Groen leven,  Tips

Earth Day 2018: aandacht voor plastic

Morgen is het 22 april, en op die dag wordt jaarlijks internationaal Earth Day gevierd. Op Earth Day wordt extra stilgestaan bij onze planeet, en hoe we met haar omgaan. Er wordt positief aandacht gevraagd voor natuur, milieu en klimaat. Dit jaar is het thema plasticvervuiling, een onderwerp waar ik me nu ook meer mee bezighoud (zoals je hebt kunnen lezen in mijn groene vooruitblik op 2018). Vandaag vertel ik je meer over Earth Day en over het plasticprobleem.

Wat is Earth Day?

Earth Day wordt sinds 1970 georganiseerd door Earth Day Network (EDN), een grote milieubeweging die de aandacht wil vragen voor groen en duurzaamheid. EDN was in eerste instantie een soort protestbeweging die de aandacht vestigde op de negatieve gevolgen van allerlei industrieën. Het was de tijd van de Koude Oorlog en de Viëtnamoorlog, en het woord “milieu” betekende nog niet zo veel. EDN wilde daar verandering in brengen.

Nu is Earth Day een dag met een positieve insteek. Het gaat niet meer om protest, maar om het kijken naar mogelijkheden om het beter te doen! Dus wat kunnen wij doen voor een schoner milieu en voor een gezondere en mooiere aarde? Dat is waar Earth Day nu om draait! Om hierover te leren en geïnspireerd te raken, worden er op Earth Day internationaal allerlei activiteiten georganiseerd.

Dag van de Aarde 2018 in Nederland

Ook in Nederland wordt sinds 2002 aandacht geschonken aan de Dag van de Aarde. Er worden op verschillende plekken workshops gegeven en bijeenkomsten gehouden, activiteiten georganiseerd en vragen beantwoord over milieuproblematiek. En er is zelfs sinds 2006 een Krant van de Aarde! Dit jaar draait het er op de Dag van de Aarde om hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen, met als focus ons plasticverbruik. Maar ook afval, het kopen van voedsel en ons energieverbruik krijgen aandacht. Het is ontzettend actueel dus! Er zijn wandelingen en markten, kledingruilmogelijkheden en nog veel meer.

Tegelijkertijd is 22 april Nationale Zaaidag ten behoeve van de bijen (daarover een andere keer meer, maar in het kort komt het erop neer dat de bij in Nederland bedreigd wordt en dat dit gevaarlijk is voor ons eigen voedsel door de afname van biodiversiteit. Zo, da’s een mondvol.). Alles voor een groenere en toekomstbestendige wereld dus! Oh, en 21-22 april is het ook het Guerrilla-Gardeners-weekend. Hoe cool klinkt dat? Het is dé kans om een verwaarloosd stukje grond letterlijk wat op te fleuren, vandaar de naam 🙂

Wil jij dit jaar bij één van de activiteiten van de Dag van de Aarde aanwezig zijn? Kijk dan even op https://www.dagvandeaarde.nl/ voor een overzicht van vele activiteiten.

Nog even over dat plastic…

Ja, want daar heb ik nu nog vrij weinig over gezegd. Wat is daarmee dan? En waarom is dit het thema van dit jaar?

We gebruiken met z’n allen ontzettend veel plastic, zonder dat we daar bij stilstaan. Maar al dit plastic vervuilt de aarde gigantisch. Ten eerste is het behoorlijk milieuonvriendelijk om te produceren, ten tweede vergaat het niet, en ten derde vervuilt het zowel land als water. En dit alles heeft weer invloed op de dieren en op onze eigen gezondheid. Plastic wordt te pas en te onpas gebruikt zonder dat we daar nog over nadenken, want het is goedkoop, licht en gemakkelijk om te gebruiken. Maar het is dus allesbehalve duurzaam.

Soms is plastic echt wel nuttig, maar vaak genoeg is het ook overbodig. Dit geldt zeker in veel gevallen voor verpakkingsplastic dat single use is: rijst kun je namelijk prima in een kartonnen verpakking kopen, en als je dezelfde dag nog je stuk groente gaat eten, heb je die plastic verpakking ook niet nodig om de houdbaarheid van het product te verlengen. Wegwerpkoffiebekers zijn misschien fijn omdat je zelf niets mee hoeft te nemen als je de deur uit gaat, maar in het gebruik zijn ze eigenlijk niet eens prettig. Hetzelfde geldt voor wegwerpbestek. Alles belandt na één keer bij het afval, en uiteindelijk in de oceaan.

Ook wat betreft plastic dat vaker wordt gebruikt, kan men zich afvragen hoe duurzaam en veilig het eigenlijk is. Houten speelgoed blijft bijvoorbeeld generaties lang goed, terwijl plastic speelgoed eerder aan vervanging toe is. En een tijdje terug was er zo veel te doen over BPA en hoe gevaarlijk dit zou zijn, en dit komt juist voor in plastic flesjes en bewaarbakjes. Het spul wordt al gauw weggegooid en vindt zijn eindbestemming vaak wederom in de oceaan.

En dan heb je nog de beruchte microplastics, die je in shampoos en textiel vindt. Shampoos met micro’s lijken zo heerlijk je haar te verzorgen, maar eigenlijk zijn ze juist schadelijk. En de microplastics belanden via je doucheputje in… je raadt het al: de oceaan. Hetzelfde geldt voor microplastics in textiel. Ze maken je trui zo lekker zacht, maar door de wasbeurten in je wasmachine laten ze los en komen ze eveneens in de oceaan terecht.

Ja, die oceaan dus. Groot en klein en microplastic belandt uiteindelijk op het strand en in de oceaan. En in die oceaan beïnvloedt het hele ecosystemen. Zowel vogels als zeedieren eten en drinken het plastic op. Soms zien ze het verschil niet tussen voedsel en plastic, soms is het onontkoombaar om het binnen te krijgen. Ook raken de dieren en planten erin verstrikt, met de dood tot gevolg. Plastic afval beïnvloedt via de oceanen dus het leefklimaat op aarde, en is daarom zo schadelijk.

Verderf en verdoemenis dus, maar wat nu? Het is sowieso zaak je plastic afval te scheiden en netjes weg te gooien, zodat het niet kan gaan zwerven. Maar eigenlijk kunnen we het beter nog een stap voor zijn, door ons plasticverbruik te verminderen. En Earth Day wil daar in 2018 dus de aandacht op vestigen en je helpen om te leren op welke manieren je dat kunt doen.

Ben jij bewust bezig met je plasticverbruik? Heb je tips en tricks? Deel ze vooral hieronder!

7 reacties

 • Mariëlle

  Ik ben hier zeker al bewust mee bezig, maar ik kan en wil er nog verder in gaan. Zo koop ik soms nog groente met plastic, zoals 3 x paprika’s van Lidl omdat dat goedkoper is. Maar ik gebruik bijvoorbeeld wel al food huggers in plaats van plastic om mijn fruit thuis, bamboo tandenborstels en een veiligheidsscheermes. Maar ik leer steeds meer 🙂

 • Larissa

  Ik wil heel graag mijn plastic verbruik terugbrengen. Ik neem al wel mijn brood mee in (plastic) bakjes in plaats van wegwerp broodzakjes. Die bakjes gaan jaren mee en ik weet niet van welk ander materiaal ik ze anders zou moeten gebruiken.
  Groente en fruit is vaak zoveel goedkoper als het in plastic is verpakt. Ik weet eigenlijk gewoon niet waar ik moet beginnen.
  Ik wil binnenkort, als mijn voorraad aan shampoo op is, wel shampoozeep gaan kopen. En al het maandverband en tampons is al vervangen door een cup. Alle beetjes helpen.
  Larissa onlangs geplaatst…Maakt social media mij echt gelukkig?My Profile

  • Marianne

   De eerste stap is bewustwording, en die heb je al gezet! Goed bezig dus ? Wil je graag meer tips hoe je je plasticverbruik kunt verminderen? Dan kan ik je daar wel bij helpen. Laat maar weten, dan schrijf ik er een blogje over ?
   Voor nu: op webshops zijn ook lunchboxen te vinden van rvs. Maar het is nu duurzamer om eerst je plastic boxen te blijven gebruiken tot ze “op” zijn. Daarna overstappen op ander materiaal. En groente en fruit zijn heel goedkoop te krijgen op de markt, zonder in plastic verpakt te zijn! Maar daar moet je maar net tijd voor hebben natuurlijk…

 • Machteld Lambrichts

  In België, of Vlaanderen althans, is nu plasticvrij mei gestart! Een supergoed initiatief dat de hele consumptie van plastic onder de aandacht wilt brengen. Hopelijk zien meer mensen in hoe slecht het is en wat we eraan moeten doen! Je hebt gelijk, netjes sorteren alleen is niet genoeg, we moeten het gebruik gewoon verminderen!

  • Marianne

   Juli is ook zo’n plasticvrije maand. Hele goede initiatieven, vind ik zelf! Bewustwording is zo belangrijk, en een internationale dag als Earth Day draagt daar ook zeker aan bij 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge