Groen leven,  Groene kinderen,  Minimalisme,  Zwangerschap

Mijn Capsule Wardrobe: zwangerschapseditie

Over Capsule Wardrobes heb ik de laatste tijd veel blogs voorbij zien komen. Heerlijk minimalistisch, zo wil ik er ook één! Het gaat me niet zo zeer om het precieze aantal van 37(?) kledingstukken per seizoen, maar wel om het idee dat alles met elkaar matcht en dat je van al je kledingstukken blij wordt. Nu heb ik voor mijn “gewone” kleding (nog) geen capsule wardrobe, maar ik denk dat ik dat van mijn positiekleding wel kan zeggen!

Wat is een capsule wardrobe?

De ene persoon hanteert misschien een strengere definitie dan de andere persoon, maar voor mij komt een capsule wardrobe op het volgende neer:

Het is een garderobe met alleen de essentiële kledingstukken voor een bepaald seizoen, die vrijwel allemaal met elkaar te combineren zijn, en die je allemaal graag draagt.

Een capsule wardrobe is dus een minimalistische garderobe met maar weinig kledingstukken, maar waarvan je wel blij wordt. Hij is zo samengesteld dat vrijwel alles met elkaar te combineren is, waardoor je toch een zeer veelzijdige garderobe hebt. Bij het tellen van je kledingstukken reken je je tops, shirts, truien, vesten, jurken, rokken, broeken, leggings, jassen en schoenen mee. Oftewel, alles behalve je sportkleding, pyjama’s en ondergoed.

Een capsule wardrobe heb je over het algemeen niet van de ene op de andere dag samengesteld. Er gaat een streng selectieproces aan vooraf. Meestal kies je bewust voor een capsule wardrobe, omdat je de berg aan kleding in (en buiten) je kledingkast zat bent, omdat je zo veel kleding hebt dat je van gekkigheid alsnog niet weet wat je moet aantrekken. Dus dan is het een heel proces van keuzes maken: wat bewaar je en wat niet, wat past eigenlijk niet meer, wat is eigenlijk kapot, wat heb je alleen nog vanwege de sentimentele waarde die eraan hangt, etc. Ja, een capsule wardrobe is minimalistisch, maar het is zeker niet niks!

Mijn positie capsule wardrobe

Toen ik kleding mocht gaan kopen voor mijn zwangerschap, besloot ik het meteen minimalistisch aan te pakken. Het was voor mij dus een ander proces om mijn capsule wardrobe samen te stellen dan normaal. Ik begon namelijk met niets en mocht alles nieuw kopen (jeej!). Nee, ik begon met bijna niets, want ik had nog wat kleding van mijn vorige zwangerschap. Omdat die echter in precies het tegenovergestelde seizoen viel, had ik toch bijna alles nieuw nodig. Want hé, ik ga in juli in principe niet in een dikke trui rondlopen, ik heb het met mijn dikke buik al warm genoeg!

De garderobe die ik nu heb samengesteld bestaat uit 24 items, inclusief schoenen. De schoenen bespreek ik verder niet, maar voor de geïnteresseerden: ik draag 4 paar schoenen. 1 paar sneakers (dat ik inmiddels niet meer zelf kan strikken…), 1 paar ballerina’s, 1 paar sandalen en 1 paar pumps.

Jurken

Oh, ik hou van jurken! En zeker in de zomer als ik zwanger ben! Dit zijn de vier jurken die ik tijdens mijn zwangerschap kan dragen. De eerste is een echte positiejurk (H&M Conscious), de andere drie zijn gemaakt door mijn moeder en zijn eigenlijk geen positiejurken. Ze passen echter wel gewoon, dus daarom zitten ze toch in mijn capsule wardrobe. Sowieso vind ik het heel erg leuk om “zelf”-gemaakte kleding te dragen, en ze zitten lekker en zijn zo fleurig 🙂

Shirts en tops

Ik doe het deze zomer met 4 shirtjes, allemaal positiekleding, die stuk voor stuk mooi strak om mijn buik zitten. Ze zijn in principe lekker casual. De twee linker shirtjes komen van Prénatal, de twee rechter van H&M.

Deze drie tops zijn ook allemaal positiekleding. De witte (H&M) en de zwarte (Prénatal) had ik de vorige zwangerschap ook al, want zulke basics zijn altijd goed. De middelste (Prénatal) heb ik nieuw gekocht voor deze zomer. Hij is heerlijk lang en ik word zo blij van die streepjes!

Deze twee kledingstukken zijn voor over de tops en maken mijn outfit wat sjieker (vooral de linker!). Het zijn geen positiekledingstukken, maar passen wel nog steeds. Ze komen allebei uit een klein boetiekje.

Broeken en rokken

Nee, eigenlijk rok en broeken. Eén rokje (Prénatal), één driekwartsbroek (Prénatal) en één lange broek (H&M), alle drie spijkerstof. Die laatste had ik trouwens mijn vorige zwangerschap al. Alle drie hebben ze zo’n comfortabele buikband, maar die heb ik voor de foto even naar binnen gevouwen. Gecombineerd met mijn jurken is dit echt voldoende om de zomer door te komen!

Voor de kou

Deze twee longsleeves heb ik meegenomen van mijn vorige zwangerschap: één positietrui voor de echt koude dagen/avonden, en één positieblouse voor een wat frisser dagje. Ze komen beide bij C&A vandaan.

En als laatste nog twee jasjes. Een nepleren jasje (gelukkig!) en een blazer, beide van C&A. Beide geen positiekleding, dus ik laat ze steeds openhangen, maar ik draag ze wel als ik naar buiten moet en het wat frisser is, of om mijn kleding wat sjieker te maken.

Deze capsule wardrobe heb ik trouwens samengesteld voordat ik ook maar iets wist van fair fashion, wat ik nu wel jammer vind. Hij is dus niet echt conscious, duurzaam of fair te noemen… Dat is een minpuntje voor een groene blogger, sorry daarvoor! Aan deze dingen ga ik werken wanneer ik na mijn zwangerschap een “normale” capsule wardrobe ga samenstellen 🙂

Ben jij bezig met een capsule wardrobe? Laat een reactie achter, want tips zijn zeker welkom voor als ik straks mijn normale garderobe ga aanpakken. Voor een zwangerschap is het wellicht gemakkelijker dan voor een normale garderobe, en daarom ben ik blij dat ik deze ervaring straks heb gehad voordat het “echte” werk kan beginnen!

5 reacties

 • Sara

  Wat een leuke jurkjes! 🙂 En als je zo alle kleren los behandeld lijkt 24 ineens helemaal niet zo weinig meer. Alleen met de was doen moet je waarschijnlijk extra opletten!?

  Ik ga dit weekend ook maar eens alles uit mijn kast halen en goed selecteren.
  Al ga ik dat nog wel lastig vinden ben ik bang… Laatst met de minimalisme game ook al wat kleren weg gedaan, maar de kast ligt nog steeds aardig vol O:)
  Sara onlangs geplaatst…Ik heb de bibliotheek herontdekt!My Profile

  • Marianne

   Dank je wel, ik vind die jurkjes ook echt fijn ? Ik vond het eerlijk gezegd ook best veel items om te fotograferen, en ik vroeg me ook af of ik hiervan alles eigenlijk wel nodig had. Bizar, wanneer je je hierin gaat verdiepen! En wassen doe ik toch genoeg met een man en een klein kindje in huis, ik zit nooit zonder kleding ?
   Misschien een tip voor jouw komende weekend: Je hoeft de kleding die je niet selecteert niet meteen weg te gooien, je kunt het ook ergens opbergen en kijken hoe ver je komt met je geselecteerde items. Dan kun je altijd nog wat veranderen. Als het goed gaat, kun je uiteindelijk alsnog de opgeborgen kleding wegdoen!

  • Marianne

   Dank je wel 🙂 Hahaha, ik kan ook echt niet wachten om iets fairs te kopen na mijn zwangerschap. Keuzes keuzes! De fast fashion items zullen vast eerder versleten zijn dan je fair fashion items, en dan komt het allemaal weer goed 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge