Groen leven,  Groene kinderen,  Minimalisme,  Wasbare luiers

Onze alles-in-één-commode voor twee

Onze alles-in-één commode voor twee

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb ik twee kleine kinderen. Allebei nog in de luiers, want ze zijn nog geen twee jaar oud. Deze twee kindjes verschoon ik dus nog allebei op de commode. De commode die, behalve een opbergplek voor hun wasbare luiers, tegelijkertijd hun kledingkast is, en alle handdoeken, verschoonkussenhoezen (jaja, dit is één woord!) en omslagdoeken bevat. Wat moet dit voor gigantische commode met ombouw zijn?! Nee hoor, het is gewoon een kwestie van weinig spullen en praktisch inrichten. Kijk maar mee!

Hoe komt het zo?

Eerlijk gezegd heeft het vooral een praktische reden. Ik woon namelijk in een ontzettend onhandig huisje. Het is een leuk huisje, maar vreselijk onpraktisch ingedeeld. Boven zijn alleen twee slaapkamers en helemaal achterin het huis, op de begane grond, is de badkamer. Toen ons eerste kindje op komst was, vroegen we ons dan ook af hoe we dit gingen doen wanneer we hem/haar gingen wassen. Boven wassen ging niet, want daar was geen water. Beneden dus. Maar dan een nat kindje helemaal naar boven tillen en daar pas afdrogen en aankleden? Brr, nee. Onze oplossing voor dit probleem? We plaatsten de commode beneden in de woonkeuken die grenst aan de badkamer.

Gelukkig hebben we een hele grote woonkeuken met nisjes enzo, dus de commode misstaat daar op zich niet. Het is ook best praktisch om gewoon in de woonkeuken te kunnen verschonen overdag, ik hoef daarvoor niet naar boven. (Als we onze jongste dochter ’s nachts moeten verschonen, doen we dit op een matje bij ons op bed. Dit gaat ook prima.)

Maar goed, dat we ons kindje daar dan zouden kunnen afdrogen en verschonen, prima. Maar aankleden dan? Waar moeten de kleertjes? Die pasten ook prima in de commode. Ik bewaarde wat mandarijnenkistjes uit de supermarkt en hierin sorteerde ik de kleding van mijn oudste. De kistjes pasten mooi naast elkaar, en zo kon ik heel handig de kleding van mijn dochter in de commode bewaren. Zo heb ik dat anderhalf jaar gedaan.

Toen kwam de tweede. Waar moesten we zijn/haar kleertjes bewaren? Ook in de commode, wel zo logisch! Dus na wat reorganiseren en minimaliseren, is het gelukt om op een nette manier ook de kleertjes van mijn jongste dochter in mandjes in de commode te bewaren, mét (bijna) alle spullen die er al in lagen.

Hoe is de commode ingericht?

In de la liggen alle spullen om mijn dochters te verschonen. Op dit moment is hij bomvol, want alle wasbare luiers liggen er nu in. In de la liggen dus luiers, overbroekjes, hydrofielwashandjes (billendoekjes), boosters om de luiers dikker te maken en inlegvelletjes voor de ontlasting. Ook liggen er wat basisverzorgingsspulletjes in, zoals tandenborstel en tandpasta, haarborstel en kam, talkpoeder en nagelschaartjes.

Oh, en stiekem achterin de la ligt allerlei troep (eerlijk is eerlijk). Daar liggen de groeiboekjes, extra inlegvelletjes, watten en alcohol, dat soort dingen.

De commodekast bestaat uit twee planken. Qua kleding is de bovenste plank voor mijn oudste, en de onderste plank voor mijn jongste. Ik bewaar de kleertjes gecategoriseerd in mandjes. Ik vouw ze op en zet ze rechtop naast elkaar in de mandjes, zodat ik altijd alles kan zien (oh, wat klinkt dit georganiseerd en Marie-Kondo-achtig, maar ik weet eerlijk gezegd niet hoe ik het anders moet doen en ik vouw de sokken gewoon op, HA!).

Elk meisje heeft vier mandjes. Voor mijn oudste is dit 1) truien, shirtjes en jurken, 2) broeken en leggings, 3) rompers, hempjes, sokken en maillots, en 4) pyjama’s en sjaaltjes. Voor mijn jongste is dit 1) jasjes en vestjes, 2) truien, shirtjes en jurken, 3) rompers, sokken en pyjama’s en 4) broekjes, leggings en slofjes. Iets anders dus, maar dit komt door het leeftijdsverschil. Ik trek mijn jongste namelijk nog haar jas en slofjes aan op de commode en mijn oudste niet. Haar jas en schoenen bewaar ik in de gang.

Daarnaast bewaren we achterin de commode nog overige zaken. Bovenin liggen nog zwemspullen, oefenbroekjes, schoenendoosjes en te grote kleren voor mijn oudste. Onderin liggen badlakens, verschoonkussenhoezen, omslagdoeken en te grote kleren voor mijn jongste.

In de mandjes bewaren we ten slotte nog flanellen doeken en hydrofieldoeken, spuugdoekjes en slabbetjes.

Is dit nou écht handig..?

Het is misschien niet de standaard om de spullen van je kinderen te bewaren. Dat wil zeggen: in de keuken en álles in de commode. Alleen het beddengoed bewaren we in de slaapkamers, want ja. Het is beddengoed… Onze kindjes hebben geen aparte kledingkast, maar hebben ze die nodig? Ik vind van niet. Alles past prima zo.

Alles in de commode bewaren zorgt er juist voor dat ik niet meer spullen koop dan dat ik nodig heb, want ik wil dat het voorlopig nog in de commode blijft passen. Zolang de kinderen de commode nog nodig hebben, wil ik al hun spullen hier in kunnen stoppen. De kleding moet dus in de mandjes blijven passen, dus ik zal niet zo snel een extra trui kopen “omdat die zo schattig is”. Nee, genoeg is genoeg. En ik heb nog nooit gehad dat ik kleding tekort kwam. Ik merk zelfs nu dat er genoeg kleding is die ik mijn kinderen eigenlijk nooit aantrek. Vooral broekjes heb ik eigenlijk teveel. Voordeel aan deze manier van bewaren is dat ik dit merk en nu weet dat ik voor de volgende maat minder of andere spullen moet kopen.

Bovendien heb ik dit bij de kleding van mijn jongste meer dan bij die van mijn oudste. Dit omdat mijn jongste alle kleding van de oudste heeft overgenomen, maar ook wat spulletjes nieuw heeft gekregen. Zij heeft dus meer kleding dan mijn oudste destijds had. Dat geeft niet, zo lang het past, vind ik het prima.

Dus of ik het handig vind? JA!

___

Hoe bewaar jij de spullen van je kinderen? Heb je net zo’n gek systeem als ik? Of is het meer standaard? En ben je daar blij mee?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge