Persoonlijk

De beginnende bloggers tag!

Vandaag een keer een ander soort blogje dan gewoonlijk. Ik heb namelijk een eigen tag gemaakt, eentje speciaal gericht op beginnende bloggers! Het leek me leuk om nu, na bijna 3 maanden Groene stapjes, eens een vragenlijstje in te vullen over mijn leventje als nieuwe blogger, over hoe het bevalt en hoe het met mijn blog gaat. Maar ik kon hier helemaal geen tag over vinden! Gek toch? Dat vond ik ook, en daarom besloot ik er zelf een te maken. Enjoy!

1. Waar komt de naam van je blog vandaan?

Ik heb met verschillende namen voor mijn blog in mijn hoofd gezeten. Uiteindelijk werd het “Groene stapjes”. Alle categorieën die ik op mijn blog bespreek, komen in deze naam terug. Bij het bedenken moest ik denken aan “eerste stapjes”, de letterlijke waar mijn dochtertje nu mee bezig, en de figuurlijke die ik aan het zetten ben. Mijn eerste stapjes in het moederschap dat ik zo natuurlijk mogelijk probeer in te vullen, mijn eerste stapjes in het veganisme en mijn eerste stapjes in een groener leven in het algemeen. Samen vallen zij goed onder de naam “Groene stapjes”.

2. Waarom ben je begonnen met bloggen?

Ik had net besloten veganist te worden en wilde hier graag meer over weten. Ik was voornamelijk op zoek naar heel specifieke informatie die op mijn situatie van toepassing waren, namelijk hoe ik dit het best kon combineren met mijn zwangerschap en hoe ik mijn kindje(s) gezond veganistisch kon opvoeden. Hierover kon ik her en der wel wat lezen, maar niet zo veel. Daarnaast interesseerden mij ook de onderwerpen natuurlijk ouderschap en groener/bewuster leven als gezin. Voor deze onderwerpen gold echter hetzelfde: ik kon er wel wat info over vinden, maar niet precies wat ik zocht en wat ik als jonge moeder nodig had. Denkend aan de quote “If there’s a book that you want to read, but it hasn’t been written yet, then you must write it,” van Toni Morrison, besloot ik dit toe te passen op een blog. Ik ging bloggen over de dingen waarover ik zelf wilde lezen.

“Write the blog you want to read.”

3. Hoe lang ben je nu bezig met bloggen?

Mijn blog ging op 1 mei 2017 in de lucht, toen nog wel als WordPress.com blog. Daarvoor ben ik denk ik ongeveer twee weken bezig geweest me in het bloggen te verdiepen, lezen over hoe je een blog begint, waar je op moet letten, naam verzinnen, inspiratie opdoen. Dat soort dingen. Dat betekent dat ik nu iets meer dan 3 maanden bezig ben met bloggen.

4. Heb je al iets veranderd aan je blog?

De grootste en belangrijkste verandering is dat ik ben verhuisd naar een eigen domein. Na één maand proeven van het bloggen op een wordpress.com domein, wist ik dat ik hiermee door wilde gaan en hierin wilde investeren. Dus op 1 juni 2017 werd groenestapjes.nl geboren! En dat maakt toch wel een groot verschil. Het is nu echt mijn eigen plekje.

Daarnaast is ook de lay-out al een paar keer veranderd, en dat zal nog wel vaker gebeuren. Ik ben namelijk nog niet helemaal tevreden. Ik ben echter digitaal niet zo’n genie, dus het kost me een hoop tijd en energie om een verandering goed door te voeren. Maar met kleine (groene) stapjes kom ik er uiteindelijk wel.

Oh, en eind juni vond ik dat het ook tijd werd voor wat activiteit op social media. Daarom maakte ik een eigen instagramaccount en facebookpagina voor Groene stapjes. Weer een nieuwe dimensie erbij, en tot nu toe vind ik die heel leuk 🙂

5. Hoe ga je om met social media?

Het is nog even wennen hoor. Persoonlijk doe ik niets met social media en ben ik een jaar geleden zelfs bewust gestopt met facebook. Maar voor een blog is social media eigenlijk onmisbaar om lezers te bereiken. Ik probeer nu elke dag iets te plaatsen op mijn pagina’s om meer mensen te bereiken, maar daarin moet ik nog véél leren. Ook reageer ik vaak op andere bloggers, vooral omdat ik die interactie zo leuk vind!

6. Hoeveel ben je bezig met je statistieken?

Dit is een gevoelige vraag. Ik had me voorgenomen me hier niet veel mee bezig te houden, want dit wordt door iedereen afgeraden als je met bloggen begint. Het is ook niet zo dat ik blog voor zo veel mogelijk lezers, maar het is wel superleuk om te zien dat je blog door mensen gevonden en gelezen wordt! Ik kijk dus zeker elke dag wel om te zien of er mensen langs zijn geweest, en dan natuurlijk het liefst meer dan de dag daarvoor. Dat is heel motiverend om te blijven schrijven!

7. Hoeveel tijd besteed je aan blogland?

Ik plaats 3x per week een blogje: op dinsdag, donderdag en zaterdag. Met het schrijven van deze blogs ben ik meestal denk ik tussen de 2 en 3 uur kwijt, het ligt er een beetje aan hoeveel research ik ervoor moet doen. En dan gaat het om inspiratie vinden, lezen, schrijven, redigeren, foto’s zoeken/maken. De hele mikmak van een blanke pagina tot de druk op de knop “Inplannen”.

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Ik verdiep me veel in het verbeteren van mijn blog, qua lay-out, social media, interactie met anderen, etc. Dat kost me ook een paar uur per week denk ik.

En dan nog het lezen en bekijken van de social media van andere bloggers en vloggers natuurlijk, het lezen van hun blogs, het kijken van hun vlogs en het daarop reageren. Ik volg er steeds meer, want het is zo’n leuke wereld! Maar daardoor kost het ook steeds meer tijd, want ik wil wel op de hoogte blijven en meedoen met de club. Dit kost me elke dag minstens 2 uur denk ik. Veel eigenlijk, voor iets dat ik naast mijn vaste bezigheden doe… Maar zo leuk, echt een nieuwe hobby!

8. Wat vind je het leukst aan bloggen?

Moeilijk om te kiezen, want ik vind tot nu toe echt alle aspecten leuk. Maar het allerleukst vind ik het als ik een reactie krijg op een blog. Als blijkt dat ik iemand heb kunnen inspireren, motiveren of steunen, geeft dat heel veel voldoening. Dan weet ik dat ik iets toevoeg aan blogland en dat mijn inspanning gewaardeerd wordt. Zo blijf ik schrijven, want dat is toch waar het bloggen om draait!

9. Wat valt je tegen aan het bloggen?

Het is niet zo zeer dat het me tegenvalt, want ik vind het heel erg leuk, maar ik had me verkeken op de hoeveelheid tijd die bloggen kost. Ik had het al wel eens gehoord/gelezen bij anderen, hoeveel tijd er in een berichtje of een video gaat zitten, maar nu merk ik het zelf ook. Een blog kwak je niet zomaar neer, want je wilt dat het kwalitatief goed is en dat je er tevreden over bent. Daarom ben ik blij dat ik “maar” drie blogs per week plaats. Ik vind het heerlijk om me hier zo veel mee bezig te houden, maar ik probeer er ook nog steeds een leven naast te leiden 😉

10. Heb je plannen met je blog?

Ik heb geen concrete plannen met mijn blog, maar ik weet wel dat ik hiermee voorlopig wil doorgaan en dat ik dit wil volhouden. Wie weet wordt mijn blog dan groter en kan ik steeds meer mensen inspireren om een groener leven te leiden, ook als ze kinderen hebben en hen dit moeilijker wordt gemaakt. Ik ben heel erg blij dat ik mijn creatieve vegan “ei” hier kwijt kan en ik hoop dat dit zo blijft. Ik hoop bij mezelf vooruitgang te zien, zowel in mijn schrijfkwaliteiten als ook in mijn groene leventje. Dan is zo’n online archief wel erg leuk om bij te houden en terug te kunnen kijken, om te zien waar je vandaan kwam, waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Zijn dat plannen? Misschien toch wel!

Hoe vond je deze tag om te lezen? Ben je zelf een beginnende blogger? Vul deze tag dan ook in! En het zou heel lief zijn als je dan ook even naar mij linkt <3

11 reacties

 • Larissa

  Hé wat leuk, dan zijn we ongeveer net zo lang bezig! Vooral de layout veranderen komt mij heel bekend voor. Hebben wij nu ook al een paar keer gedaan en dat gaan we echt nog wel een paar keer doen.
  Binnenkort wilden wij ook een blog plaatsen over onze eerste maanden als blogger. Dus misschien gebruiken we jouw tag er wel voor 🙂 Heel leuk gedaan!

  • Marianne

   Leuk! Ben benieuwd naar die blog! Zou leuk zijn om de antwoorden te kunnen vergelijken, ik ben wel benieuwd hoe andere beginnende bloggers met dit soort dingen omgaan 🙂

 • Linda - Zaailingen

  Knap hoe je lekker door weet te pakken. Twee weken voorbereiden en dan gewoon volle bak gaan!
  Ik ben nu ruim een jaar bezig, maar heb eerst echt máánden zitten lezen, namen verzinnen, logo’s maken, opnieuw beginnen en plannetjes maken. Het voordeel daarvan is wel dat ik voor de komende honderd jaar inspiratie heb 😉

  Tags had ik tot voor kort nog nooit van gehoord, maar ik vind ze meestal wel (deze sowieso) interessant om te lezen. Instagram zit ik ook pas sinds een paar maanden op en vind het stiekem best heel leuk.

  Die hoeveelheid tijd die het kost schrok ik ook nogal van. Ik ben makkelijk 5 of 6 uur bezig met een ‘makkelijk’ blog, vaak ook weken of maanden als er veel research bij komt kijken. Misschien komt het me onderhand al meer tijd dan mijn echte baan, maar omdat het zo leuk is, kan ik ook wel stellen dat het een nieuwe hobby geworden is inderdaad!

  • Marianne

   Eén van de tips die ik steeds tegenkwam als je een eigen blog wilde beginnen, was: gewoon doen! Niet te lang over twijfelen en researchen, maar simpelweg beginnen. Al doende leert men! Die tip heb ik dus opgevolgd 😉

   Tags kende ik vooral van lifestyleblogs die ik af en toe lees. Ik vond het wel leuk om er zelf ook eentje te maken, en hoop dat anderen hem ook gaan gebruiken. Ben zo benieuwd hoe andere (beginnende) bloggers dit doen! Het is trouwens denk ik niet alleen een tag voor beginnende bloggers, ook bloggers die al langer bezig zijn kunnen de vragen beantwoorden (hint hint 😉 )

   Ja, veel tijd kost het hè! En jij bent nog veel langer bezig dan ik, zie ik wel! Jouw blogs zijn ook wel meer onderzoeksgericht heb ik het idee, dus daar kan het verschil ook wel vandaan komen 🙂 Maar zo leuk om ermee bezig te zijn, ik vind het helemaal niet erg!

   • Linda - Zaailingen

    Ja, gewoon beginnen is echt de beste tip ooit! Ik wil alles meteen vlekkeloos doen, maar dat gaat natuurlijk helemaal niet. Maar goed, gelukkig ben ik uiteindelijk wel gestopt met uitstellen 😉

    Die tag pas niet echt op mijn blog vind ik, maar misschien schrijf ik nog wel eens een stukje over hoe mijn blog begonnen en ontwikkeld is. Dat helpt ook wel bij het bedenken wat je precies wil bereiken, waar je je op wil richten en waar je het meeste plezier uit haalt.

 • Sofie

  Ik vind je naam echt supergoed en passend! Leuk om te lezen. Ik ben al een ouwe blogger maar nog niet zo lang wat intensiever bezig met alles dat er rond hangt.

 • Selma

  Heel leuk om te lezen dit. Ik vind je blog kwalitatief erg goed. Fijn leesbaar (dit wordt behoorlijk onderschat bij het maken van goede blogs), elk artikel bevat een goede boodschap en het is niet te “onderwijzerig” oid. Hopelijk ga je lang door met bloggen! Keep up the good work

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge