Groen eten,  Groen leven,  Struggles

Het lijkt wel alsof je het nooit goed doet

Sinds ik me meer en meer in het groene wereldje verdiep, zie ik regelmatig mensen met een opgeheven vingertje anderen de les lezen. Je doet het namelijk nooit goed genoeg. Begrijp me niet verkeerd, over het algemeen heerst er een hele positieve sfeer tussen alle mensen die de wereld een beetje groener willen maken. Maar tussen neus en lippen (en tussen de blogregels) door hoor (en lees) ik toch ook veel veroordelende uitspraken.

Laat je af en toe vlees voor wat het is en eet je dus flexitarisch? Goed bezig! Maar bedenk je dat voor elk stukje vlees dat je tóch eet, wel een dier is gedood. Helemaal geen vlees zou dus echt beter zijn.

Eenmaal volledig het vlees afgezworen, tel je eigenlijk nog niet mee als je nog wel vis eet, en dus officieel pescotariër bent. Vissen hebben namelijk ook gevoel! En je omega 3 kun je ook wel ergens anders vandaan halen.

Goed, geen vlees én geen vis meer dus. Je bent volledig vegetariër geworden. Vervolgens vliegen de berichtjes over kippen in legbatterijen en melkkoeien in megastallen je om de oren. Je zou je schuldig moeten voelen als je nog wel eieren en melk gebruikt, terwijl je zo begaan bent met dierenwelzijn. Afzweren die hap, als je het tenminste meent.

Eet je nu veganistisch? Supergoed! Maar… al die plantaardige producten die je dan in de plaats eet, laat die wel fair trade zijn alsjeblieft, want anders laat je de arme boeren aan de andere kant van de wereld lijden en ben je dus nog geen wereldverbeteraar.

En als je dan ook begaan bent met je gezondheid en vegan wilt eten, kies dan wel voor biologische producten, want fruit van massaproductie levert veel minder vitamines dan “the real deal” en van al die pesticiden op je fruit en groenten kun je alsnog ziek worden.

Maar eigenlijk hè, doe je het sowieso alsnog helemaal verkeerd door al die exotische producten zoals avocado’s, quinoa en soja hierheen te laten importeren voor jouw eetstijl. Lokaal eten bespaart veel brandstof en is dus veel beter voor het milieu, dus beperk je maar gewoon tot wat Nederland zelf te bieden heeft.

Doe je dat nu ook? Top! Maar die lokale producten hè, die kun je beter wel vers kopen dan uit blik of pot. Geen toegevoegd zout enzo, of risico’s op BPA in je eten. Het is misschien niet altijd gemakkelijker dan kant-en-klaar, maar het loont wel als je een lange tijd in de keuken hebt gestaan en een compleet verse maaltijd op tafel kunt zetten.

Maar die verse groenten en dat verse fruit dat je dan dus lokaal en biologisch op de markt haalt, stop die dan wel in je zelf meegenomen stoffen tasjes, want al dat plastic dat je anders verbruikt, stapelt zich ook maar op in oceanen en op vuilnisbelten en daar wordt de wereld alsnog niet mooier van.

Stop! Ik heb nog lang niet alles benoemd wat we allemaal kunnen doen aan groen-groener-groenst, maar je snapt vast wel wat ik bedoel. Ik zei het aan het begin al, over het algemeen is men positief naar elkaar, maar omdat ik toch ook vaker dan ik zou willen een meer veroordelende toon meen te bespeuren, wilde ik het toch eens hier benoemen. Laten we blij zijn met elke groene stap die mensen proberen te zetten. Alle initiatieven dragen bij aan een mooiere wereld. Spullen hergebruiken, duurzame producten aanschaffen en bewust boodschappen doen. Tweedehands shoppen, helemaal niets kopen of juist iets weggeven voor de goede zaak. De fiets pakken in plaats van de auto, geen vliegvakanties of een elektrische auto aanschaffen. Al deze persoonlijke bijdragen aan een groenere en mooiere wereld zouden we moeten omarmen en koesteren, in plaats van elkaar te wijzen op hoe het eigenlijk nog beter zou kunnen.

Heel eerlijk? Dit is niet alleen een berichtje aan de groene society, maar ook een berichtje aan mezelf. Ik heb zelf ook de neiging om te denken dat het altijd beter kan, zowel bij mezelf als bij anderen, maar daarom is het juist goed om ook eens te benadrukken dat elke poging gewaardeerd mag worden. Niet veroordelen, maar dankbaar zijn voor alle groene stapjes die we met elkaar zetten voor een mooiere wereld.

Herken jij wat ik in deze blog heb geschreven? Wat is jouw reactie op groene initiatieven die (nog) niet stroken met die van jou? Voor mij is het een dilemma, dus ik ben heel benieuwd naar jouw mening!

6 reacties

 • Charelle

  Ooh ja ik herken dit wel hoor! Ik voel me de laatste tijd zo vaak schuldig als ik iets koop dat absoluut niet zero waste is. Bijvoorbeeld koffie op het station als ik mijn beker niet bij me heb. En dan kan ik er alweer niet van genieten. Terwijl dat onterecht is want op andere vlakken doe ik weer echt mijn best. Heel vermoeiend soms haha! Nu snap ik ook waar de spreuk ‘ignorance is bliss’ vandaan komt. ?

  • Marianne

   Precies! Het is toch eigenlijk belachelijk dat we ons schuldig voelen als we een keer iets doen wat niet het beste is… Het is al heel wat dat we ons er bewust van zijn dat het ook anders kan. En ‘ignorance is bliss’ is inderdaad in sommige gevallen zo waar! Daar staat nog een blogpost over gepland 😉

 • Larissa

  Ik ben van huis uit gewend om afval te scheiden. In de stad gaat helaas alles uiteindelijk in grote algemene afvalcontainers. Elke keer als ik de restjes of groenafval (wat ik echt niet meer kan gebruiken) weggooi in de vuilnisbak, voel ik mij een beetje schuldig. Terwijl ik al een heel stuk om fiets om het glas en papier weg te gooien in speciale containers.

  • Marianne

   Zonde is dat zeg, in de stad! Terwijl afval scheiden 1 van de gemakkelijkste manieren is om bewust met je spullen om te gaan en je schade te beperken. Ik hoop dat het dan toch goed voor je voelt als je weer een stukje het gefietst met je potjes en papier 🙂

 • Sopdet

  En weet je, eigenlijk heb je nu een mooi overzicht van hoe je stap voor stap groener kunt worden 😉
  Graag gelezen, want ik wordt er soms ook wat moedeloos van. Ik ga deze post opslaan, want ik wou dat ik hem zelf geschreven had.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge