Groen leven,  Tips

Barefoot sandalen, die maak je gewoon zelf!

Deze hete dagen wil je je voeten eigenlijk niet inpakken in dichte schoenen. Ik in ieder geval niet. Het liefst zou ik gewoon op blote voeten lopen, maar de straatstenen staan dat helaas niet toe. Au! Dus op sandalen, maar dan wel met een blotevoetengevoel. Barefoot sandalen dus. Wist je dat je die heel gemakkelijk zelf kunt maken? Bijvoorbeeld van een rubberplaat en een oude jurk? Zo deed ik het in ieder geval, en vandaag laat ik je zien hoe!

Een tijdje terug plaatste ik een blog over mijn verlangen om elke dag op blote voeten te lopen. Dat kan ik nu doen door op barefoot schoenen te lopen. Superfijn, maar de schoenen die ik heb aangeschaft, waren wel allemaal vrij dicht en warm voor deze hete dagen. Gelukkig had iemand gereageerd dat het mogelijk is om barefoot sandalen heel simpel zelf te maken. Nu ben ik best een creatieve bij, dus ik ging graag de uitdaging aan en fabriceerde mijn eigen barefoot sandalen. Ik ben verkocht!

Wat heb je nodig?

 • een A4-tje
 • een stift
 • een gewone (huishoud)schaar
 • een rubberplaat ter grootte van een A4-tje voor de zolen. Hoe dunner, hoe meer barefoot. Mijn zooltjes zijn 2 mm dik
 • een priem
 • een oud shirt of een oude jurk (of gewoon twee veters, kan ook!)
 • een stofschaar
 • extra: een haarspeldje

Stap 1: voetafdrukken maken

Je schoenen zullen perfect passen, want ze krijgen de vorm van jouw voet. Die creëer je door op een vel papier te gaan staan en met een stift de omtrek van je voet te tekenen. Niet heel precies hoor, en een beetje ruim is wel fijn. Je schoen zal niet precies de vorm van je tenen volgen, maar wel de boog van jouw tenen. Stap van het papier af en doe hetzelfde met je andere voet. Vervolgens kijk je er nog eens goed naar, schaaf je de butsen en bulten wat bij, en knip je de vormen uit. Ga er nog eens op staan om goed te controleren of je voeten er mooi op passen.

Nu leg je de papieren voetafdrukken op je rubberplaat en trek je de vorm over. Ga nogmaals op je eigen voetafdruk staan voor een laatste check, en werk het nog wat bij naar wens. Ik heb de zool aan de binnenkant van mijn voet bijvoorbeeld toch wat smaller gemaakt. Dan knip je het rubber uit en heb je schoenzooltjes voor je barefoot sandalen. Tada!

Stap 2: van jurk tot draad

Je kunt deze stap overslaan als je gewoon een veter gaat gebruiken om je sandaal te “strikken”, maar je kunt je veter ook zelf nog maken. Hieronder leg ik uit hoe.

Ooit gehoord van T-shirt garen of zpagettigaren? Dat is garen gemaakt van jersey stof (van die rekbare stof van veel T-shirts en jurkjes). Kun je natuurlijk kopen in de winkel, maar zelf maken van een oud kledingstuk is ook héél makkelijk. En omdat ik toch nog een jurk had om weg te doen, besloot ik die te upcyclen.

Je neemt je jurk of T-shirt en knipt met je stofschaar de onderste zoom eraf en het gedeelte vanaf de mouwen. Je gebruikt alleen het lijfje. Knip ook even het labeltje uit de binnenkant, wel zo mooi voor het uiteindelijke resultaat. Nu leg je de stof plat neer en vouw je hem een paar keer dubbel tot een paar cm van de naad. En dan ga je het opgevouwen gedeelte inknippen. Je knipt stroken van ongeveer 2 cm breed, maar niet helemaal door! Je knipt tot net voorbij het punt dat je gevouwen hebt.

Helemaal klaar met knippen? Dan wordt het tijd om er één lange draad van te maken. Let goed op! Je trekt de stof bij de naad die nog intact is over je arm, en laat de slierten hangen. Nu ga je de slierten niet recht doorknippen, maar schuin. Je begint bij de onderste, die je vanaf het uiteinde van de stof naar het eerste opengeknipte stuk knipt. Dit is het begin van je draad. Vervolgens verbind je het volgende geknipte stuk met stuk schuin daarboven, en zo ga je door tot het einde van het stuk stof. Nu heb je één heel lang stuk stof!

Om er nu een soort draad van te maken, trek je elke 20 cm even hard aan de stof, zodat hij omkrult. Dit doet hij wel naar binnen toe, dus de doffe kant van je stof wordt zichtbaar, just FYI. Dan rol je je draad op tot een bol en is je draad klaar! (Niet dat je zo veel nodig hebt hoor, je hebt aan de lengte van twee veters genoeg!)

Stap 3: gaatjes prikken

Je hebt de vorm van je zooltjes en je hebt je draad, top! Nu nog even gaatjes in de zolen maken zodat je kunt gaan strikken. Ga op je zooltje staan en neem een priem. Zet die tussen je eerste twee tenen neer op een comfortabele plek (ik neig zelf iets richting mijn tweede teen, omdat bij het lopen mijn voet naar binnen schuift, en ik zo dus zeker weet dat mijn voet op de zool blijft). Prik de priem door je zool heen, dit is je eerste gaatje.

De andere twee gaatjes zet je aan weerszijden van je voet. Zet ze niet te dicht op de rand van de zool, maar ook niet op een plek dat je erop zou staan. Even goed kijken dus. Op de foto heb ik aangegeven waar ik de mijne heb gezet. Mijn tip voor jou na wat loopervaring: zet ze iets verder naar achter, ter hoogte van je enkel. Je begrijpt straks wel waarom 🙂

Stap 4: sandalen strikken!

Eerst een paar tips: ik gebruikte zelf een haarspeldje om mijn draad door de rubber zool te trekken, bij wijze van naald. Dit moet niet per se, zeker niet als je een veter gebruikt met zo’n plastic uiteinde, maar ik vond het wel handig. Als knoopje tussen mijn tenen heb ik een 8-knoop gelegd. Die vind ik zelf heel stevig, en je kunt hem behoorlijk plat vormgeven, dus je voelt hem ook niet zitten tijdens het lopen. Let erop dat je knoopje naar voren wijst, dan zit hij zeker niet onder je voet.

Verder ga ik je hier niet uitgebreid uitleggen hoe ik precies heb gestrikt, daarvoor verwijs ik je graag door naar YouTube. Zoek op “huarache sandal tie” en je vindt zat tutorials van verschillende strikmethodes. Ik heb zelf de klassieke methode gebruikt. Die leek me voor een eerste poging goed genoeg.

Stap als je klaar bent met strikken in je sandaal en voel of hij strak maar ook los genoeg zit. Trek nog wat strakker of losser, en leg de laatste knoop. Klaar zijn je barefoot sandalen!

Het eindresultaat!

Toen ik zelf klaar was met strikken, vond ik het leuk om mijn sandaal een beetje op te leuken door een vlecht van mijn draad te maken. Ik ben dus nog even verder gaan strikken, maar dit is mijn eigen variatie op de klassieke strikmethode geworden. Ik ben er heel erg blij mee! Je kunt er ook voor kiezen om kralen mee te strikken, ook super leuk!

Oh, en kijk eens hoe klein ze zijn als je ze oprolt! Die gaan nog eens gemakkelijk mee in je tas!

De barefoot sandalen lijken misschien op teenslippers, maar zijn dit zeker niet! Teenslippers zijn géén barefoot schoenen. Het grote verschil is, dat je bij teenslippers steeds je tenen moet aanspannen om je slipper aan je voet te houden. Bij barefoot sandalen hoeft dit niet, door het bandje achter je enkel. Die houdt, samen met de andere draden, de zool op zijn plaats. En omdat de zool zo dun is, voel je hem echt bijna niet. Maar hij beschermt je voet wel tegen de hete straatstenen!

Oh ja, nu nog de reden dat je de twee gaatjes aan de zijkant van je zooltjes iets verder naar achter moet zetten. Toen ik op mijn slippers ging lopen, merkte ik dat de achter kant van mijn zooltje begon te klepperen. Dit kwam doordat de zool zo dun en dus best slap is. Hij is wel stevig en tegen een hoop slijtage bestand, maar hij klepperde wel. Dat vond ik heel irritant, en dus heb ik nog twee extra gaatjes aan mijn zooltje toegevoegd en extra draad gevlochten, om mijn zooltje iets meer stevigheid rondom mijn hiel te geven. Zo blijft de zool wel mooi zitten, maar dit was niet nodig geweest als ik de eerste gaatjes iets verder naar achteren had geplaatst.

Wat denk je ervan? Zie jij het ook zitten om zelf barefoot sandalen te maken? Ik ben echt héél erg blij met de mijne, ik heb nog nooit zulke fijne schoenen gehad! In totaal kostte het me denk ik 2 uur om ze te maken, maar het vlechtwerk was dan ook wel een behoorlijk klusje. Oh, en de rubberplaat kostte me ongeveer 10 euro, dus voor het geld hoef je het niet te laten 😉 Laat het me weten als jij ook creatief aan de slag gaat, dat vind ik echt heel leuk!

6 reacties

  • Marianne

   De rubberplaat heb ik gekocht bij een webwinkel waar wij als vegans verder niet zo snel iets zouden kopen: http://wol-uniek.nl/. Ik kon nergens anders zo’n enkele plaat vinden, dus ben ik gezwicht bij een wolwinkel… Volgens mij kun je ze op amazon ook vinden, maar dan duurt het wel iets langer voordat je het in huis hebt en zo lang wilde ik niet wachten 😉
   Leuk dat je het ook wilt proberen! Laat je me het resultaat zien? 😀

  • Marianne

   Hoi Fabrice! Dankjewel voor je reactie. Ik heb mijn sandalen even op de weegschaal gelegd, en ze wegen 102 gram. Je zou ze gemakkelijker lichter kunnen maken door minder stof te gebruiken als draad. Ik ben benieuwd of je deze sandalen gaat maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge