Recept: Pannenkoeken met appel en rozijnen

Het is nog oktober, dus nog steeds dé appelmaand van het jaar. Daarom wil ik nog even een lekker receptje met je delen dat je kunt maken voor je ontbijt, lunch, avondeten; wanneer je er maar zin in hebt! Het zijn pannenkoeken met appel en rozijnen. Geen appel-rozijnen-pannenkoeken zoals in een pannenkoekenhuis, die zijn héél anders. Ook lekker, maar anders. Nee, ik bak pannenkoeken met appel en rozijnen. Smullen! En een stuk gezonder, want: méér appel!

Ik heb voor dit recept eigenlijk twee gerechten gecombineerd: pannenkoeken en gebakken appel. Gebakken appel heb ik jaren geleden al ooit gegeten bij een jongerengroep waar ik toen bij zat; toen aten we het als toetje met een bolletje vanille-ijs (ook mega-lekker!). Pannenkoeken eet ik sinds ik me kan herinneren, maar dan met koemelk en ei. Nu dus een vegan variant, want geloof me: voor pannenkoeken heb je geen koemelk en ei nodig! Plantaardige melk en een banaan of lijnzaad volstaan prima. Genoeg gekletst: let’s get to work!

Benodigdheden:

Ingrediënten voor 2 personen:

Gebakken appels:

  • 2 appels
  • 50 gr rozijnen
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • kaneel naar smaak
  • zonnebloemolie om in te bakken

Pannenkoeken:

  • 150 gr havermout
  • 450 ml plantaardige melk (ik gebruikte ongezoete amandelmelk)
  • 1 rijpe banaan (of 2 el lijnzaad, heb je meteen weer je omega 3 binnen)
  • 1 tl bakpoeder
  • scheutje vanillearoma
  • zonnebloemolie om in te bakken

Bereiding:

We beginnen met de appels. Snijd de appels in dunne partjes. Verhit wat olie in een koekenpan en doe hier de appels bij. Voeg de rozijnen, de basterdsuiker en de kaneel toe en schep om. Zet het vuur niet te hoog, je wilt dat de appelpartjes zacht worden en de suiker een beetje karamelliseert. Als de appels zacht zijn en rondom bedekt zijn met een beetje karamel, schep je alles uit de pan.

Nu de pannenkoeken. Terwijl die appels lekker in de pan zacht liggen te worden, kun je het beslag maken. Doe alles behalve de zonnebloemolie in de keukenmachine en mix tot er een mooi dik beslag ontstaat. Verhit weer wat olie in een koekenpan (bijvoorbeeld die waarin je zojuist de appels hebt gebakken, scheelt weer afwas!), zet het vuur middelhoog en giet wat beslag in de pan. Ik maakte zelf de pannenkoeken niet te groot, dat vond ik makkelijker omkeren. Ik ben namelijk niet zo’n pannenkoekenheldin. Als de bovenkant een beetje droog wordt, kun je de pannenkoek omkeren.

Je kunt van het beslag zo’n 10 pannenkoeken maken. Elke keer dat een pannenkoek klaar is, leg je die op een bord en schep je er wat appelpartjes met rozijntjes op.

Uiteindelijk ontstaat er dan een torentje van zo’n 5 pannenkoekjes, met daartussen heerlijk warme gekaramelliseerde appelpartjes. Bestrooi met wat poedersuiker (of niet, maar het ziet er wel leuk uit) en je kunt aanvallen!

Ga jij ook een poging wagen met deze verrukkelijke pannenkoeken met appel en rozijnen? Maak vooral even een fotootje en laat het me weten via instagram of facebook!

PS. Appels over? Denk dan eens aan deze overheerlijke appeltaarthavermout als ontbijtje voor de volgende ochtend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge