Groen eten,  Waarom groen eten?

De Nationale Week Zonder Vlees: doe jij ook mee?

Van 11 t/m 17 maart (vanaf vandaag dus!) vindt de Nationale Week Zonder Vlees plaats. In het hele land doen winkels, restaurants en cateraars hun best om te laten zien hoe lekker, veelzijdig en goed een minder dierlijk eetpatroon is. Er wordt via allerlei mediakanalen aandacht gevraagd voor vaker vegetarisch eten. Een topinitiatief, als je het mij vraagt! En daarom vraag ik nu aan jou: doe jij ook mee?

Wat is de Nationale Week Zonder Vlees?

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichtster van De Hippe Vegetariër. Zij wil laten zien dat je tegenwoordig echt niet meer elke dag vlees nodig hebt, en wil daarom een flexitarisch (of vegetarisch) eetpatroon promoten. Vegetarisch eten is namelijk niet saai en smakeloos, maar verrassend, gezond en lekker! Vlees laten staan is zo belangrijk voor onze planeet, en het is zo goed voor jezelf en de dieren met wie we de aarde delen. Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees krijg je steun als je dit wilt proberen, je krijgt recepten en tips.

Ook doen er in het hele land meerdere restaurants mee met het initiatief, door een uitgebreider vegetarisch menu aan te bieden deze week. Cateraars bieden meer vleesloze opties, en ook worden er presentaties aangeboden voor het basis- en middelbaar onderwijs, om leerlingen te leren over de vleesconsumptie, het milieu en onze gezondheid.

Waarom zou je meedoen?

Je hoeft echt geen dierenvriend te zijn om mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees. Er zijn genoeg andere redenen om eens verder te kijken dan de vleeskeuken die je kent. Denk aan je gezondheid, of aan het milieu. De hoeveelheden vlees die tegenwoordig nodig zijn om ons te voeden, zijn niet toekomstbestendig. We willen té veel vlees. Een beetje minderen door af en toe een dagje zonder vlees te eten, is daarom het overwegen waard. En tijdens deze week word je hierbij geholpen!

Als je meedoet met de Nationale Week Zonder Vlees, bespaar je dit:

 • 130 liter water, die anders verbruikt zou zijn voor veevoer, de veehouderij en de bereiding van het vlees.
 • 13.3 kg CO2EQ, omgerekend 76 km rijden in een gemiddelde auto. De broeikasgassen die je uitspaart als je een week lang vlees laat staan, zouden zijn uitgestoten voor veevoer, de veehouderij, bereiding en verpakking van het vlees.
 • 770 gr dierenvlees.

Bron: Nationale Week Zonder Vlees

Leuk idee hoor, maar…

Misschien heb je alleen bij het idee van een week zonder vlees al gedachtes zoals:

 • Mij niet gezien. Ik ben te gehecht aan mijn … (vul stuk vlees in).
 • Waarom zou ik meedoen? In mijn eentje ga ik de wereld toch niet verbeteren.
 • Ik zie het nut er niet van in. Het vlees ligt toch in de winkelschappen, dus als ik het niet koop, doet iemand anders het wel (of het wordt weggegooid, helemaal zonde).

Maar mijn antwoorden op deze afwijzingen van vegetarisch eten zijn dit:

 • Je kunt best gehecht zijn aan je …, maar dat betekent niet dat het verkeerd is om eens iets anders te proberen. De Nationale Week Zonder Vlees vraagt niet van je dat je vegetariër wordt, maar gewoon om eens een weekje geen vlees te eten. Te kijken hoe dat bevalt. En dan misschien eens vaker een dagje vlees te laten staan. Meedoen betekent niet dat je nooit meer je … kunt eten.
 • Als iedereen zou geloven dat hij de wereld niet zou kunnen verbeteren, zou er inderdaad weinig gebeuren. Maar jij bent één van de velen, en met z’n allen maak je wél een verschil. Een emmer vol met water bestaat uit heel veel losse druppeltjes, maar zonder al die druppeltjes, was de emmer leeg geweest. Trouwens, wie weet inspireer jij wel weer mensen met jouw gedrag, waardoor je impact toch groter is dan je denkt.
 • Ja, het vlees ligt in de schappen, maar dit is een kwestie van vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar vlees afneemt, zal ook het aanbod uiteindelijk afnemen. En zal er dus iets goeds gebeuren met onze gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. Jij bepaalt met je portemonnee wat er gebeurt. Onderschat dat niet.

Eerst ervaren, dan oordelen

Er heersen ontzettend veel vooroordelen over vegetarisch eten, misschien ook wel bij jou. Toch zou ik willen zeggen: probeer het eerst, proef hoe het is, ontdek een nieuwe wereld, en geef dan pas je oordeel. Alle flexitariërs, vegetariërs en veganisten die ik ken, zijn door hun verandering van levensstijl gelukkiger geworden. Het ging soms wat onwennig, duurde heel lang, en kostte veel moeite, maar voor hun was dit het waard. Ik dacht vroeger ook dat het nogal stoffig, zielig en saai was, maar nu ik het heb ervaren, weet ik wel beter. En daarom wil ik ook aan jou vragen om het een kans te geven. Eén weekje, wat heb je te verliezen?

Oh, en als je wel wat extra tips of inspiratie kunt gebruiken, help ik je ook graag op weg!

 • Wat dacht je ervan om ’s avonds een keer een winters stoofpotje te eten, perfect met dit druilerige weer?
 • Of ’s ochtends heerlijke appeltaarthavermout?
 • Kijk eens hoe ik overleef zonder vlees met mijn gezinnetje in mijn eetdagboekje!
 • Of klik gewoon even op het tabblad “groen eten“, en lees er op los <3

Ga jij meedoen met de Nationale Week Zonder Vlees? Ik ben heel benieuwd!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge