Groen eten,  Struggles

De eerste keer als vegan op vakantie

Ongeveer een maand geleden besloot ik veganist te worden. De afgelopen paar dagen voelde ik echter pas voor het eerst echt hoe “afwijkend” dat is. Ik heb dit ook al wel eerder ervaren, vooral bij het vertellen aan anderen, maar dat had toen geen directe gevolgen op dat moment. Nu echter wel. Ik ging namelijk een paar daagjes weg met man en dochter. En deze dagen voelden voor mij als een sprong in het diepe op het gebied van buiten de deur veganistisch eten.

gymnastics-853695_1920

Op de heenweg kreeg mijn dochter honger, en toen ze dat eenmaal liet merken (op de enige manier waarop een dreumes dit kan laten merken, vul zelf in…), wilden we niet uitgebreid op zoek naar een geschikte eetgelegenheid, dus we stopten zo snel mogelijk langs de snelweg bij een Subway. We vroegen naar de veganistische opties, en kregen twee mogelijkheden met als uitleg: “Ja, dat is dus groente met kaas.” Kaas… Het was al snel duidelijk dat het meisje achter de balie geen idee had wat veganisme was, dus wij (zwakkelingen die we waren!) lieten het er maar bij, en maakten er voor onszelf het beste van. Het werd een Veggie Patty, een broodje met een soort groenteburger en losse groenten, geen kaas maar wel extra guacamole en bbq-saus. Later vonden we op de website van Subway een uitgebreide ingrediëntenlijst, waaruit bleek dat we natuurlijk niet veganistisch gegeten hadden. Het broodje zelf, de burger en de saus bevatten toch dierlijke ingrediënten… Nou ja, we hadden voor ons gevoel ons best gedaan, volgende keer beter! (Oh, klik hier voor de ingrediëntenlijst van de Subway, toch handig om even te checken als je daar eens bent!)

’s Avonds ging het in het restaurant van ons hotel beter. Op de menukaart stonden geen veganistische of vegetarische opties, maar omdat onze ober een erg gehaaste indruk maakte en niet erg vriendelijk was, had ik het lef niet ernaar te vragen (terwijl ik eerder al wel had gebeld en had doorgegeven dat we graag veganistisch wilden eten, wat geen probleem zou zijn). Gelukkig was mijn man minder verlegen, en het bleek gewoon mogelijk te zijn een veganistisch verrassingsmenu te krijgen. Yay! Wat kreeg ik:

  • Als voorgerecht een tomatencarpaccio, met verschillende soorten sla, macadamianoten, pijnboom- en zonnebloempitjes en een heerlijk sausje,
  • Als hoofdgerecht asperges met gele courgette, knolselderij, broccoli, cherrytomaatjes en amandelen,
  • Als nagerecht een fruitsalade met geschaafde amandelen.

Bronkhorst 2-5-17Echt, het was verrukkelijk! Je snapt toch niet dat ze dit soort gerechten niet standaard op de kaart zetten?

De volgende dag was het ontbijt een eitje, figuurlijk dan hè 😉 Brood, plantaardige boter, zoet broodbeleg, vers fruit en jus d’orange voldeden prima. Alleen voor mijn dochtertje was het wat lastiger. We hadden pap voor haar meegenomen, maar daarvoor moest wel melk opgewarmd worden. Dat was helaas koemelk, maar dat zagen we maar even door de vingers. We vonden het belangrijker dat ze goed zou ontbijten.

Onze lunch was bij een klein restaurantje, waar ze helaas weer geen veganistische en vegetarische opties op de kaart hadden staan. Ik bestelde een aspergesalade, maar vroeg om de ham en het ei weg te laten, “want ik eet veganistisch.” Dit uit te spreken voelde echt als een hele overwinning! Achteraf had ik beter kunnen vragen of ze die ingrediënten door iets anders wilden vervangen, want nu was mijn salade wel erg karig. Maar ja, beter een kale salade met een goed gevoel dan een beter gevulde salade waar ik toch niet van zou kunnen genieten, toch? Beetje jammer was wel dat ik er vervolgens brood met roomboter bij geserveerd kreeg… Ik vroeg nog naar een alternatief, maar dat konden ze me helaas niet geven… Nou ja, dan maar droog brood. Ik was te trots op mezelf dat ik zo voor mijn principes durfde uit te komen, dat ik er echt niet minder van genoot!

De andere eetmomenten konden we eigenlijk probleemloos veganistisch invullen. Bij ons hotel wisten ze er inmiddels van, dus kregen we ’s avonds opnieuw een heerlijk verrassingsmenu voorgeschoteld. Het bestond uit:

  • Voorgerecht: wraps met een salade van peultjes, babymaïs, komkommer, zongedroogde tomaatjes, verschillende noten en zaden, en een heerlijke dressing (ik begon zo enthousiast te eten dat ik vergat een foto te maken),
  • Hoofdgerecht: gevulde paprika’s met paddestoelen, rode ui, noten, nog meer paprika en kruiden,
  • Nagerecht: opnieuw een fruitsalade, maar wel iets soberder dan de avond ervoor.

Bronkhorst 3-5-17.jpg

En ook de laatste dag hebben we heerlijk veganistisch ontbeten in ons hotel en geluncht in een stadje onderweg naar huis. We vroegen vol zelfvertrouwen naar de veganistische opties, en het bleek dat er een vegan salade voor ons kon worden bereid. En deze was goed gevuld! Bulgur, paddestoelen, sla, veel noten, zongedroogde tomaatjes en rode ui, het was een heerlijke volwaardige maaltijd! Wederom een gerecht dat ze vol trots zouden mogen presenteren op hun menukaart, als je het ons vraagt!

Als ik er nu op terugkijk, ben ik best tevreden met hoe het is gegaan. In het begin vond ik het wel spannend om uit te leggen hoe ik graag wilde eten, maar het werd elke keer iets gemakkelijker. Het was echt een drempel die ik over moest, maar ik ben zo blij dat ik het uiteindelijk durfde en daardoor kon eten zoals ik wilde!

Dit verhaal is iets uitgebreider geworden dan de bedoeling was, maar ik ben blij dat je het tot het einde hebt willen lezen. Hoe vond jij het of hoe zou jij het vinden om voor de eerste keer buiten de deur aan te geven dat je veganistisch wilde eten? Heeft het lang geduurd voor je dit kon of stond je als nieuwe vegan al meteen stevig in je schoenen? Laat het me weten bij de comments, ik ben benieuwd naar je reactie!
Marianne wit

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge