Groen leven,  Minimalisme,  Tips

Creëer meer rust door online minimalisme

Creëer meer rust door online minimalisme

Minimalisme, het houdt me toch wel bezig hoor. Want spullen komen je leven zo gemakkelijk binnen, maar verdwijnen zo lastig. Zo gaat het ook online. Je online leven is binnen de kortste keren een rommeltje en veel te vol. Tijd voor een minimaliseerrondje dus, deze keer online!

Minimalisme gaat verder dan het weggooien van onnodige zooi in je huis. Dit doe je namelijk met een bepaald doel, namelijk om rust te creëren in je hoofd en in je leven, om te ontdekken waar het écht om gaat, en om meer te beleven in plaats van te bezitten. Maar ook als je huis helemaal leeg is, kan het in je hoofd nog steeds een chaos zijn, door de spullen die je digitaal bezit of door je rommelige bezigheden online. Een steeds groter gedeelte van ons leven speelt zich digitaal en online af, maar omdat dit niet fysiek is, zie je niet zo snel dat dit dus ook een rommeltje kan worden. Daarom is het belangrijk ook daar af en toe kritisch naar te kijken. Vandaag vertel ik je hoe je online ook kunt minimaliseren en daardoor meer rust in je leven kunt creëren.

Nieuwsbrieven en reclame

Hoe vaak ontvang je een nieuwsbrief in je inbox? Van hoe veel afzenders? En hoe frequent sturen zij iets? Hoe hoger deze getallen, hoe onrustiger je online leven. Je leest zo’n nieuwsbrief toch vaak eventjes, om op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes of uit gewoonte of plichtsgevoel. Maar wat schiet je er uiteindelijk allemaal mee op?

Als je de nieuwsbrief op papier op de deurmat zou ontvangen, zou je hem dan nog steeds willen krijgen of zou je je uitschrijven? Zou de nieuwsbrief het voor jou waard zijn om afgedrukt te worden? Nee? Waarom niet? Kijk op deze manier eens naar je online nieuwsbrieven, en beoordeel of ze je tijd waard zijn.

Verplaats je de nieuwsbrief vaak zelfs ongeopend naar de prullenbak? Dan is het een kleine investering om toch één keer de mail te openen en je uit te schrijven. Dan heb je er daarna nooit meer last van. Of open je de nieuwsbrief wel, maar sluit je het venster net zo snel omdat je de inhoud eigenlijk niet interessant vindt? Idem dito.

Voor reclame geldt hetzelfde. Of nee, eigenlijk kun je je in het kader van minimalisme sowieso beter uitschrijven voor reclame, want dan koop je ook niet zo snel onnodige spullen. Als je minder wordt geconfronteerd met aanbiedingen, zul je automatisch ook minder kopen. En dus minder rommel in je leven binnenlaten.

Blogs, vlogs en andere websites

Hoe veel tijd spendeer je op internet om allerlei blogs te lezen, vlogs te bekijken of andere websites te bezoeken? En is dit je tijd waard? Ga eens kritisch door het lijstje met blogs die je volgt. Vind je ze echt allemaal leuk? Voegen ze echt iets toe aan je leven?

Hetzelfde geldt dus voor vlogs. Wat voor meerwaarde hebben die filmpjes voor jou? Word je er blij van? Denk daar eens over na als je weer op de automatische piloot op ‘play’ drukt. En laat het los als het jou eigenlijk niets brengt.

Andere websites, zoals nieuwssites of platforms, zou je ook kunnen beperken als ze je onrustig maken. Altijd maar je feed verversen om te zien of er iets nieuws is verschenen, en altijd reageren op berichten van anderen, kan ervoor zorgen dat je vergeet waar het eigenlijk om draait. Ik heb dat zelf 1,5 jaar geleden ervaren met Facebook; verslaafd was ik, echt waar. Ik checkte soms om de paar minuten of er weer iets nieuws was verschenen, en ik wilde overal op reageren. Likes krijgen maakte me blij, en geen likes krijgen maakte me onzeker. Tot ik opeens besefte dat dit uit de hand liep. Toen heb ik Facebook verwijderd, en dit heeft me ontzettend veel rust gegeven. Nu heb ik alleen Facebook voor Groene stapjes, dat vind ik gelukkig wel heel leuk. Maar op persoonlijke titel hoef ik geen Facebook meer te hebben, veel rustiger zo.

Vrienden, connecties en volgers

En als we ons dan toch op de social media richten, kunnen we meteen iets verder kijken. Wil jij wel Facebook houden? Prima! Maar scroll eens in de zo veel tijd dan wel even door je vriendenlijst, groepen en pagina’s, om te bepalen of je nog wel “vrienden” wilt zijn, bij deze groepen wilt horen of deze pagina’s wilt volgen. Zo kun je ook naar je connecties op LinkedIn kijken, of naar de mensen die je volgt op Twitter of Instagram. Vaak accepteer je mensen zonder erbij na te denken, of vind je het slechts een poosje interessant om hen te volgen. Maar blijft die interesse? Of verdwijnt die weer? Of zijn de interesses van de ander juist veranderd waardoor hij voor jou nu irrelevante dingen plaatst?

Wist je nog dat je die persoon in je online leventje volgde, of was je het helemaal vergeten? Brengt de online vriendschap je ook daadwerkelijk dichter bij elkaar, of is het eigenlijk maar schijn? Het is best een drempel als je op die manier naar andere personen gaat kijken, maar het kan je veel leren en opleveren.

Ga jij wel eens kritisch met de bezem door je online leven? En hoe pak jij dit dan aan? Ben ik onderdelen vergeten? Laat het zeker even weten bij de reacties!

6 reacties

 • Larissa

  Ik ben toevallig de laatste tijd heel actief met alle spam mailtjes en nieuwsbrieven te verwijderen. Ik wil ook geen reclame in de brievenbus vinden, dus waarom zou ik dat wel online willen?

  Verder vind ik het af en toe wel lastig als blogger. Je wilt dat je blog groeit, maar dat doe ik het liefst met het bereiken van de juiste doelgroep. Dus ik volg alleen de blogs die ik echt leuk vind en ben ook niet mega actief op social media. De balans is best moeilijk, maar ik doe wat goed voelt.
  Larissa onlangs geplaatst…Daily Struggle: het koopproces van je droomhuisMy Profile

  • Marianne

   Ik herken je punt! Ik wil ook graag dat mijn blog groeit, en daarbij helpt het door zelf ook “sociaal” te zijn en anderen te volgen en op hun blogs te reageren. Dat doe ik dus ook graag. Maar als op den duur blijkt dat mijn interesses toch niet echt aansluiten, kies ik toch voor mijn eigen rust en dan verdwijnt de blog weer uit mijn lijstje.

 • Yolanda

  Ik ga er zeker kritisch mee om! Zo heb ik sinds eind december zelfs de Whatsapp en de mail van mijn mobiel gehaald. Ik kan nu alleen nog sms-en (wat iedereen en ik ook toch een stuk minder doet dan appen en het scheelt een hoop groepsverkeer), bellen (we hebben geen vaste telefoon), bankieren, het weer bekijken en foto’s maken op mijn mobiel. Mijn droom is weer terug te gaan naar een oude Nokia bv, maar ja dan kan ik geen foto’s meer maken, wat toch wel handig is. Dus daar heb ik nog even tijd voor nodig:) Verder volg ik blogs en een enkele vlog, maar zit ik verder niet op social media. Daar wil ik echt geen tijd aan besteden.
  In mijn mail op de laptop ontvang ik alleen nieuwsbrieven die ik echt wil en de rest zeg ik af. Dat doe ik overigens ook met post (ken je postfilter.nl?). De mappen in de mail ruim ik regelmatig op.
  Binnenkort moet ik me weer eens wagen om mijn mappen op de laptop zelf weer eens op te schonen, niet mijn favoreite klusje en dat geldt ook voor de foto’s online. Maar voor de rest ben ik lekker bezig zeg ik zelf. hihi

  • Marianne

   Oh heerlijk, en knap dat je het kunt! Zo minimalistisch met je telefoon omgaan! Ik zou het niet “kunnen”, daarvoor vind ik de voordelen van WhatsApp opwegen tegen de nadelen.
   Postfilter.nl ken ik niet, ik zal eens kijken. Bedankt voor de tip!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge