Borstvoeding,  Groene kinderen

Borstvoeding in het openbaar, hoe pak je dat aan?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, ben ik een echte borstvoedingsmama. Mijn oudste dochter heb ik 16 maanden mogen voeden, en mijn jongste dochter is nu 7 maanden en die voed ik nog elke dag met veel plezier. Maar ik leef natuurlijk niet alleen binnen de vier muren van mijn eigen huis. We gaan ook naar andere plekken toe, en ook daar krijgen kindjes honger. Ik heb de keuze gemaakt mijn kindjes ook in het openbaar de borst te geven. Waarom en hoe ik dat doe, leg ik je in deze blog uit. En als bonus geef ik nog wat praktische tips!

Waarom ik buitenshuis de borst geef

Het is eigenlijk heel simpel: wanneer ik honger heb, neem ik iets te eten. En wanneer ik dorst heb, drink ik iets. Mijn dochtertje mag dat ook. Zij krijgt dus gewoon voedsel als ze daar behoefte aan heeft. En omdat haar voedingsbron mijn borst is, krijgt zij, ook buiten de deur, borstvoeding.

Toch vinden sommige mensen dat raar; die vinden dat je in het openbaar beter een flesje kunt geven. Maar daar ben ik het niet mee eens. Ten eerste denk ik dat mensen met deze overtuiging geen flauw idee hebben hoe borstvoeding eigenlijk “werkt”. Het is namelijk een ontzettend gedoe om buiten de deur flesjes te geven en binnenshuis de borst. Lang verhaal kort: je moet toch je eigen melk afkolven om je melkproductie op gang te houden en geen Lolo Ferrari-effect te krijgen. Wanneer en waar doe je dat dan?

Ten tweede denk ik dat mensen die aanstoot nemen aan borstvoedende moeders zich gewoon niet goed raad weten met die blote borst. Borsten worden tegenwoordig eerder geassocieerd met seks dan met melk, en zo’n blote borst maakt menig persoon toch een beetje verlegen. Of hij weet niet hoe snel hij weg moet kijken, of hij begint spontaan te stotteren en weet niet meer wat hij moet zeggen. Enerzijds vind ik dit stiekem wel aandoenlijk, anderzijds erger ik me er aan. Het is namelijk niet meer dan natuurlijk om een baby (of ouder kindje, breek me de bek niet open…) moedermelk te geven; dit is waar borsten voor zijn bedoeld. Mensen zijn nu eenmaal zoogdieren, en hoewel er niets mis mee is dat blote borsten een opwindende werking hebben, zijn ze toch echt primair bedoeld om kinderen te voeden. Dus die ene seconde dat een tepel misschien deels zichtbaar is… verman je dan alsjeblieft (pun intended). Zodra de baby drinkt, is er bijna niets meer van die borst te zien; het hoofdje verhult dit namelijk. En dus hoeft niemand zich ongemakkelijk te voelen.

Hoe doe ik dat?

Ik geef toe, de eerste paar keren als kersverse moeder vond ik het best spannend om mijn dochter buitenshuis de borst te geven. Ik keek toch of mensen zaten te gluren. Maar al snel heb ik die zorgen laten varen, en kan het me echt niets meer schelen wat anderen ervan vinden dat ik in het openbaar voed.

Het maakt in mijn geval niet uit waar ik ben: trein, restaurant of bos, es ist mir egal. Ik heb zelfs in de wachtrij van het Carnaval Festival in de Efteling gevoed, in het zwembad en tijdens een kerkdienst. Als mijn baby honger heeft, krijgt ze gewoon te eten. Wanneer ze dit laat merken, blijf ik zitten (of staan) waar ik op dat moment ben. Ik neem mijn kindje bij me en houd haar hoofdje ter hoogte van mijn borst. Dan knoop ik mijn bloesje los of trek mijn trui omhoog, klik mijn voedingsbeha open en leg haar aan. Omdat haar hoofd de hele tijd voor mijn borst hangt, ziet in principe niemand wat er gebeurt. En zodra ze drinkt, is het bijna helemaal onzichtbaar. Soms, als het toch wel erg bloot voelt, hang ik nog een sjaal om mijn hals om de boel iets meer te bedekken, maar meestal vind ik dit niet nodig. Zodra mijn dochter verzadigd is, klik ik mijn beha weer dicht en trek ik mijn kleding goed. Dan is het alweer klaar.

Tips om in het openbaar te voeden

Over struggles bij beginnende borstvoeding heb ik eerder al een blog met tips geschreven. Wil jij graag buitenshuis borstvoeding geven, maar weet je niet goed hoe je dit handig kunt aanpakken? Dan heb ik ook nu een paar handigheidjes voor je.

  • Trek kleding aan waarin je gemakkelijk kunt voeden. Een jurk die je helemaal naar boven moet hijsen voordat je baby bij je borst kan, is niet echt outdoor-proof. Een bloesje dat je los kunt knopen, of een truitje dat je omhoog kunt trekken, is dat wel.
  • Denk ook aan je beha. Een voedingsbeha die je kunt losklikken voedt een stuk gemakkelijker dan een gewone beha.
  • Voelt dit toch erg bloot? Hang dan een sjaal over je schouder om je borst (en eventueel je baby) te bedekken. Zo hoeft niemand je borst te zien, en wordt je baby niet afgeleid door de omgeving.

  • Bedenk hoe zichtbaar je wilt zijn. Je kunt een onopvallend hoekje opzoeken, of juist blijven zitten waar je zit. Je kunt met je rug naar de andere mensen toe gaan zitten, of gewoon naar hen toe gedraaid blijven. Mijn eigen ervaring leert dat het meer opvalt wanneer je een rustige plek zoekt of anderen letterlijk de rug toe keert, dan wanneer je gewoon je baby op schoot neemt en hem ter plekke de borst geeft. Vaak genoeg hebben mensen het bij mij niet eens in de gaten!
  • Vind je dit toch niet prettig? Vraag dan of er een rustige plek is waar je kunt gaan zitten om je baby te voeden. Dit is ook aan te raden als je baby erg snel afgeleid is door alles om hem heen, en daardoor minder goed zou drinken in de drukte. Echt doen hoor! Borstvoeding geven is namelijk niet iets om je voor te schamen, maar in mijn ogen juist iets om voor uit te komen.

Hoe denk jij over borstvoeding in het openbaar? Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge