Moestuinavonturen: augustus

Ik dacht altijd dat ik redelijk goed was in vooruitdenken, maar deze maand bleek dat ik daar toch nog wel wat oefening in kan gebruiken. Ik had namelijk gedacht dat ik deze zomer weer, zoals ook andere jaren, heerlijk in mijn moestuin zou werken en de heerlijkste groenten en kruiden zou oogsten. Maar afgelopen maand, zomermaand augustus, ben ik amper in mijn tuintje bezig geweest. En stiekem denk ik dat ik dat van te voren best had kunnen incalculeren. Als je in september bent uitgerekend van je 2e kindje, ga je in augustus niet gezellig op je knietjes in de aarde zitten wroeten. Anyway, de planten waren me toch enigszins vergevingsgezind, dus er is wel íets gebeurd. Kijk maar mee.

Ik begon mijn moestuinavonturen in mei, maar heb ook in juni en juli aan je laten zien wat ik zoal in mijn tuintje uitspookte. In augustus ging alles verder. Ik kon aan het begin van de maand al niet meer zo veel werk verzetten in de tuin, in verband met bekkeninstabiliteit, maar gelukkig was het weer best gunstig en wilden mijn groenten toch wat groeien. Hier zie je mijn courgetteplant met mooie bloemen en kleine courgetjes.

Maar klein bleven ze niet lang; kijk namelijk maar eens naar deze reuzecourgette! Ik was iets te laat met oogsten, en daardoor was hij zwaarder geworden dan 1 kg toen ik hem plukte… Oeps! Uiteindelijk een heerlijke soep van gemaakt, en ook de courgette die volgde hebben we heerlijk verwerkt in ons avondeten. Lekker hoor, courgette uit eigen tuin!

Over de rest van de tuin kan ik eigenlijk best kort zijn. Ik heb de tuin verwaarloosd, er zijn geen andere woorden voor. En natuurlijk schaam ik me daar een beetje voor, want ik wil juist zo graag op Groene stapjes laten zien hoe groen ik bezig ben. Maar met mijn tuin is het niet gelukt. Augustus was een slechte maand wat dat betreft… En daar wil ik toch eerlijk over zijn. Kijk maar eens naar mijn uitgedroogde peultjes, jammer hè… Gelukkig heb ik een voorraadje in de vriezer liggen!

Goed, de peultjes zijn dus verleden tijd. Maar andere plantjes wilden nog wel even doorgaan! Zo bleef de basilicum maar groeien en groeien, tot hij uiteindelijk zelfs in bloei stond. Ik weet dat het de smaak niet ten goede komt, maar kijk nou wat een lieve bloemetjes!

Daarnaast is de courgetteplant uitgegroeid tot een ware reus die het hele vak in beslag neemt. Ik zou er eigenlijk wat bladeren vanaf moeten knippen om betere courgettes te krijgen, maar dat gaat me lichamelijk helaas niet lukken.

Tussen het oerwoud door zie ik echter toch nog wat lekkere courgettes groeien, dus ik heb nog wel wat tegoed. Jeej!

Die basilicum hè, echt, ik heb nog nooit zulke grote stevige en sterke basilicumplantjes gezien! Heb jij een tip hoe ik die goed kan bewaren of wat ik er mee kan doen? Want om dit nu allemaal over mijn pasta heen te gooien, is misschien ook wat overdreven.

Is wel lekker trouwens hoor, kijk maar naar deze pasta die ik maakte. Mét verse basilicum on top!

Oh, en kijk nou! De worteltjes laten me ook niet in de steek! Het zijn er niet megaveel, maar toch wel een paar. Ik moet er nog even achter zien te komen wanneer ze groot genoeg zijn om te oogsten. Want dat is het lastige aan wortels hè, die groeien onder de grond en kun je dus niet zien en checken 😉 Maar de bladeren boven de grond beloven wel wat!

Ik denk niet dat er volgende maand een verslagje zal komen van mijn moestuinavonturen van september. Want dat verslag zou waarschijnlijk allesbehalve groen zijn. Ik zal nog oogsten wat er te oogsten valt, en de tuin winterklaar maken, maar verder, nee. Verder heb ik in september andere dingen aan mijn hoofd.

Hoe gaat het met jouw moestuin? Wil de oogst een beetje lukken? Laat het me weten, dan kan ik toch van wat groene avonturen meegenieten!

6 thoughts on “Moestuinavonturen: augustus

  1. Wat een prachtige courgettes! Die zijn bij ons in vorige seizoenen helaas niet gelukt. Verder gaat het dit jaar bijzonder goed met de moestuin. De aardbeien en frambozen waren een succes en, net zoals voorgaande jaren, deden de wortels en de peultjes het goed. Ik hoop volgend jaar een nog grotere moestuin op te kunnen zetten en de courgettes weer te kunnen proberen.
    Tessa onlangs geplaatst…Waanders in de BroerenMy Profile

    1. Dankjewel! En wat grappig! Bij mij zijn de courgettes juist elk jaar nog gelukt en mislukken weer andere gewassen, zoals wortels, radijsjes, tomaten. Ook wil mijn appelboom maar geen appels geven, maar ik heb gehoord dat dit een paar jaar kan duren. Gelukkig krijgen we elk jaar weer een nieuwe kans 🙂

  2. O my haha. Gelukkig ben ik niet de enige die het wat verwaarloosd heeft. Ik ben echt weken aan het zwoegen geweest maar na de eerste hitte golf begon ik het te vergeten…

    1. Nee, je bent zeker niet de enige. Fijn hè, om dat ook te kunnen lezen 😉 Maar is er in jouw tuintje helemaal geen hoop meer? Want ik kan dus zeker nog wel wat oogsten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge