Groen leven,  Minimalisme,  Tips

Consuminderen? 5 simpele tips!

Ik heb hier inmiddels al best wat geschreven over minimalisme. Ik vind het fijn om minder spullen te hebben, om niet zo snel iets nieuws te kopen, en om minder naar nieuwe dingen te verlangen. Misschien vind jij dit ook wel wat, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Wil jij consuminderen? Dan is dit artikel voor jou!

Je kunt allerlei redenen hebben om te willen consuminderen. Misschien heb je niet veel geld te besteden? Of wil je meer rekening houden met het milieu? Of streef je minimalisme na? Je hoeft niet direct all the way te gaan, maar bewustwording van je koopgedrag kan ook geen kwaad. De volgende dingen helpen ons thuis in ieder geval om ons consumptiegedrag in toom te houden.

Nee-Nee of Nee-Ja sticker

Ban de reclamefolder! Aan het ontwerpen van reclamefolders zijn hele studies gewijd. Jij bekijkt thuis de folders en voelt je vervolgens aangetrokken tot de producten die erin staan. Producten die je zonder die folders helemaal niet zou hebben gekocht! Ja, denkt je zuinige ik: maar nu is het goedkoper… Ja, zegt je minimalistische ik: maar niet kopen kost nog minder! Maar… Verleiding verleiding. En voor je het weet, heb je weer iets nutteloos in huis gehaald.

Weg met die reclame en verleiding. Geen folders betekent automatisch consuminderen. (En dan heb ik het nu nog niet eens gehad over al het papier dat je bespaart door een sticker op je voordeur te plakken. Nog een reden dus!)

Schrijf je wensen op een verlanglijstje

Vroeger was ik best wel impulsief in mijn aankopen. Ik bedacht me dat ik iets wilde hebben, en de volgende dag dook ik de stad in om het te kopen of bestelde ik het online. Want zo snel kunnen onze wensen tegenwoordig worden vervuld. Helaas zorgt dit er ook voor dat we niet zo goed meer nadenken over onze aankopen, en blijven onze wensen geen wensen meer. Terwijl onze aankopen vervolgens bijna niet gebruikt worden of toch tegenvallen… Zonde!

Wij hebben nu de regel in huis dat we onze wensen eerst op een lijstje schrijven, met de datum erbij. Een maand (of twee, of drie) later kijken we of we dit artikel nog steeds zo graag willen hebben. Ja? Dan mogen we het kopen. Nee? Gelukkig maar dat we het nog niet hadden gekocht! De meeste spullen die ik op mijn verlanglijstje zet, kan ik na een maand alweer doorstrepen. Zo erg verlangde ik er dus toch niet naar.

Visualiseer

Oh, het is me vaak genoeg gebeurd. Ik zag iets en kocht het, maar thuis bleek het nergens bij te passen. Dit kon een kledingitem zijn, maar ook een meubelstuk of een ingrediënt voor een gerecht. En vervolgens zat ik er maar mee. Ik trok die rok nooit aan (want ik had geen mooie bijpassende top), het kastje kwam niet tot zijn recht (want het had een totaal andere stijl dan mijn andere meubels), en het ingrediënt stond maandenlang in mijn keukenkastje tot ik het kon weggooien (ooit gehoord van polenta..?). Als ik er nou iets langer over had nagedacht…

Dat mooie stoeltje dat je in de winkel ziet staan, probeer dat vóórdat je het koopt een plekje te geven in je huis. Staat het eigenlijk nergens? Koop het dan niet… En passen die mooie rode pumps eigenlijk bij geen enkele outfit? Idem dito. En die exotische kruiden, zou je die alleen voor dit nieuwe recept gebruiken (dat misschien niet eens lekker is…)? Je begrijpt het wel. Visualiseer en denk goed na voordat je iets nieuws koopt. Wellicht bespaart het je een miskoop.

Moet het nieuw?

Ik vond vroeger de kringloopwinkel maar iets voor alternatievelingen, buitenlanders of mensen in de bijstand. Erg hè? Want nu weet ik dat de kringloopwinkel juist hartstikke leuk is! De winkel waar ik nu kom, heeft als motto: Goed voor mens en milieu. En dat is het. De producten zijn goedkoop, en ze hoeven niet speciaal voor jou geproduceerd te worden. Hetzelfde geldt voor een website als marktplaats.

Wil je dus echt graag een andere stoel? Kijk dan eerst eens of je die tweedehands kunt vinden. Het produceren van zo’n ding kost namelijk nogal wat. En dan heb ik het niet alleen over geld, maar ook over grondstoffen en energie. Als je dan toch wilt consumeren, laat het dan een duurzame aankoop zijn.

Wat misschien ook mogelijk is: neem iets over van familie of vrienden. Zo hebben wij een paar erfstukken van onze grootouders in bezit, en hebben we meubelstukken van familie overgenomen toen die daar hun doel niet meer dienden. Voor ons hebben deze meubels veel waarde, niet financieel maar wel emotioneel.

Of, ook leuk, maak of repareer het zelf als dat kan. Die stoel een likje verf geven en hij is weer als nieuw. Heb jij iets leuks te doen, en je krijgt er een uniek item voor terug. Zo hebben wij onze tweedehands commode zelf “gepimpt” en heb ik een oude schommelstoel geverfd. Dat vind ik zo leuk, spullen met een verhaal 🙂

Wees zuinig op je spullen

Als laatste misschien een inkoppertje, maar ik wil het toch even benoemen. Iets nieuws hebben we vaak nodig, omdat ons huidige exemplaar kapot gaat of kwijt raakt. Zonde. Als we zuiniger met onze spullen omgaan, zou een hoop bespaard kunnen worden. Denk dus niet: oh, dat kost toch maar een paar euro, want achter die paar euro gaat ook productie en arbeid schuil. En je zult net zien: heb je een nieuwe stofzuiger gekocht omdat je oude kapot was, blijkt na een week dat hij het toch nog doet. Of je hebt een nieuwe hapjespan aangeschaft omdat je oude kwijt was, kom je er een maand later achter dat je hem aan je buurvrouw had uitgeleend. Zit je daar met twee stofzuigers of twee hapjespannen…

Hoe is jouw consumptiegedrag? Ben je ook bezig met consuminderen of ben je dol op koopjes jagen en wil je alles hebben wat los en vast zit? Let me know, ik ben heel benieuwd hoe jij hierover denkt!

4 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Goede tips! Mensen denken bij die nee nee-sticker vaak alleen maar aan het papier, maar dat je minder in de verleiding komt om te kopen is volgens mij een veel groter en belangrijker effect. Vroeger vond ik alles in het Hema-foldertje altijd mooi en nu weet ik gewoon niet wat ik mis 😉

  Verlanglijstjes maak ik dan weer juist niet. Als ik iets echt wil hebben dan onthoud ik het wel. Ik wil mezelf niet herinneren aan iets wat ik eens leuk vond, maar net goed zo had kunnen vergeten.

  De kringloop dacht ik precies zo over, haha. Nu gelukkig helemaal aan het herontdekken en waarderen. Ik ben vanuit huis uit al heel zuinig op spullen, maar probeer nu ook veel meer te letten op de kwaliteit als ik iets koop. Wat meer betalen is vaak enorm de moeite waard op de langere termijn.
  Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…Websites voor treinreizigers: reisplanners en treintickets boekenMy Profile

  • Marianne

   Die verlanglijstjes zijn een soort compromis voor ons. Anders zou mijn man alles direct kopen 😉 Nu stemt hij ermee in om het eerst op te schrijven, en ook dat werkt al heel erg goed. Natuurlijk zou het nog minder zijn als je het niet zou opschrijven en zelf zou moeten onthouden, maar ik kan me voorstellen dat dit best een grote stap is die veel mensen niet willen zetten. Dan lijkt een lijstje me een mooie eerste zet 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge