ontzettend zwaar.

Het is een zware aanslag op het lichaam van de kip om een ei te leggen. Van nature eten kippen daarom vaak de onbevruchte eieren zelf op om weer aan te sterken, zodat ze opnieuw eieren kunnen leggen.

Eet jij eieren, en zo ja, waarom? En wist je dit al over de eierindustrie?

Bronnen:

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge