Groen eten

Dierendag, voor álle dieren alsjeblieft

Morgen is het 4 oktober en zoals elk jaar Werelddierendag. Dé dag in het jaar waarop vele dieren extra in de watten worden gelegd. Op dierendag wordt voor de meeste huisdieren iets speciaals in huis gehaald, of het nu een lekker snoepje is of een leuk speeltje. De dieren krijgen extra aandacht en mogen die dag iets wat ze anders niet zomaar mogen. Superleuk! Alleen vind ik het wel een beetje jammer dat vervolgens het merendeel van de baasjes ’s avonds aan tafel doodgewoon (ha!) een kipfiletje, karbonade of zalmmoot naar binnen werkt…

Carnisme ten top

Een beetje krom is dat natuurlijk wel. Aan de ene kant verwennen we op dierendag onze huisdieren, die toch al een heerlijk comfortabel en luxe leventje leiden, nog eens extra. Hier is helemaal niets mis mee hoor, wij vieren ook onze verjaardag en voelen ons dan extra speciaal. Maar aan de andere kant laten we tijdens ons ontbijt, lunch en avondeten de dierlijke producten niet staan. Terwijl hiervoor dus wel dieren gebruikt en gedood worden. De dieren in de vee-industrie, die nu niet bepaald een leven leiden waar jij zelf van droomt, worden die dag niet eens ontlast of gespaard, laat staan verwend. Dit is carnisme ten top.

Carnisme is het verschijnsel dat we het ene dier vertroetelen en het andere dier slachten. Welk dier we op welke wijze behandelen is cultureel bepaald en wordt ons met de paplepel ingegoten. We kunnen er niets aan doen dat we zo denken en handelen. Totdat we op dit feit worden gewezen en we er iets dieper over gaan nadenken. Dan gaan we beseffen (of tenminste, dat hoop ik…) dat het toch wel gek is dat we een hond een naam geven en een koe een nummer. En dan gaan we beseffen dat het krom is dat we walgen van het idee om giraffemelk te drinken, maar een glas koemelk zo achterover klokken. Als je meer wilt lezen over carnisme en hoe dit in Nederland vorm krijgt, klik dan even hier. In deze blog over dieren knuffelen en killen leg ik het verschijnsel namelijk uitgebreider uit.

EetGeenDierenDag

Carnisme lijkt op dierendag nog erger te zijn dan anders. Ik ben gelukkig niet de enige die het vreemd en jammer vindt dat we het ene dier een voorkeursbehandeling geven en het andere dier opeten. Met mij vinden ook andere vegetariërs en veganisten, organisaties en partijen dat dit anders zou moeten. Zo ook de organisatie Wakker Dier. Nu is Wakker Dier niet tegen het eten van vlees, maar wel tegen de manier waarop de dieren in de vee-industrie behandeld worden. Wakker Dier organiseert daarom al een aantal jaar op rij op 4 oktober EetGeenDierenDag. Iedereen wordt uitgenodigd om op dierendag niet alleen lief te zijn voor honden, katten, konijnen en parkieten, maar ook de dieren in de vee-industrie te sparen en een dagje vegetarisch te eten. Goed initiatief, vind ik! Want vegetarisch eten maakt je toch bewust van het carnisme dat in ons geslopen is, en doet daarmee een beroep op ons gevoel voor rechtvaardigheid. Als je meedoet met EetGeenDierenDag, mailt Wakker Dier je gratis een vegetarisch menu, zodat je niet bang hoeft te zijn alleen maar gras te eten. Je wordt dus niet aan je lot overgelaten, en dat is toch fijn!

Ik zou het nog een stapje verder willen trekken (en Wakker Dier doet dat stiekem ook), en willen vragen aan mensen om niet alleen vlees te laten staan op dierendag, maar ook andere dierlijke producten. Want ook de dieren die ons producten leveren door heel hard te werken, mogen toch wel één dagje in het jaar “vrij”? Bij wijze van natuurlijk, want ik snap heus wel dat het er in realiteit anders uitziet. Eén dagje veganistisch eten dus, en op die manier lief zijn voor álle dieren, hoe mooi is het om dat op dierendag te doen? Word je dan wel écht bang dat je van de honger zult omkomen? Meld je ook dan aan voor EetGeenDierenDag, want het vegetarische menu van Wakker Dier is stiekem gewoon vegan en dus helemaal diervriendelijk!

(Nog een kleine toevoeging van mijn kant: niet alleen het avondeten veganistisch maken hè, maar ook de andere maaltijden (die je nog wel zelf zult moeten samenstellen, HELP). Dus geen gebakken eitje met bacon als ontbijt, of kaas en vleeswaren op je brood bij de lunch. Think out of the box! Genoeg inspiratie te vinden op internet!)

Psst. Heb je de smaak te pakken? Dan zou het helemaal leuk zijn als je in oktober zou meedoen met de VeganChallenge en de uitdaging aangaat om niet slechts één dagje, maar een hele maand veganistisch te eten, alle maaltijden (en tussendoortjes)! Als je je hiervoor aanmeldt, krijg je dagelijks recepten en fijne tips om de maand door te komen. En wie weet, word jij wel zo blij van de plantaardige keuken dat je besluit vaker vegan te kokkerellen 🙂 Lief voor de dieren, goed voor de aarde en super voor je gezondheid!

Hoe vier jij dierendag dit jaar?

Disclaimer: Deze blog is niet gesponsord door welk bedrijf of product dan ook. Ik deel gewoon graag waar ik enthousiast over ben.

4 reacties

 • Marloes

  Ik vind EetGeenDierendag zo’n goed concept! Nu doe ik dat sowieso al jaren :p, maar het is heel belangrijk om ook andere mensen bewust te maken van hun eetgedrag. Vlees zal altijd gegeten blijven worden en ik heb niks tegen vleeseters, maar van die mensen die vinden dat ze per se elke dag vlees nodig hebben krijg ik echt de kriebels. Hoe onwetend ben je dan?
  Ik heb al vaker dit jaar nagedacht om eens een week of maand vegan te gaan eten, maar toch nog niet gedaan. Ik doe dan ook niet mee met de VeganChallenge. Wel merk ik dat ik qua avondeten de laatste maanden steeds vaker vegan kook, soms bewust en soms onbewust. Ik denk dat dit een betere methode voor mij is: met kleine stapjes de vegan wereld ontdekken, in plaats van ineens vegan te worden. Ik streef er niet per se naar om uiteindelijk geheel vegan te worden, maar wie weet hoe ik er over een paar jaar over denk. Als vegetariër vind ik het wel belangrijk om alsnog bewust te zijn van wat ik eet en te letten op wat ik koop qua dierlijke producten. Vegan avondeten gaat me prima af, maar tussendoortjes en snacks vind ik wel lastiger.
  Trouwens, wat ik me vaak afvraag bij vegans: je draagt qua kleding ook niks dierlijks, maar hoe zit het met je interieur? Stoelen van leer of leer in je auto? Dat ene krukje met een wolletje erop? Misschien een leuk artikel-idee? 🙂 Ik ben hier wel erg benieuwd naar! (Typend vanuit mijn leren eetkamerstoel…)
  Marloes onlangs geplaatst…Herkenbare dingen als je volwassen wordtMy Profile

  • Marianne

   Ja, ik vind EetGeenDierenDag ook echt super! Er zijn genoeg mensen die geen fan zijn van Wakker Dier, maar dit vind ik echt iets heel goeds 🙂
   Iedereen heeft zijn eigen manier van eten, maar het is heel goed om te beseffen dat dierlijke producten en vlees echt niet nodig zijn om gezond en lekker te eten. En of je dit nu dagelijks doet zoals veganisten, of af en toe zoals jij, je bent er in ieder geval bewust mee bezig. En dat is heel veel waard!
   Leuk blogidee trouwens! Ik ga er even op broeden en dan zal ik er zeker iets over plaatsen! (Typend vanaf mijn stoffen bank 😉 )

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge