Groen leven,  Persoonlijk,  Tips

Duurzaamheid: ieder stapje telt

Hoi! Dat is lang geleden! Een jaar geleden trok ik tijdelijk de stekker uit de website van Groene stapjes, maar vandaag stop ik de stekker er weer terug in. Ik wil graag weer artikelen gaan schrijven over duurzaamheid in allerlei vormen, omdat hiervan mijn hart nog altijd sneller gaat kloppen. Ondanks dat ik dit online niet meer heb laten merken, is in mijn eigen leven altijd dit vuurtje blijven branden, en ben ik veranderd en gegroeid. Zowel als sterke onafhankelijke vrouw (ja ja!), als ook als moeder van twee kleine kinderen. Ik heb geleerd dat in de duurzaamheid ieder stapje telt. Omdat dit mij inspireert, wil ik hierover graag weer mijn hersenspinsels met jou delen. Dus leuk dat jij ook weer hier bent, en met mij mee wil gaan op deze reis!

De wereld verandert

De wereld heeft in de tussentijd niet stil gestaan. Kijk maar naar natuurverschijnselen zoals bosbranden, processierupsen en stormen als nooit tevoren, waarvan de oorzaken in ieder geval deels te wijten zijn aan de opwarming van de aarde. En de menselijke acties die proberen hier iets mee te doen, zoals klimaatmarsen, stikstofmaatregelen en allerlei duurzame initiatieven, maar wat het nu uiteindelijk brengt? Dat de aarde aan het veranderen is door menselijk handelen staat buiten kijf. Maar hoe wij de aarde nu juist concreet kunnen helpen en het tij kunnen keren, daarover bestaan oneindig veel meningen.

Veel maatregelen moeten van hogerhand worden doorgevoerd. Harde grenzen, wetten en regels, waaraan mensen zich moeten houden om de aarde leefbaar te houden. Deze maatregelen kosten veel tijd en kunnen niet zomaar worden doorgevoerd, omdat er met meer rekening moet worden gehouden dan alleen “het milieu”. Politiek, economie en gezondheid, om er een paar te noemen. Het gaat allemaal niet vanzelf. En dat is soms best frustrerend, als je zelf graag iets wilt doen, maar het gevoel hebt dat je in je eentje niets kunt veranderen als overheden niet meewerken.

Wat kun jij doen?

Toch hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten. Er zijn namelijk zo veel dingen die jij als klein individu op deze grote aarde kunt doen! Wat vind jij belangrijk? Daar begin je mee, want ieder stapje telt! Er zijn ontzettend veel gebieden die verduurzaamd kunnen worden. Denk alleen al aan voedsel, kleding, cosmetica, consumptie in het algemeen, afval, de woningmarkt, recreatie en vervoer. Nu ik gebieden begin op te noemen, komen er steeds meer in mijn hoofd naar boven. Ik zou echt nog wel even door kunnen gaan. Maar dat doe ik niet. Het gaat erom dat je datgene kiest waartoe jij je persoonlijk voelt aangetrokken. Daar begin je om zelf duurzame stappen te zetten.

Om de duurzame weg vol te houden, is het essentieel dat je datgene kiest waar jouw hart ligt. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Is de vliegcultuur jou een doorn in het oog? Start daar. Erger jij je aan verpakkingsmateriaal? Dan is dat jouw beginpunt. Kun je niet tegen alle kledingsales die elkaar opvolgen? Voilà. Kies jouw eigen gebied, en begin daarin groene stapjes te zetten. Ben je toe aan een volgende stap? Ga dan door naar het volgende gebied. Ieder stapje telt. Praat erover met mensen om je heen en laat zien wat je doet, en zaai op die manier groene zaadjes in je omgeving.

Dan maar niet perfect!

Toen ik met Groene stapjes begon, deed ik dat eerst vanuit het oogpunt van veganisme. Dat was mijn hotspot. Ik was net zelf veganist geworden en zocht hierover informatie, vooral met betrekking tot het ouderschap, maar kon niet zo veel vinden. Daarom besloot ik zelf mijn ervaringen te gaan delen en tips en tricks te gaan geven. Eenmaal in die vegan wereld rolde ik van het ene duurzame probleem in het andere. Overal waren dingen te verbeteren, en als blogger zag ik het als mijn plicht om overal aan mee te doen. Alles perfect, om een echt voorbeeld te kunnen zijn voor mijn volgers. Ik kan je vertellen, dat was best heftig. Zeker om dat zo van het ene op het andere moment te gaan doen. En eigenlijk was het niet goed vol te houden. Mede daarom trok ik de stekker uit Groene stapjes.

Nu, een aantal maanden later, sta ik toch weer heel anders in het leven. Ik heb even de hele vegan en duurzame online community achter me gelaten en ben zelf op zoek gegaan naar wat bij mij paste. Zonder plichtsbesef, schuldgevoel en prestatiedrang. Ik merkte dat sommige dingen toch niet zo belangrijk voor me waren als ik had gedacht, en dat andere dingen juist belangrijker werden. Zo leerde ik om bepaalde idealen los te laten, en te kiezen voor datgene dat me echt raakt. Ik leerde om perfectie los te laten, en voelde me daardoor comfortabeler bij mijn imperfecte pogingen. De lat kwam een stuk lager te liggen, en dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu iets heb gevonden dat ik kan volhouden en waarin ik me kan blijven ontwikkelen.

Ieder stapje telt!

Ik hoop dat dit voor jou ook geldt. Dat wanneer de lat niet zo hoog ligt, en je je vrij voelt om te kiezen voor íets, in plaats van voor alles, je eerder geneigd bent om groene stapjes te zetten. We bereiken meer wanneer we met z’n allen imperfecte pogingen wagen, dan wanneer één van ons het perfect probeert te doen. Welke groene stapjes ik zelf op dit moment zet, deel ik later met je. Voor nu is mijn boodschap: zet ook een groen stapje, het hoeft niet perfect.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge