Groen leven,  Tips

10 huishoudtips om thuis groener te leven

Als je regelmatig Groene stapjes bezoekt, ben je vast geïnteresseerd in groen leven, op welke manier dan ook. Op mijn zoektocht naar groener leven leer ik elke dag weer een beetje bij, en wat ik hierover leer, deel ik graag met je. Daarom dacht ik: laat ik eens wat huishoudtips geven die je kunt toepassen om thuis iets groener te leven. Sommige liggen voor de hand, andere misschien iets minder. Anyway, hopelijk zit er ook een bruikbare tip bij voor jou!

Wasroutine

 • Was op lage temperaturen. Ik was in principe op 30 of 40 graden. Soms doe ik de wasbare luiers in een hetere was, en eens in de zoveel tijd draait de wasmachine op 95 graden om weer even helemaal schoon en fris te worden. Dit scheelt een hoop energie! Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo krachtig, dat ze ook op lagere temperaturen schoon wassen, dus waarom zou je die energie verspillen?
 • Hang je was te drogen. Ook dit scheelt véél energie, want je hebt geen droger nodig. Nee, je handdoeken worden niet zo super zacht, maar je scrubt wel meteen je huid als je hem moet drogen met een hardere handdoek. Bovendien gaat je kleding (en andere was) langer mee als je hem rustig te drogen hangt in plaats van heen en weer slingert door een hete droogkast.
 • Strijk niet al je wasgoed. Want waarom zou je? Ik heb het eigenlijk nooit begrepen, maar ik hoor oudere mensen vaak zeggen dat ze bijvoorbeeld theedoeken strijken. En kussenslopen. En zakdoeken. En nog veel meer. Ik denk dan altijd: Waarom?! Heb je nou echt niets beters te doen..? Bovendien is het vaak niet eens nodig om kleding te strijken wanneer je die te drogen hebt gehangen ipv in de droger hebt gestopt (zie tip hierboven). Kleding droogt namelijk redelijk glad op door het eigen gewicht waaraan het hangt. Win win!

Keukenzaken

 • Maak je vriezer regelmatig ijsvrij. In je vriezer ontstaat altijd een laagje ijs, en die laag wordt steeds dikker. Je vriezer moet vervolgens steeds meer moeite doen om je producten koud te houden en dit kost meer energie. Regelmatig het ijs uit je vriezer verwijderen zorgt er dus voor dat je vriezer minder energie hoeft te verbruiken. Oh, en je wint er ruimte mee, want wat moet je nou met zo’n enorme ijslaag waardoor je je brood eigenlijk niet meer fatsoenlijk in je vrieslade kunt schuiven..?
 • Gebruik gerecycled keuken- en toiletpapier. Of beter nog, gebruik geen keukenpapier maar gewoon vaatdoekjes. Heel eerlijk, wij gebruiken wel keukenpapier, want dat vinden we in sommige gevallen toch wel gemakkelijk. Maar we kopen wel bewust gerecycled keukenpapier, want bomen kappen om met dat papier alleen maar schoon te maken en afval op te ruimen vinden we een beetje overdreven. Voor toiletpapier geldt eigenlijk hetzelfde. Waarom het milieu zo belasten om alleen je billen af te vegen?
 • Doe 1 keer per week boodschappen. Misschien niet te doen voor grote gezinnen, maar voor kleine gezinnen zou dit zeker moeten werken. Tegenwoordig zijn producten lang genoeg houdbaar om een week mee door te kunnen, en ze passen ook vast allemaal wel in je koelkast of vriezer (zeker wanneer deze ijsvrij zijn). Het scheelt je een ritje, tijd en geld. En je weet veel beter wat je allemaal in huis hebt. Doen dus! Oh, en combineer het met een weekmenu, ook heel handig!
 • Kook op de juiste temperaturen en met de juiste hoeveelheden. Dus zet je gas (of elektrische/ keramische/ inductiekookplaat) niet hoger dan nodig. Koken met het deksel op de pannen scheelt daarbij heel veel. Probeer het maar eens, je zult zien dat je pitten echt een standje lager kunnen. Kook ook niet meer water dan nodig is. Vul je waterkoker met de hoeveelheid water die je nodig hebt, en niet met meer. En kook je rijst en pasta wel in voldoende water, maar niet in “ruim” water (wat die tekst op de verpakkingen dan ook betekent…). Want waarom zou je?

Algemeen huishoudelijk

 • Gebruik eco-vriendelijke schoonmaakproducten. Al die chemische troep die je gebruikt om je huis schoon te maken, belandt uiteindelijk in zee en vervuilt onze aardbol. Hoe tegenstrijdig is dat? Gebruik dus middelen die een beetje milieuvriendelijk zijn. Je kunt producten zelf maken (met baking soda en schoonmaakazijn bijvoorbeeld), maar ook degenen die wat minder creatief zijn, kunnen groene kant-en-klare producten kopen. Denk hierbij aan afwasmiddel, allesreiniger en wasmiddel, maar ook aan product zoals een toiletblokje.
 • Scheid je afval. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont, wordt afval vaak gescheiden ingezameld. Bij mij in de gemeente wordt onderscheid gemaakt tussen groen, papier, plastic, glas en restafval. Voor het ophalen van restafval moet je het meest betalen, voor groen veel minder. De andere zaken kun je gratis inleveren. Wellicht werkt het bij jou ook zo. Dan help je niet alleen het milieu door je afval te scheiden, maar ook je portemonnee!
 • Maak elektronica regelmatig stofvrij. Eigenlijk geldt voor elektronica een beetje hetzelfde als voor een vriezer. Wanneer er een laagje op zit, moet het apparaat harder werken om hetzelfde resultaat te bereiken. Dus als er in je computer een laag stof ligt, moet je ventilator harder draaien om de boel te koelen. Dit is slecht voor je pc en kost meer energie. Schoonhouden dus!

Bonustip, want ik ben de beroerdste niet: maak niet vaker en meer schoon dan nodig! Wees lief voor jezelf en het milieu door niet te veel in het huishouden te doen. Dus was alleen als je een volle wasmachine hebt en ga niet onnodig stofzuigen omdat je dit van jezelf per se 3 keer per week (ik noem maar wat…) moet doen. Plof in plaats daarvan op de bank met een kopje thee (dat je hebt gekookt in een niet te volle waterkoker) en een goed boek, en wees blij dat je nu niet onnodig het milieu belast, maar dat je lekker groen bezig bent.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips die ik heb gegeven. Laat het me vooral weten bij de reacties! En heb jij nog een tip voor mij? Graag!

4 reacties

 • Marloes

  Goeie tips! Alles qua wassen doe ik al, wij hebben sowieso geen droger en ik heb echt een hekel aan strijken haha. Alleen als het echt moet, bij een nette blouse of zo. Elektronica stofvrij maken heb ik nog nooit van gehoord, maar dat is zeker wel iets wat ik vaker kan doen.
  Marloes onlangs geplaatst…Movietime septemberMy Profile

  • Marianne

   Die tip van elektronica stofvrij houden was de inbreng van mijn man. Ik had er zelf ook nog niet aan gedacht ? Maar wel echt een goede en belangrijke tip. We merken altijd direct verschil als hij de pc weer eens onder handen heeft genomen ?

 • Lotte

  Hoewel je de meeste dingen eigenlijk wel weet is het wel erg goed het weer een keertje zo te zien, ga je er toch weer over nadenken. Het wassen op lage temperaturen probeer ik ook zoveel mogelijk te doen(en op de eco-stand, hoewel die wel heel lang duurt) alleen het beddengoed en handdoeken/vaatdoeken doe ik wel op een hogere temperatuur, maar dan probeer ik wel altijd een volle was te hebben. Ik gebruik ook eigenlijk bijna altijd vaatdoekjes, alleen voor het schoonmaken van de kattenbakken gebruik ik wel (gerecycled) keukenpapier.

  En wat ik zelf als tip kan meegeven, ik heb een veger en blik(met een lange steel, dus ik hoef niet constant te bukken) gekocht, en sindsdien gebruik ik de stofzuiger minder vaak! Elke dag eventjes een beetje vegen, en de meeste rommel is weer weg. Scheelt toch weer stroom. ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge