Borstvoeding,  Groene kinderen

Borstvoeding; een geschenk van moeder natuur

Bijna is het zo ver; bijna wordt ons tweede kindje geboren en breekt er weer een schitterende periode aan van gebroken nachten, onzekerheid en gewenning. Een nieuw leven buiten mijn buik, dat zich geen raad weet met de wereld om zich heen, en dat liefde, warmte en veiligheid zoekt. Echt, ik kan niet wachten! Eén van de dingen waar ik ontzettend naar uitkijk, is dat ik mijn kindje straks na de geboorte (hopelijk) direct bij me op de borst gelegd krijg, en dat zijn kleine mondje bij mij op zoek gaat naar melk. Dat ik mijn kindje weer op eigen kracht mag voeden en dat hij daar groot en sterk van mag worden.

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat ik een groot voorstander en fan ben van borstvoeding. Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje, heb ik me uitgebreid in borstvoeding verdiept. Ik heb er een zogenaamde “cursus” over gevolgd en alles eraan gedaan om me goed voor te bereiden. Uiteindelijk heb ik mijn dochtertje de eerste 16 maanden van haar leven mogen voeden. Het had van mij nog veel langer mogen zijn, maar zij vond het genoeg geweest. De hoeveelheid melk die ik nog produceerde, was inmiddels zo minimaal, dat zij het geloof ik niet meer de moeite waard vond. Dat ik nog maar zo weinig melk had, kwam door mijn huidige zwangerschap (lees hier over mijn ervaringen met zwanger borstvoeding geven). Ik hoop het kindje dat straks geboren gaat worden weer zo lang te mogen voeden. En ik leg je graag uit waarom.

Het beste voor je baby

9 maanden lang heeft je kindje in jouw lichaam mogen groeien. Het heeft in jouw lichaam leven gekregen, heeft zijn eigen lichaam mogen ontwikkelen in jouw buik, en heeft mogen groeien op alles wat jouw lichaam hem kon geven. Na de geboorte kun je hiermee doorgaan door je kindje borstvoeding te geven. Minstens de eerste vier maanden drinkt je kindje alleen maar melk. Ik denk dat er niets mooier is dan dat deze voeding nog steeds bestaat uit de voedingsstoffen die jouw moederlichaam aan je kindje kan geven. Dat je kindje gevoed wordt met jouw melk, die speciaal is afgestemd op zijn behoeftes.

 

Moedermelk is qua samenstelling en hoeveelheid perfect aangepast aan wat je kindje nodig heeft. Dit betekent dat de eerste melk anders is qua samenstelling dan de melk voor een kindje van 6 maanden oud. En ook dat de melk anders is wanneer je kindje ziek is. Moeder natuur heeft het zo geregeld dat jij als moeder met jouw lichaam de perfecte voeding kunt geven die je kindje nodig heeft. Je lichaam regelt ook de hoeveelheid melk die nodig is in principe vanzelf, want het is een kwestie van vraag en aanbod.

Naast het feit dat jouw moedermelk de juiste voedingsstoffen voor je kindje bevat, levert borstvoeding ook de nodige afweerstoffen. Dit is goed voor de opbouw van het immuunsysteem van je kindje. Het helpt infecties, ontstekingen en ziektes voorkomen, en maakt je kindje beter bestand tegen de buitenwereld.

Ook goed voor mama

Niet alleen je kindje heeft baat bij het krijgen van borstvoeding, ook jij als moeder kunt er veel voordelen van ondervinden. Het helpt je in de beginperiode bij het herstellen van de bevalling, omdat door het geven van borstvoeding je baarmoeder beter kan samentrekken en zo sneller haar oude formaat terugkrijgt. Dit vermindert het vloeien na de bevalling aanzienlijk, zowel in tijd als in hoeveelheid.

Later tijdens de borstvoedingsperiode zal in de meeste gevallen blijken dat het veel langer duurt voordat je weer ongesteld wordt. Bij mij duurde het ongeveer 7 maanden; toen kwam het weer op gang omdat ik toen ’s nachts niet meer hoefde te voeden. Daarnaast helpt het veel vrouwen om het gewicht dat ze hebben “gewonnen” tijdens de zwangerschap weer kwijt te raken, omdat je moedermelk vol gezonde vetten zit die je kindje nodig heeft. Nog zo’n lief cadeautje van moeder natuur!

Bonussen

Naast al deze gezondheidsvoordelen voor baby en mama zijn er nog meer redenen om borstvoeding te geven. Je hebt het bijvoorbeeld als moeder altijd bij je, het is altijd op de juiste temperatuur, en het is altijd hygiënisch. Het komt gewoon vers uit de borst, en je hebt het altijd op voorraad.

 

Daarnaast is borstvoeding geven een manier om een unieke band met je kindje op te bouwen. Er komen bij zowel moeder als kind tijdens het drinken knuffelhormonen vrij (oxytocine) die je gelukkig maken en jullie band versterken. Bovendien kan het je als moeder veel zelfvertrouwen geven om je kindje te zien groeien op jouw melk, en kan het je kindje veel troost geven als het verdrietig is en mama nodig heeft.

Als laatste voordeel is moedermelk gratis. Het kost je energie, ja, maar verder geen cent. Hoe mooi wil je het hebben? Het beste wat je aan je kind kunt geven voor noppes!

Geen rozengeur en maneschijn

Eerlijk is eerlijk, het is niet altijd even gemakkelijk. Alles wat ik hierboven heb opgeschreven is natuurlijk wel waar, maar het gaat niet allemaal vanzelf. Borstvoeding geven kan pijn doen, veel onzekerheid geven en je soms verdrietig maken. Er komen ook ongemakken bij kijken, zoals tepelkloven, lekkende borsten of kolfperikelen. Je kunt soms het gevoel hebben te falen, en de frustratie kan af en toe hoog oplopen. Over mijn eigen struggles en onzekerheden omtrent borstvoeding zal ik nog een andere keer schrijven, want ik wil hier zeker niet aan voorbijgaan. Maar voor deze blog is de boodschap dat het al deze moeilijke momenten meer dan waard is!

Ben jij bekend met borstvoeding geven? Heb je dit gedaan of heb je er bewust voor gekozen dit niet te doen? Wil je het gaan geven, of zie je het niet zitten? Laat het me weten bij de comments!

4 reacties

 • Yolanda

  Heb dochter twee jaar lang borstvoeding gegeven om al die redenen die je hierboven noemt! Daarna was ik er wel klaar mee, ze dronk ook nog maar 1 keer op een dag, en ben ik op mijn verzoek gestaakt

  • Marianne

   Wauw! Twee jaar is geweldig! Dat had ik bij mijn dochter ook graag gewild, maar door mijn nieuwe zwangerschap zat dat er helaas niet in… Straks nieuwe ronde, nieuwe kansen ? En wie weet, wil mijn oudste dan ook weer een slokje. Dat zou ik geweldig vinden!

 • Daisy Dingen

  Ik heb mijn dochtertje wel borstvoeding gegeven… Ging best moeizaam doordat (achteraf bleek) dat haar tongriempje iets korter was en ze het vacuum niet goed vast kon houden. We moesten dus vooral voeden met tepelhoedje… We hebben spruw gehad en ik heb 3x een borstontsteking gehad… Uiteindelijk was mijn productie te laag om nog langer volledig borstvoeding te geven en toen zijn we langzaam overgestapt op kunstvoeding… Ze heeft ongeveer 3 maanden volledig borstvoeding gehad.

  • Marianne

   Wat ontzettend knap van je, zo goed volgehouden ondanks al die tegenslagen! Dat vind ik echt getuigen van doorzettingsvermogen ? Zoals ik aan het eind ook al zeg: het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Daar weet jij alles van! Bedankt voor het delen van je ervaring!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge