Groen eten,  Kidproof

Dierlijke producten afgeraden bij baby’s, wat betekent dit?

Toen ik kort geleden de blog aan het schrijven was over de vraag of moedermelk veganistisch is, nam ik ook een kijkje op de website van het Voedingscentrum. Daar wordt afgeraden om baby’s de eerste twaalf maanden koemelk te geven, omdat de samenstelling hiervan niet aansluit bij de behoeftes van een baby. Voordat ik vegan was, stond ik daar verder niet bij stil. Maar nu ik wel vegan ben, bleef ik iets langer hangen op de webpagina en viel me toch iets op.

Er staat een hele lijst op de website van het Voedingscentrum met producten die jou als ouder worden afgeraden om aan je baby te geven. En wat nou zo opvallend is, is dat bijna alle producten op deze lijst dierlijke producten zijn. Daarnaast worden alleen suiker en zout afgeraden, maar die vind ik toch in een andere categorie vallen. Als je niet zo in de babywereld thuis bent, vind je het misschien fijn als ik een en ander kort toelicht. Komt-ie.

Wanneer eet een baby wat?

Een baby drinkt de eerste 4 maanden van zijn leven uitsluitend melk. Idealiter moedermelk omdat deze melk altijd perfect aansluit bij de behoeftes van het kind, maar kunstvoeding wordt ook vaak gegeven. Vanaf 4 maanden kun je als ouder voorzichtig beginnen met het geven van “bijvoeding”, bestaande uit groente- en fruithapjes. Je kunt er ook voor kiezen om hiermee te wachten tot je kindje zelf duidelijker aangeeft aan vast voedsel toe te zijn, dat is helemaal aan jou als ouder. Maar in principe begin je toch wel tussen de 4 en 8 maanden vast voedsel te geven, als aanvulling op de melk.

Nu zijn de maag en het darmstelsel van een baby nog niet zo veel gewend, en daarom kan een baby bepaald voedsel soms moeilijk verdragen. Kruidig voedsel is berucht. Ook is het afweersysteem van een baby nog niet goed ontwikkeld, en daarom wordt een kindje eerder ziek van bepaald voedsel dan een volwassene. In de loop van het eerste levensjaar verbeteren deze zaken zich en er wordt vanuit gegaan dat vanaf de eerste verjaardag een dreumes (want dan is het kindje geen baby meer) alles met de pot mee kan eten. Individuele uitzonderingen daargelaten.

Wat wordt afgeraden?

Om onnodige problemen te voorkomen, bestaan er bepaalde richtlijnen die je als ouders in acht kunt nemen bij het wel of niet geven van bepaald eten aan je baby. De lijst zoals die op de website van het Voedingscentrum staat, bevat de volgende categorieën:

 1. Vlees, vis, schaal- en schelpdieren en eieren
 2. Broodbeleg en honing
 3. Melk en melkproducten
 4. Zoete kindertoetjes
 5. Drinken
 6. Zout

Onder de eerste categorie worden specifiek genoemd: rauw vlees, rauwe schaal- en schelpdieren, rauwe eieren en lever. En alle producten waarin dit verwerkt zit. De reden: er kunnen ziekmakende bacteriën in zitten waarvoor baby’s extra gevoelig zijn. En lever bevat te veel vitamine A.

Onder de tweede categorie wordt verstaan: leversmeerworst of -paté, (smeer)kaas en honing. De reden: ten eerste wederom te veel vitamine A. Verder bevat kaas te veel verzadigd vet en zout en kan honing ook besmet zijn met een bacterie waarvan baby’s heel ziek kunnen worden.

De derde categorie gaat over gewone melk (ja, zo staat het er echt!). Hiermee wordt koemelk bedoeld zoals die “puur” gedronken wordt, maar ook andere zuiveldranken (chocolademelk en yoghurtdrink) en yoghurtproducten. De reden: de koemelk zelf bevat te weinig ijzer en te veel eiwitten voor een baby. In plaats daarvan dient moedermelk of kunstvoeding gegeven te worden. Andere zuiveldranken bevatten te veel toegevoegde suikers. Yoghurt mag vanaf 8 maanden met mate gegeven worden als toetje, maar zeker niet te veel.

Andere kindertoetjes die in categorie vier genoemd worden, zijn vruchtenyoghurt, kinderkwark en vla. De reden is simpel: te veel suiker. Maar mij valt juist op dat het allemaal zuiveltoetjes zijn, gemaakt van koemelk.

Categorie vijf, die drinken behandelt, raadt het af om zoete dranken te geven, de reden is wederom suiker.

Categorie zes gaat over zout. De reden: babynieren kunnen nog niet zo veel zout verwerken. Pure smaken ontdekken is voor een baby spannend genoeg.

Wat maak ik hieruit op?

Kort gezegd: Ik vind het opvallend dat alle producten in deze lijst dierlijke producten zijn (behalve dus suiker en zout, die elk mens wordt aangeraden te matigen). Het is duidelijk dat babymaagjes en -darmen niet sterk genoeg zijn om dit dierlijke voedsel te kunnen verwerken. Bacteriën in vlees, vis, eieren en honing kunnen ziektes verwekken en de samenstelling van melkproducten is niet gezond. Langzaamaan kun je de producten introduceren aan je kind en kijken hoe het erop reageert. Maar wees er vooral heel voorzichtig mee!

Geen enkel product in de lijst is plantaardig. Groenten, fruit, peulvruchten, granen; alles mag gegeven worden. Zelfs noten komen niet op de lijst voor! Plantaardig voedsel kan zonder enige terughoudendheid gegeven worden, en je kindje mag er groot van worden, als hij daarnaast ook maar voldoende moedermelk of kunstvoeding krijgt.

Ben ik nu zo gehersenspoeld door het veganisme dat ik hierdoor denk dat baby’s het minste risico lopen op ziektes met een veganistisch dieet? Of mag ik deze conclusie echt trekken? Ik durf het niet zo goed te verkondigen, maar het lijkt er op dat plantaardig eten het gezondst is voor een baby… En waarom zou dit dan niet ook het gezondst zijn wanneer we ouder worden? Gezondheid is immers voor veel mensen toch één van de redenen om vegan te worden.

Hoe denk jij hierover? Vind jij het net zo opvallend als ik, of zie ik dingen die er niet zijn en haal ik me dingen in mijn hoofd? Deel je mening hieronder bij de reacties, ik ben namelijk heel benieuwd wat jij hiervan vindt!

3 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Volgens mij gaat het bij suikers en zout puur om hoeveelheden. Voor volwassenen zijn groenten ook het gezondst. We kunnen wel suikers en zout eten, maar beter niet teveel. Voor baby’s ligt die grens denk ik gewoon een stukje lager.

  Zuivel lijkt mij toch net een ander verhaal. De reden om ook een suikervrije variant niet aan je baby te geven, is dus te weinig ijzer en te veel eiwitten. Heeft een baby een andere behoefte dan wij? Zou het geven van gewone melk ten koste gaan van het drinken van moedermelk waar meer ijzer in zit? Krijgen volwassenen hun ijzer makkelijker uit ander voedsel, waardoor het gebrek daaraan in koemelk niet zo’n probleem is? Ik denk dat je die vragen eerst moet beantwoorden om te kunnen stellen dat zuivel ook voor volwassenen niet gezond is. Niet dat het me zou verbazen als het zo is 😉

  • Marianne

   Suiker en zout vind ik ook in een andere categorie vallen. Baby’s krijgen daarvan naar verhouding eerder veel te veel binnen dan volwassenen, dus dat je dat moet beperken, vind ik vrij logisch.

   Wat de zuivel betreft: ja, een baby heeft andere behoeften dan wij, vooral omdat een baby heel hard moet groeien. Het drinken van koemelk gaat inderdaad ten koste van de moedermelk, waarvan de samenstelling wel precies is afgestemd op de behoeften van de baby. Maar dat betekent niet dat koemelk (wat toch eigenlijk van nature melk is voor een kalf en niet voor een mens) voor volwassenen wel de perfecte samenstelling heeft. Het zou toch vreemd zijn als dit vanaf 1 jaar zo zou zijn. Ons lichaam, dat veel groter en sterker is dan dat van een baby, kan gebreken en overschotten veel gemakkelijker opvangen. Daarom hoeft het in ieder geval niet meer afgeraden te worden. Maar gezond? Nee, dat geloof ik niet meer na het zien van verschillende documentaires. En deze lijst is in mijn ogen een bevestiging hiervan. Maar goed, ik ben ook geen voedingsdeskundige hè ? Het is gewoon mijn gut feeling. Bedankt voor het delen van je mening, het nuanceert mijn blog in ieder geval ☺

   • Linda - Zaailingen

    Precies in dat wat je zegt over gebreken en overschotten opvangen zit volgens mij de crux. Dat kunnen volwassenen inderdaad beter. Zelfs bij stofjes die duidelijk giftig zijn, zolang het maar weinig genoeg blijft. Ik denk dat kleine hoeveelheden zuivel daarom ook niet per se ongezond hoeven zijn. Aan de andere kant zullen we het ook zeker niet nodig hebben en al helemaal niet in grote hoeveelheden, omdat we inderdaad geen babykoetjes zijn 😀
    What the health staat op m’n kijklijstje voor als ik van de winter een maandje Netflix ga nemen 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge