Groen leven,  Minimalisme,  Tips

Digitaal minimalisme. Hoe pak je dat aan?

Heerlijk, dat gevoel dat je geen rommel meer in huis hebt! Natuurlijk zijn er, ook nu de Minimalism Game van november (klik hier, hier en hier om te lezen wat ik heb gedaan) ten einde is, nog steeds spulletjes die ik wegdoe. Ik kom dagelijks nog wel iets tegen dat ik toch weer wil minimaliseren. Alsof ik in een flow ben beland. Maar waar ik in november nog niet naar heb gekeken, is mijn digitale ruimte. Digitaal minimalisme, dat wordt mijn volgende stap.

Straks, als alle heisa van Kerstmis en Oud en Nieuw voorbij is, ga ik weer vrolijk door met minimaliseren. Mijn huis laat ik even met rust, maar mijn digitale omgeving kan ook wel een opruimrondje gebruiken. Dus daar ga ik: e-mail, foto’s, mijn back-up en mijn telefoon zijn aan de beurt!

Waarom digitaal minimalisme?

Waar is dat voor nodig? kun je je afvragen. Het neemt toch geen ruimte in beslag, maar staat juist heerlijk ruimteloos digitaal opgeslagen. Opgeruimd staat netjes, toch? Nou, nee… Bij mij niet in ieder geval.

Foto’s op allerlei verschillende plekken, sommige dubbel (of vijfdubbel… ken je dat?), in totale wanorde ergens random opgeslagen. “Dat ruim ik later wel op,” denk ik dan, maar dat doe ik niet. En zo raak ik toch allerlei dierbare plaatjes kwijt. Zonde!

Zo ook met e-mails; ik kan door de bomen het bos soms niet meer zien. Die ene e-mail is misschien handig om te bewaren, maar waar? Ik plaats mijn e-mails in allerlei folders, maar raak ze toch kwijt. Niet handig, dat moet anders kunnen!

En de back-up op mijn harde schijf houd ik eigenlijk ook niet goed bij. Daardoor verwijder ik documenten op mijn laptop, die ik dan nog wel op mijn harde schijf heb staan en zo toch niet “echt” heb weggegooid. Synchronisatie is key.

Last but not least, mijn telefoon. Al die foto’s, al die apps, al die gedownloade documenten en loze contacten. De bezem er doorheen!

Het moge duidelijk zijn: ik heb een hoop digitale rommel. En die rommel zorgt bij mij ook voor rommel in mijn hoofd. Ik raak gefrustreerd als ik weer eens iets niet kan vinden, en die volle inbox geeft me het gevoel nooit klaar te zijn…

Hoe ga ik te werk?

E-mail

Ik ga het per categorie aanpakken, te beginnen met mijn e-mail. Wat ga ik doen?

 • Zorgen dat mijn inbox zo leeg mogelijk blijft. E-mail komt binnen in mijn inbox, zoals echte post op de deurmat belandt. Die laat je daar ook niet liggen, maar ruim je op. Zo ook digitaal. Dus als het ongewenste post is, belandt het in de prullenbak. Als ik het wil bewaren, verdwijnt het in een daarvoor bestemde map. Als ik er nog iets mee moet doen, mag het blijven staan, maar moet ik het wel snel wegwerken. Zoals met de echte post, zodat mijn inbox weer leeg raakt.
 • Mappen maken om te categoriseren, zoals “familie”, “vrienden”, “geldzaken” en “werkgerelateerd”. Voor jou werken waarschijnlijk andere categorieën, maar je begrijpt het idee. Alle e-mail die ik wil bewaren, moet in deze mappen terecht komen.
 • Deze mappen ook opschonen. Het is natuurlijk een risico dat alle e-mail in die mappen verdwijnt en deze mappen voller en voller worden. Welke e-mails moet ik blijven bewaren? Wanneer kan iets weg? Papieren post die ik weg zou gooien, ga ik nu ook digitaal verwijderen. Want waarom zou ik met twee maten meten?

Foto’s

Na mijn digitale post zijn mijn foto’s aan de beurt. Foto’s gemaakt met mijn telefoon, de telefoon van mijn man en de digitale camera. Oh, en de foto’s die ik opgestuurd heb gekregen niet te vergeten. Wat ga ik doen?

 • Alle foto’s op één plek verzamelen. Alles komt op mijn externe harde schijf te staan.
 • De foto’s categoriseren. Ik doe dat per jaar en maand, maar misschien werkt voor jou een andere manier beter.
 • Dubbele foto’s verwijderen. Ik kies de mooiste uit, en de rest gaat weg.
 • Stomme, onbelangrijke en onzinnige foto’s verwijderen. Tegenwoordig maken we zo snel even een foto, dat foto’s hun waarde verliezen. We bewaren mislukte foto’s en foto’s die alleen voor een bepaald moment leuk zijn. Weg ermee!

Back-up

Alles wordt tegenwoordig bijna automatisch opgeslagen in de “cloud”, die onzichtbare online ruimte. Maar je maakt vaak gebruik van verschillende clouds (Dropbox, Surfdrive, iCloud, Samsung Cloud, you name it). Hierdoor raak je totaal het overzicht van je spullen kwijt, en daarom moet de cloud ook eens opgeschoond worden. Wat ga ik doen?

 • Mijn clouds moeten weer zo leeg mogelijk. Daarom verwijder ik wat niet meer belangrijk is.
 • Ik zet de bestanden die ik wil bewaren op mijn externe harde schijf en verwijder alles uit de clouds dat ik niet bij de hand hoef te hebben. Als ik dan die documenten nodig heb, kan ik ze toch makkelijk terugvinden op mijn harde schijf.
 • Op mijn laptop mogen geen documenten staan die niet op mijn harde schijf staan. Andersom wel.
 • Mijn harde schijf zelf moet er ook aan geloven. Oude bestanden weg, alleen de nieuwste bewaren. En loze bestanden mogen gedumpt.

Telefoon

Mijn telefoon is ook zo’n verzamelbak van data. Die kan ook wel een minimaliseerbeurt gebruiken. Wat ga ik doen?

 • Contacten die ik niet meer nodig heb, mogen verwijderd.
 • SMSjes mogen weg.
 • Foto’s weg, op een paar dierbare foto’s na die ik bij de hand wil hebben.
 • Eén luisterboek dat ik nu luister, mag op de telefoon. Verder alles eraf. Lekker rustig.
 • Apps die ik niet meer gebruik, mogen verwijderd. Dat schoont lekker op.

Dit gaat alles bij elkaar denk ik wel een poosje duren. En het is belangrijk om het, wanneer het dan netjes opgeruimd is, ook goed bij te houden. Dus bijvoorbeeld door elke maand opnieuw even te kijken wat er weg kan en wat er een digitaal plekje nodig heeft.

Maak jij ook een troep van je digitale ruimte? Of hou jij alles netjes opgeruimd? Heb je tips voor mij hoe ik dit efficiënt kan aanpakken? Laat het me weten!

2 reacties

 • Mejuffrouw_M

  Dat bewaren op jaar en maand doe ik ook, maar ik merkte dat als je dat bijvoorbeeld een setje foto’s gaat verzamelen (bijv. voor jubileum of foto album) de orde in die gelegenheidsmap veel werk is. Dus ik geef alle foto’s standaard een naam die begint met jaartal-maand(-dag). Stel dan dat je voor de 16e verjaardag van dochterlief een map heb gemaakt met foto’s vanaf baby staan ze allemaal automatisch op volgorde 🙂 (overigens kun je daarvoor gewoon alle foto’s selecteren, rechtermuisknop op naam wijzigen van de eerste foto van de serie – a dets raken ze door de war, daar tik je een naam en de hele set krijgt die naam)

  • Marianne

   Handige tip! Gelukkig worden de bestandsnamen van de foto’s op mijn telefoon standaard zo genoemd, maar de foto’s van mijn camera niet. Met jouw tip kan ik ze makkelijker bij elkaar zetten ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge