Groen leven,  Tips

Dag van de Duurzaamheid, zó kun jij meedoen

Vandaag, 10 oktober, is het de Dag van de Duurzaamheid. Al negen jaar wordt deze dag georganiseerd en wordt de aandacht gevestigd op de noodzakelijkheid, het inspirerende en het winstgevende van duurzaamheid. Vooral in Utrecht vinden allerlei activiteiten plaats die je kennis laten maken met duurzaamheid. Nu is je dag waarschijnlijk al volgepland, maar toch kun ook jij je steentje nog steeds bijdragen. Wil je weten hoe? Lees dan even verder.

Zo last minute is het misschien niet meer mogelijk om al je plannen om te gooien en naar een evenement te gaan, of om allerlei inkopen te doen die duurzamer zijn dan de producten die je normaal gesproken koopt. Maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn! Duurzaamheid ligt voor het oprapen, en je kunt ook nu al groene stapjes zetten en kleine veranderingen in je dagelijkse routine invoeren. Die kleine aanpassingen maken misschien uiteindelijk nog wel het grootste verschil, zeker wanneer ze een gewoonte worden!

Thuis

Ben je thuis vandaag? Heerlijk, geniet ervan! Thuis kun je heel gemakkelijk wat dingen aanpassen die je dagelijks leven iets groener en duurzamer maken. In het huishouden kun je sowieso een paar aanpassingen doen, maar ook daarbuiten kun je heel gemakkelijk kleine dingen veranderen. Denk eens aan:

 • Zet de kraan niet langer aan dan nodig. Dus niet tijdens het tandenpoetsen of scheren.
 • Gebruik alleen warm water als dit echt noodzakelijk is. Om even iets om te spoelen hoef je die warmwaterkraan heus niet open te zetten. Het kost vaak veel tijd, liters water en gas voordat het water echt warm is, en tegen die tijd is het eigenlijk al niet meer nodig…
 • Doe eens gek en begin je dag met een koude douche!
 • Of denk eens helemaal out of the box en begin je dag zonder douche! Het is echt niet nodig om elke dag te douchen, dus een dagje een blok zeep langs je oksels halen is ook wel voldoende. En van een plens koud water in je gezicht word je ook goed wakker!

 • Zet de verwarming vandaag een graad lager en trek een warme trui aan.
 • Als je boodschappen gaat doen vandaag, kies dan de Fair Trade of biologische producten in plaats van wat je normaal gesproken koopt. Dit hoeft natuurlijk niet met al je producten, maar van een paar producten kun je wel de duurzame variant aanschaffen.
 • Oh, en ben je toch in de supermarkt? Laat dan één dagje het vlees en de dierlijke producten in de schappen liggen en kies een vegetarisch of plantaardig alternatief.
 • Trouwens, voordat je de deur uitgaat voor die boodschappen, neem dan je eigen tas mee. Dat scheelt weer plastic.
 • Scheid je afval braaf. Ja, ook de lege wc-rolletjes kunnen gewoon bij het oud papier.
 • Tijd over vandaag? Verdiep je dan eens in de duurzaamheid van je energieleverancier of bank (en besluit eventueel om over te stappen).

Onderweg

Niet de hele dag thuis maar ook even buiten? Lekker toch, die frisse lucht! Om er meer van te genieten kun je het volgende overwegen:

 • Kies voor korte afstanden de fiets of de benenwagen. Het weer is wel wat wisselvallig vandaag, maar je bent niet van suiker toch. Neem voor de zekerheid gewoon je regenpak, poncho of paraplu mee en you’re good to go.
 • Verder weg? Overweeg om met het openbaar vervoer te gaan of samen te reizen met iemand.
 • Toch met de auto? Rij dan maximaal 100 km/h vandaag en schakel vroeger naar een hogere versnelling om brandstof te besparen en uitlaatgassen te verminderen.
 • Als je weggaat, zet dan de verwarming thuis een standje lager. Alleen als er verder niemand thuis is natuurlijk, anders is het ook zo sneu. Maar anders hoeft die verwarming natuurlijk niet de muizen warm te houden.

Op je werk

Werk je buiten de deur vandaag? Ook op je werkplek kun je duurzame stappen zetten. Denk aan:

 • Maak vaker dan 1x gebruik van je koffiebekertje. Of neem een herbruikbare beker van thuis mee (als je het een beetje hebt kunnen voorbereiden dan). Laat die dan meteen op je werk achter, dan kun je hem ook na vandaag nog gebruiken.
 • Doe alleen het licht aan als dit echt nodig is. Vaak brandt het licht op je werk automatisch, maar hier zou best verandering in mogen komen!
 • Print alleen documenten uit als je ze écht op papier nodig hebt. En dan dubbelzijdig, en misschien 2 pagina’s per kantje? Er wordt zo veel papier verspild op kantoren, dus sta eens stil bij jouw eigen papierverbruik.
 • Als je het nog een beetje hebt kunnen voorbereiden, zou je je eigen (vega of vegan) lunchpakketje kunnen meenemen naar je werk. Maar als je al op je werk bent en daar iets moet kopen tijdens de pauze, koop dan iets biologisch, lokaals en/of vega of vegan.
 • Breng duurzaamheid onder de aandacht! Lekker klessebessend tijdens je lunchpauze zou je het best kunnen hebben over de Dag van de Duurzaamheid en over je eigen pogingen groener te leven, of vraag om tips aan de ander. Zo bereik je nog veel meer!

Ben je een beetje geïnspireerd geraakt om je eigen steentje bij te dragen aan de Dag van de Duurzaamheid? Het zijn misschien geen revolutionaire ideeën, maar wel punten om bij stil te staan die uiteindelijk een groot duurzaam verschil kunnen maken. Heb jij nog andere tips die gemakkelijk toepasbaar zijn? Laat ze hieronder achter!

6 reacties

 • Marloes

  Oh ik wist helemaal niet dat deze dag bestond! Goed dat je erover schrijft. Ik ben niet helemaal duurzaam vandaag, want de verwarming staat aan en ik heb ook al warm gedoucht. Wel staat er vegan op het menu vanavond. Maar dit zijn ook fijne tips om op andere dagen toe te passen!
  Ik vraag me wel wat af wat betreft warm water uit de kraan. Als ik bijvoorbeeld iets moet afwassen dan zet ik de waterkoker aan (want eer dat het water uit de kraan goed warm is, duurt het inderdaad lang/waterverspilling), maar mijn vriend vindt de waterkoker juist weer energieverspilling en zegt dat water uit de kraan laten verwarmen beter is. Wat is nu eigenlijk beter? Ik heb het nooit echt opgezocht, maar ik moet er nu juist weer aan denken!
  Marloes onlangs geplaatst…De eerste maand werken…My Profile

  • Marianne

   Nou, door vegan te eten vanavond ben je al heel goed bezig hoor! En ik heb ook andere tips gegeven die je nog kunt toepassen vandaag (of op andere dagen inderdaad, want waarom zou je alleen vandaag duurzaam bezig zijn ?). Dat van die waterkoker vraag ik mij zelf ook wel eens af! Ik denk dat het per situatie verschilt. Heb je een cv, boiler of quooker? En wat is bij een cv de afstand tussen de ketel en de kraan? En wat voor energie heb je, grijze of groene stroom? Al die factoren spelen een rol. Ik probeer als ik de warmwaterkraan aanzet, in ieder geval zo min mogelijk water te verspillen door het koude water nog te gebruiken voor een of ander. Drink ik meteen een glas water of ik spoel alvast iets af ?

 • Rianne

  Vandaag is mijn eerste verjaardag als veganist en ik heb mijn schoonouders net een volledig plantaardige lunch voorgezet inclusief groentesoep met balletjes (gemaakt van de verse vega burger van de AH) en ze vonden het lekker 😀 dus dat is toch een beetje duurzaam zo. Behalve dan de verpakkingen van de vegetarische slager paté en filet americain. Die zijn met hun portieverpakking misschien iets minder duurzaam. Alhoewel ik kan er nu ook weer langer mee doen, omdat ze nog per stuk verpakt zijn, dus ik hoef het niet snel op te eten omdat het anders bederft. Dat is nog best een lastige afweging voor duurzaamheid.

  • Marianne

   Gefeliciteerd! Goed bezig! En wat leuk dat de lunch goed in de smaak viel ? Voedselverspilling is ook alles behalve duurzaam, dat zou ik ook tegen willen gaan. Dat daar dan weer plastic tegenover staat, is wel jammer, maar zou ik er zelf wel voor over hebben. Zeker omdat je beleg vegan is!

   • Rianne

    Dankjewel 🙂 ja het is vaak een afweging van het één of het ander merk ik. Maar je kunt niet meer doen dan je best. En mijn keuze om veganist te worden is in elk geval al een duurzame.
    En ook nog eens één van de allerbeste keuzes al zeg ik zelf ik kan me niet meer voorstellen om terug te gaan naar mijn oude eetpatroon. En het plastic wat in huis komt, probeer ik dan wel allemaal weer te recyclen. We doen wat we kunnen denk ik dan maar ook al voelt dat niet altijd als genoeg. Maar alles wat we doen draagt toch in elk geval wel bij.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge