Persoonlijk

Een terugblik op 2018

Het wordt weer tijd voor een overzichtje van afgelopen jaar. Wat is er zoal gebeurd in 2018? Wat vonden jullie leuk om te lezen? Wat is er van mijn goede voornemens terechtgekomen (altijd spannend)? Hieronder vertel ik je alles!

Een paar statistieken

Het was voor Groene stapjes een beter jaar dan voor mij persoonlijk, laat ik dat voorop stellen. Ik zelf kwam aan het begin van 2018 in een burn-out terecht, en daarvan ben ik nog aan het herstellen. Niet echt een knallend jaar dus, op persoonlijk vlak. Maar voor Groene stapjes is dat anders! Want hoewel ik ongeveer 2x minder berichten heb geplaatst ten opzichte van vorig jaar, is Groene stapjes toch ruim 2x zo groot geworden! Hier ben ik natuurlijk ontzettend blij mee! Dat ik steeds meer mensen mag bereiken en mag inspireren ook groene stapjes te zetten, dat maakt mij een dankbaar en gelukkig mens.

Best gelezen in 2018

Waarmee heb ik de meeste mensen kunnen bereiken? Hou je vast voor de 5 best gelezen blogs!

Recept: vegan appelcake
Een recept dat ik zelf ook één van de betere vind. Ik heb de cake dan ook een paar keer gemaakt het afgelopen jaar, en ik heb er iedere keer weer mensen mee verrast!

Hoe wij onze kindjes minimalistisch, natuurlijk en vegan verzorgen
Een blogje over de verzorgingsproducten die wij voor onze kinderen gebruiken. Of gebruikten, moet ik zeggen, want inmiddels zijn we over op een andere tandpasta en andere douchegel. Misschien is een update wel op zijn plaats?

Kan groener leven je ongelukkig maken? Ecorexia onder de loep
Dit was een blog waar ik best onzeker over was. Ik stond wel volledig achter mijn standpunt, maar ik was bang dat veel anderen het met mij oneens zouden zijn, en daarom vond ik het best spannend dit online te gooien. En inderdaad, het maakte best wat los! Maar gelukkig alleen maar positief, dus dat is fijn!

Wasbare luiers bij een newborn, hoe en wat?
Ik vind het extra leuk dat deze blog zo goed is gelezen, omdat ik hem al vorig jaar heb geschreven. Het maakt me blij dat zo veel mensen geïnteresseerd zijn in wasbare luiers, en er blijkbaar ook zo vroeg mee willen beginnen! In mijn omgeving (lees familie, vrienden en kinderopvang) zijn wij nog steeds de enigen die wasbare luiers gebruiken, dus ik vind het fijn om te zien dat er daarbuiten wel enthousiasme over is.

Hoe veel dierenlevens red je als vegan?
Ik had gewild dat het antwoord op deze vraag meer was geweest. En ik denk de meeste lezers ook, haha. Maar toch is het zeker niet slecht! En sowieso, zeker voor een vegan geldt dat elk leven telt.

Zijn mijn goede voornemens uitgekomen?

Samengevat had ik de volgende goede voornemens voor 2018:

  • Ik wilde mijn plasticverbruik minderen
  • Ik wilde weer een moestuintje hebben
  • Ik wilde 100% vegan worden
  • Ik wilde me verdiepen in gentle parenting
  • Ik wilde meer doen aan self care

Wat is er van deze voornemens terecht gekomen?

Mijn plasticverbruik is zeker verminderd. Naar mijn idee komt dit vooral door kleine dingen. Ik heb katoenen groente- en fruitzakjes gekocht en heb daardoor nog maar zelden losse groenten en fruit in plastic hoeven kopen. Ik heb ook RVS-rietjes gekregen, waardoor ik geen plastic rietjes meer hoef te gebruiken. Als ik online pakketjes bestel, vraag ik altijd bij de opmerkingen of ze het in zo min mogelijk plastic willen verpakken. En ik probeer altijd producten te kiezen in papier, blik of glas ipv plastic. Er is nog steeds een hoop te verbeteren, maar ik ben zeker op de goede weg!

Ik heb geen moestuin gehad, hierover kan ik heel kort zijn. Verklaringen hiervoor zijn mijn burn-out en verhuizing. Jammer maar helaas. Dit jaar was ik zelf mijn moestuin.

Ben ik inmiddels 100% vegan? Nee, nog steeds niet. Ik probeer altijd vegan te eten, maar als een restaurant moeilijk gaat doen en niet wil meedenken, ga ik voor vegetarisch. Het is wel verbeterd ten opzichte van vorig jaar, en daarmee ben ik tevreden.

Inmiddels zijn hier een aantal blogs verschenen over gentle parenting. Ik heb me er meer in verdiept, en ben bewuster deze “opvoedmethode” gaan toepassen. Ik heb er heel veel van geleerd, en merk dat het ook anderen erg interessert. Leuk!

Self care. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee gehad vorig jaar. Mijn psychische gezondheid drukte mij wel met mijn neus op de feiten. Ik vond het heel moeilijk om er aan toe te geven dat ik meer tijd voor mezelf nodig had, maar toen ik me hieraan overgaf en echt liever voor mezelf werd, merkte ik ook dat dit mij inderdaad goed deed. Ik heb er niet veel over geblogd, maar ik heb self care zeker wel toegepast in mijn leven, bijvoorbeeld door een social media detox te houden.

Hoe is jouw 2018 geweest? Dof (zoals bij mij persoonlijk) of sprankelend (zoals Groene stapjes)? Ik ben heel benieuwd!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge