Groen eten,  Struggles

Dierlijke “restjes”, wat doen wij ermee?

Iets langer dan een maand geleden besloten mijn man en ik vegan te worden. Ik had een paar dagen in het veganisme verdiept, en was er van overtuigd dat ik nooit meer iets dierlijks wilde gebruiken. Met alle informatie die ik tot me had genomen, had ik geen andere keus meer dan al het dierlijke eten en alle dierlijke cosmetica en andere producten uit mijn leven te schrappen. We waren enthousiast en wilden er meteen voor gaan!

Maar zodra ik, nadat we dit besluit genomen hadden, een willekeurig keukenkastje opentrok om iets te snacken, kwam ik tot mijn grote schrik bijna alleen maar dierlijke producten tegen.

Okee, misschien niet bijna alleen maar, maar toch stonden er veel producten in onze voorraadkast die niet puur plantaardig waren. En hetzelfde gold voor onze koelkast en vriezer. En voor onze schoonmaakmiddelen. En voor onze verzorgingsproducten. Dat was schrikken! En het vervelende in dit geval is dat wij behoorlijke “voorraadmensen” zijn; we zitten nooit zonder eten in huis, omdat we altijd nog wel ergens een blik soep, een restje in de vriezer, of wat lekkere snacks hebben staan. Maar onze voorraad bestond dus uit heel veel dierlijke producten. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Vriezer: pangasiusfilet, kipfilet, porties gehakt, maar ook bladerdeeg, porties avondeten en zelfs bitterballen van een jaar oud…
  • Koelkast: kaas, vleeswaren, melk, yoghurt, sausjes, pesto, eieren, voordeelverpakking boter…
  • Voorraadkast: meeneemkoeken, kroepoek, melkchocolade, blikjes knakworst, broodmix, pakjes jus en nog veel meer pakjes om mee te koken…
  • Badkamer: vrijwel niets is dierproefvrij, laat staan vegan, dus shampoo, douchegel, make-up, zeep, deodorant, tandpasta, etc…

En dan zijn er nog een paar producten die je misschien geen voorraad kunt noemen, maar die we zeker wel hebben: leren riemen en leren schoenen, donzen jacks en wollen truien.

bottles-1868175_1920

Wat moet ik nu met dit alles? Ik wil juist geen dierlijke producten meer gebruiken, maar word er mee geconfronteerd zodra ik een willekeurige deur open. You get my point. Alles toch maar opeten? Maar gebruiken en dragen voelt niet lekker in, op en aan mijn lichaam. Weggooien dan? Dat kan ik ook niet over mijn hart verkrijgen, want dat zou betekenen dat de dieren helemaal voor niets hebben geleden. Laatste optie, weggeven? Ook dat voelt niet goed. Ik heb een besluit genomen op basis van goede argumenten, en zadel vervolgens anderen met de restjes op. Hoewel de meeste mensen in mijn kring het waarschijnlijk niet erg zouden vinden om een pakje boter of een blikje worstjes te krijgen, of een dure goede shampoo, wil ik anderen niet aanmoedigen deze producten te gebruiken. Maar ik zou het oneerlijk vinden om ze allemaal straight away de deur uit te doen. En ik zou er niet van genieten de producten zelf nog te gebruiken, integendeel. Voor welk kwaad heb ik uiteindelijk gekozen?

Mijn man en ik hebben ervoor gekozen alle dierlijke producten toch nog zelf op te maken, ook al genieten we hier niet meer van. (Oh, maar heel eerlijk? Die bitterballen van een jaar geleden heb ik wel weggegooid…) Dus we eten toch nog soms vlees uit de vriezer, maken de boter op en wassen onze haren met keratine-shampoo. Qua eten zijn we nu bijna door alle dierlijke producten heen. We eten het niet elke dag, omdat we ook een veganistisch menu willen opbouwen, maar we eten het nog wel. Hetzelfde geldt voor onze verzorgingsproducten. We maken ze op en kopen er vegan alternatieven voor in de plaats. Dit proces zal wel langer duren dan bij het eten, maar dat accepteren we. Het herinnert me nu elke dag aan mijn eigenlijke keuze en wens om het anders te doen, en dit motiveert mij ontzettend om deze levensstijl door te zetten.

lavender-products-616444_1920

Voor ons is dit de juiste beslissing, en voor mij werkt het goed om nu nog elke dag even eraan herinnerd worden hoe veel dierlijke producten we eigenlijk altijd hebben gebruikt. Maar ik lees en hoor ook dat nieuwe vegans wel al hun dierlijke producten wegdoen, omdat ze het gewoonweg niet kunnen verdragen om er nog langer mee geconfronteerd te worden. Ook prima! Laat ik dat nog even gezegd hebben! Ik wilde in deze blog alleen maar vertellen over ons dilemma en onze uiteindelijke keuze. Omdat kiezen voor veganisme niet betekent dat je automatisch vrij bent van dierlijke producten.

Hoe denk jij hierover? Wil jij veganist worden maar weet je nog niet hoe je dit in het begin moet aanpakken? Of, als je al veganist bent, hoe ben jij hiermee omgegaan? Laat het me weten bij de comments, ik ben erg benieuwd!

Marianne wit

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge