Groen leven,  Less waste

De hype van “zero waste”

Als je je enigszins met duurzaamheid bezighoudt, kan het haast niet anders dan dat je de term “zero waste” wel eens bent tegengekomen. Of eigenlijk heel vaak. Bijna iedereen die groene stappen wil zetten, zich wil inzetten voor het klimaat en bezorgd is om de toekomst van de wereld, probeert namelijk ook op dit vlak zijn steentje bij te dragen. Maar wat is “zero waste” eigenlijk precies? Waarom lijkt het zo’n hype te zijn? En wat moet jij er mee?

Zero waste

Mensen die zero waste willen leven, streven ernaar zo min mogelijk afval te produceren. Voordat je je afvraagt wat voor waanidee ik nu weer heb gekregen: nee, ik weet (en echte zero wasters weten het ook!) dat een leven 100% zonder afval niet mogelijk is. Maar daar gaat het niet om.

Goed verhaal, Marianne. Waar gaat het dan wél om? Zero waste vraagt aandacht voor de betekenis en waarde van onze spullen en van de aarde. Het lijkt er tegenwoordig namelijk op dat beide niet zo veel betekenis meer hebben en niet zo veel meer waard zijn. Als je kritisch kijkt naar hoe tegenwoordig met spullen wordt omgegaan, hoe weinig of kort spullen worden gebruikt, en hoe veel er achteloos wordt weggegooid, moet je jezelf wel de vraag gaan stellen waarom we dit doen, en waar al onze spullen naartoe gaan. Zero wasters doen dit, en proberen hun leven hierop in te richten.

Herbruikbare tissues. Oftewel, zakdoeken

Hype of noodzaak?

Het lijkt een beetje een hype te zijn. Overal op internet duiken namelijk influencers op die een zero waste lifestyle promoten, tips en tricks geven en laten zien hoe gemakkelijk en mooi het eigenlijk is. Chique RVS-rietjes, mason jars en bestek van bamboe, het ziet er allemaal heel fancy uit!

Toch is het eigenlijk meer dan alleen maar hip. Op steeds meer manieren wordt duidelijk dat het belangrijk is om te kijken naar onze omgang met spullen, en dat het goed is om te proberen minder afval te produceren. Zo wordt het aangemoedigd om een herbruikbare koffiebeker te laten vullen op treinstations, wordt het op steeds meer plekken verboden om ballonnen op te laten en moeten we tegenwoordig betalen voor een plastic tasje.

Eén van de grootste problemen op de wereld op dit moment is de hoeveelheid afval die we met z’n allen produceren. Een groot deel van dit afval bestaat uit plastic, precies het materiaal waarvan wegwerpproducten meestal gemaakt zijn. De afvalberg wereldwijd is heel hard aan het groeien, zelfs harder dan de wereldbevolking [bron], maar omdat wij dit niet zien, hebben we niet zo snel in de gaten wat voor enorm probleem dat eigenlijk is.

Hoe heeft het überhaupt ooit zo ver kunnen komen? Waarom is het een gewoonte geworden om van zo veel producten wegwerpvarianten te maken? Gemak, ja. Maar om er nou een gewoonte van te maken? We eten thuis toch ook niet iedere dag van wegwerpbordjes en met wegwerpbestek? Waarom gebruiken we dan wel wegwerprietjes, wegwerpwattenschijfjes en wegwerptasjes?

Herbruikbare groente-, fruit- en broodzakjes

Druppel op een gloeiende plaat?

Kritisch kijken naar onze omgang met spullen is dus echt geen overbodige luxe. Want een iets minder harde groei van de mondiale afvalberg mag wel.

Je kunt denken: maar wat maakt dat ene tasje dat ik weggooi nu uit? Op die enorme berg? Het probleem is juist dat miljoenen mensen dit denken, iedere dag. Maar jij kunt bewust kiezen om die afvalberg iets minder snel te laten groeien. En wie weet, als jij dit doet, inspireer je anderen om dit ook te doen. En wie weet, sta jij dan aan de oorsprong van een gigantisch butterfly effect.

Hoe dan?

Er zijn 1001 manieren om less waste te gaan leven. Vandaag zal ik alvast een paar kleine tips geven, maar eigenlijk kan ik er veel meer over kwijt. Dat komt nog wel, in andere blogs. Nu krijg je alvast een paar handvatten om zelf een beginnetje te maken.

  1. De oplossing die het gemakkelijkst in je leven te integreren is: neem zelf altijd een tasje mee. Tegenwoordig worden ze overal verkocht, van die opvouwbare tasjes, die je heel gemakkelijk in je handtas/rugzak/hutkoffer stopt. Ze nemen nauwelijks ruimte in, maar zorgen er wel voor dat je niet in elke winkel een tasje hoeft te kopen. Want wist je dat de gemiddelde gebruiksduur van zo’n wegwerptasje maar 15 minuten is? [bron] Hoe zonde is dat! Door standaard een tasje mee te nemen, bespaar je al gauw een hoop afval!
  2. Vermijd plastic als er een alternatief is. Investeer in een lunchtrommel van RVS. Kies in de supermarkt voor rijst in karton. Koop katoenen kleding. Zoek naar bamboe servies voor op de camping. Ik noem maar een paar voorbeeldjes. Plastic is helaas een kwestie van: eens gemaakt, nooit meer weg. Maar waar moeten we dit allemaal laten als we het niet meer gebruiken? Al je goede plastic producten gaan vervangen is niet echt duurzaam, maar als je nieuwe producten nodig hebt, kies dan voor plasticvrije varianten. De kwaliteit is vaak beter, en het is zo veel beter voor onze wereld.
  3. Koop alleen wat je écht nodig hebt en waar je écht blij van wordt. Dus niet meer zo snel een hebbedingetje aanschaffen waar je een maand later alweer op uitgekeken bent. Houd het minimalistisch. Dit scheelt je geld, ruimte en uiteindelijk afval.

Echt, dit zijn zomaar een paar kleine tips om je op weg te helpen. Want ja, zero waste is iets dat ons toch allemaal aangaat!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge