Gezinsleven,  Groene kinderen

Op blote voeten naar de Ouders Natuurlijk beurs!

Ooit gehoord van Doorwerth? Daar vond afgelopen zaterdag de Ouders Natuurlijk beurs plaats, een beurs volledig in het kader van natuurlijk ouderschap. De Groene stapjes familie ging hier naartoe, en we lieten ons een dagje onderdompelen in de wasbare luiers, borstvoeding, draagdoeken- en zakken, buiten spelen en nog veel meer!

Het was een heerlijke dag, lekker zonnig en warm. Het was wel een eindje rijden voor ons, maar dat gaf niet. Mijn oudste had heel veel zin om andere kindjes te zien, en wij waren vooral benieuwd naar de vele kraampjes en andere “natuurlijke” ouders. Dus op naar Doorwerth (vlakbij Arnhem)!

Wat was er te zien?

We hadden in de voorverkoop van de Ouders Natuurlijk beurs al onze tickets gekocht, dat was lekker makkelijk. Voor de kinderen waren er polsbandjes waarop naam en telefoonnummer geschreven konden worden, super praktisch voor als je kind in zijn of haar enthousiasme er vandoor gaat en papa en mama kwijtraakt. Op het terrein waren een heleboel kraampjes waar informatie werd gegeven of waar spulletjes werden verkocht, zoals houten speelgoed, barefoot schoenen, wasbare luiers, draagdoeken, kleding, duurzame huishoudelijke items en verzorgingsproducten.

Heel veel kraampjes waren buiten, waar kinderen ook speelgoed konden testen, yoga konden doen, tenten konden bouwen en zelfs konden zwemmen. Binnen waren ook kraampjes, en er waren een paar zalen waarin verschillende lezingen en workshops werden gegeven. Er was een grote corner met allerlei catering, en er was zelfs kinderopvang! De beurs was helemaal compleet.

Wasbare luierservice

Wij waren eigenlijk de hele dag buiten te vinden. Omdat het grootste gedeelte van de Ouders Natuurlijk beurs op een groot grasveld was, trokken we allemaal onze schoenen uit, en konden we heerlijk op onze blote voeten lopen. Bij het kraampje van BambooBaby kon ik mijn jongste verschonen in een wasbare luier van hen, en zij zouden de gebruikte luiers ook wassen. Wat een leuk idee en wat fijn! Zo kon ik een keer een nieuwe luier uitproberen!

Nu is het zo dat ik op zoek ben naar een nieuwe wasbare luier voor ’s nachts. Mijn dochter slaapt op haar buik en haar wasbare luier houdt het nu niet een hele nacht vol. Ik legde het probleem uit en de dames dachten heel fijn mee. Ik kon via hun service nu een nachtluier uitproberen en kijken of het zou bevallen.

Eten, drinken en spelen

De catering was prima. Wij hadden vandaag niet zo veel zin in iets heel culinairs, en ik wilde bovendien iets dat sowieso vegan was, dus we lunchten heel simpel met een patatje met curry en uitjes. Lekker!

Daarnaast hebben we véél gedronken; het was ook zo warm! Voor de kinderen waren er bekers limonade, heel erg fijn, en wij hielden het gewoon bij water. Dat lest toch het beste de dorst. En mijn jongste ging vaak aan de borst. Voor borstvoeding was overigens ook alles goed geregeld. Er waren voor de liefhebbers een paar kolf- en voedingsruimtes, maar het was uiteraard ook geen probleem om gewoon op het gras of op een bankje te voeden. Nu vind ik het geen probleem om te voeden in het openbaar, dus deed ik dat gewoon. Heerlijk dat niemand je daar aankijkt alsof je een attractie bent!

Er was ook heel veel gelegenheid voor de kinderen om te spelen. Er waren een paar speeltuinen en op het grasveld was er ook genoeg te beleven. Kinderen konden tenten maken van bamboestokken en elastieken, en er was een “Wobbel playground”. Hier kon ook mijn jongste meisje even op de grond spelen, omdat er matten lagen. Ze houdt namelijk niet van het gras; daar gaat ze op handen en voeten staan en beweegt ze vervolgens niet meer, haha. Maar op de matten kon ze even heerlijk rondkruipen en de boel verkennen.

Luiertjes huren en kaartjes kopen

Aan het einde van de middag was het weer tijd om naar huis te gaan. De kinderen waren moe, en dan wordt het toch een stuk minder gezellig. Tijd om de wasbare luier terug te brengen en weer een eigen luier aan te trekken. Na eventjes babbelen in het luierkraampje heb ik uiteindelijk besloten om een paar nachtluiers te huren om thuis te proberen. Als ze goed bevallen, schaf ik ze definitief aan. Dat is zo fijn aan wasbare luiers! De meeste bedrijven die ze verkopen, bieden de mogelijkheid om eerst een aantal soorten te huren en te proberen, voordat je tot een echte aankoop overgaat. Het is namelijk nogal een investering, en door eerst te huren weet je zeker dat je geen miskoop doet.

Ook hebben we nog een wildplukkaart gekocht, om samen met onze kinderen de natuur op een leuke manier te leren kennen. Er staan allerlei bloemen, bladeren, noten, zaden en vruchten op die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Er staat bij waar en wanneer je ze kunt vinden, en wat je ermee kunt doen. Oh, en ook niet onbelangrijk: hoe veel je er ongeveer van kunt plukken. Je wilt natuurlijk genoeg hebben om er iets zinnigs mee te doen, maar je wilt ook niet te veel plukken. Dit is namelijk a) niet toegestaan, en b) funest voor de voortplanting van de planten. Zo leert de kaart je dus ook om goed voor de natuur te zorgen. Ik heb heel veel zin om deze kaart tijdens onze wandelingen te gebruiken!

Ben jij wel eens naar de Ouders Natuurlijk beurs geweest? De beurs is twee keer per jaar, in de winter en de zomer. De volgende editie is op 3 november, as usual in Doorwerth. Misschien zie ik je daar?

2 reacties

    • Marianne

      Ja, het was zo leuk! Ja, huren is echt heel handig. Sowieso omdat elk kind anders gebouwd is en niet elke luier perfect op zijn of haar lichaam aansluit. Dat merk ik al bij mijn eigen twee kindjes. De oudste is veel forser dan de jongste. Gelukkig past de jongste de luiers van de oudste wel, anders had ik voor haar allemaal nieuwe luiers moeten kopen. Maar als je iets wilt proberen, is huren echt een oplossing!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge