Recept: Vegan sushi met verrassende combinaties

Vegan sushi met verrassende combinaties

In januari heb ik voor het eerst zelf sushi gemaakt. Dit deelde ik in mijn fijne momentjes van januari, en ik deelde het op instagram. Ik vroeg daar of het op prijs gesteld zou worden als ik hier een recept van zou delen, en dat werd het zeker! Dus hier is-tie dan: mijn vegan sushi met verrassende combinaties!

We hadden al wel een paar keer sushi besteld en laten bezorgen, maar vonden het jammer dat het zo duur was. Daardoor aten we het minder vaak dan we eigenlijk wilden, en we hadden ook wel eens zin in weer wat nieuwe combinaties. De oplossing: zelf aan de slag gaan! Onder het motto van Pippi: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan,” ging ik vol enthousiasme aan de slag met rijst koken, groenten in reepjes snijden en nori oprollen. Het resultaat mocht er wezen, zo moeilijk was het helemaal niet!

Benodigdheden (2 personen):

  • 4 à 5 nori-vellen
  • 250 gr sushirijst
  • 400 ml water
  • 5 el rijstazijn
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • vullingen, zoals: komkommer, paprika, avocado, wortel, mango, gebakken uitjes
  • sojasaus
  • wasabi (eventueel)
  • gember (eventueel)
  • bamboematje

Bereiding:

We beginnen met de rijst. Kook de sushirijst zoals aangegeven op de verpakking. Dat wil zeggen, in ongeveer 400 ml water, deksel op de pan, 10 min zachtjes koken. Wel in de gaten houden hoor, zodat hij niet droog kookt! Daarna laat je het deksel nog een kwartier op de pan. Vervolgens haal je het deksel er vanaf en roer je de rijst wat losser en laat je hem afkoelen.

Terwijl de rijst kookt, kun je de marinade maken. Dit doe je door de rijstazijn te koken en hierin de suiker en het zout op te laten lossen. Laat ook de marinade afkoelen en giet die bij de afgekoelde rijst. Roer goed door.

Terwijl alles staat af te koelen, heb je genoeg tijd om de vullingen voor je sushi te snijden. Snijd willekeurige groenten in lange reepjes; ik gebruikte komkommer, paprika, avocado, wortel en mango. Maar als je nog andere lekkernijen weet voor in je sushi, be my guest 🙂

Is alles afgekoeld en gesneden? Dan is het tijd om de sushirolletjes te gaan maken! Neem een vel nori en leg dit met de gladde kant op een bamboematje. Bestrijk de ruwe kant met een dunne laag rijst. Het plakt best wel, dus doe voorzichtig als je de rijst verspreidt; anders scheurt je nori. Bestrijk tot een paar cm onder de rand van het norivel.

Leg nu wat vulling in de breedte over het vel. Wij vinden de volgende combi’s lekker:

  • komkommer, wortel, paprika, gebakken uitjes
  • avocado, mango, wortel
  • wortel, mango, paprika
  • komkommer, paprika, mango
  • paprika, wortel, avocado, gebakken uitjes

Vervolgens rol je voorzichtig het norivel op met behulp van het matje. Strak rollen, dankzij het matje scheurt de nori niet zo snel. Als je aan het einde komt, smeer je wat water op het overgebleven stukje nori, en daarmee plak je het rolletje dicht.

De rolletjes nori kun je nu mooi in stukjes snijden en serveren. Tip: snijd ze met een nat mes!

Serveer de sushi met wat sojasaus, wasabi en gember. De gember is trouwens bedoeld om tussen de verschillende stukjes sushi te eten om de smaak te neutraliseren en niet om je sushi mee te garneren. Wist je dat?

Eet smakelijk!

Wij bestellen waarschijnlijk nooit meer sushi, maar maken het lekker zelf. En dat kun jij nu ook. Ga jij binnenkort vegan sushi maken? Zeker doen! En deel je resultaat dan ook even op facebook of instagram waarin je mij tagt, dan kom ik zeker even kijken!

6 thoughts on “Recept: Vegan sushi met verrassende combinaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge