Struggles,  Veganisme

Ei vervangen? Appeltje eitje!

Leuk hoor, Marianne. Zo op je blog gooien hoe afschuwelijk de eierindustrie eigenlijk is, maar wat moeten we zonder ei? Je gebruikt het om mee te bakken, je eet je scrambled eggs en je hecht waarde aan je eiersalade. Dus heel jammer voor die kuikentjes enzo, maar we kúnnen nu eenmaal niet comfortabel leven zonder ei. Een ei hoort erbij. Wrong! Zeg ik je. Want ei vervangen is écht appeltje eitje, en vandaag vertel ik je hoe je dat doet!

Volgens mij zijn er grofweg vijf redenen waarom eieren in gerechten gebruikt worden:

  1. voor de ei-smaak zelf
  2. om ingrediënten te binden
  3. om het gerecht te doen rijzen
  4. om een baksel te doen glanzen
  5. omdat het gebruikelijk is om er ei in te verwerken (maar eigenlijk overbodig is!)

Als je iets gaat maken waar oorspronkelijk ei in zit, moet je dus even nadenken waarvoor het ei eigenlijk gebruikt zou worden. Vervolgens kun je hieronder kijken wat je als vervanger kunt gebruiken. Easy peasy 🙂

Als ei zelf

Sommige gerechten vragen om ei. Zoals eiersalade. Of scrambled eggs. Hoe kun je in deze gerechten nou ei vervangen? Een product dat in deze gevallen vaak wordt gebruikt, is tofu. Je weet wel, zo’n wit blok dat in het vocht drijft en vrij smaakloos is. Maar met de juiste kruiden en bereiding kun je tofu héél gemakkelijk omtoveren tot nep-ei, dat bovendien véél gezonder is, omdat het vol met eiwitten zit en niet vet is!

Hoe dan? Het is belangrijk dat je de tofu eerst laat uitlekken. Dit kan door hem in te wikkelen in een theedoek en er iets zwaars op te leggen, waardoor je het vocht eruit drukt. Daarna kun je het blok verkruimelen tot scrambled tofu, of het in blokjes snijden voor je eiersalade. Vervolgens is het een kwestie van op smaak brengen met de juiste kruiden.

Een kruid dat je precies die ei-sensatie geeft die je zoekt, is kala namak. Dit is zout met een zwavelsmaak. Getsie, denk je misschien. Maar het is precies zoals ei smaakt, naar zwavel dus. Als je op het laatste moment een klein beetje kala namak over je tofu strooit, heb je niet in de gaten dat je eigenlijk geen ei eet.

Samengevat kun je ei vervangen door:

  • tofu
  • kala namak

Als bindmiddel

Als je iets zoets maakt, kun je je ei vaak vervangen door banaan of appelmoes. Prak een halve (over)rijpe banaan goed fijn, of gebruik 50 gr (zelfgemaakte) appelmoes om één ei te vervangen. Zeker de appelmoes zul je niet terugproeven in je uiteindelijke baksel. De banaan maakt je gerecht wel echt iets zoeter, dus let vervolgens op met andere zoetmiddelen.

In hartige gerechten kun je het ei vervangen door 50 gr tomatenpuree, of pompoen- of aardappelpuree. Ook kun je kikkererwtenmeel vermengd met water gebruiken. Met dit laatste mengsel kun je een fantastische plantaardige omelet maken, zeker in combinatie met een snufje kala namak!

Voor zowel zoete als hartige creaties kun je ook lijnzaad mengen met water om ei te vervangen. Zo krijg je ook meteen je omegaatjes binnen, bonus! Of je gebruikt chiazaad, maar dat is wel wat duurder. Je mengt het zaad met wat water, laat het een kwartiertje staan, en mengt vervolgens het papje door je andere ingrediënten.

Een bindmiddel dat veel smaak toevoegt, is notenpasta zoals pindakaas. Even kijken of je die smaak bij het gerecht wilt hebben, maar als het erbij past, is het een prima eivervanger!

Samengevat kun je één ei vervangen door:

  • een halve (over)rijpe geprakte banaan
  • 50 gr appelmoes
  • 50 gr tomatenpuree (of pompoen- of aardappelpuree)
  • 2 el kikkererwtenmeel + 2 el water
  • 1 el lijnzaad + 3 el water
  • 1 el chiazaad + 3 el water
  • 3 el notenpasta

Als rijsmiddel

Om een baksel te doen rijzen, kun je natuurlijk gewoon gist, baking soda of bakpoeder gebruiken. Maar om een ei te vervangen als rijsmiddel, werkt de combinatie bakpoeder + azijn magisch! Als je van allebei 1 el gebruikt, zal je cake mooi hoog worden. En hij zal niet naar azijn smaken, beloofd! Wel even opletten, want je kunt op deze manier niet al van te voren je beslag maken. Zodra je de azijn en het bakpoeder samenvoegt, zal een chemische reactie gaan optreden, en dit wil je natuurlijk niet te lang voordat je baksel de oven in gaat!

In sommige gerechten kun je ook het vocht van kikkererwten gebruiken om je ei te vervangen. Wat?! Ja, echt! Aquafaba, Latijn voor bonenwater, is zo samengesteld dat je het heel mooi kunt opkloppen tot eiwitschuim om bijvoorbeeld kokosmakronen van te maken, of meringues, of een soort slagroom.

Inmiddels zijn er ook kant-en-klare eivervangers te koop. No-Egg is een bekende. Gewoon volgen wat op de verpakking staat, dan komt het wel goed.

Samengevat kun je één ei vervangen door:

  • 1 el bakpoeder + 1 el azijn
  • Aquafaba
  • No-Egg

Als glansmiddel

Vaak worden in baksels eieren gebruikt om over het deeg te strijken, zodat het in de oven mooi gaat glanzen. Dit is echter helemaal niet nodig!

Voor zoete baksels kun je prima een jam gebruiken, zoals abrikozenjam. Deze jam wordt heel vaak gebruikt, maar als je je taart een ander fruitig smaakje wilt geven, kan dat natuurlijk ook!

Voor een neutralere smaak kun je ook plantaardige melk gebruiken, vooral sojamelk werkt erg goed vanwege het hoge eiwitgehalte.

Samengevat kun je één ei vervangen door:

  • jam
  • plantaardige melk

Als gewoonte-ingrediënt

Wie is er niet grootgebracht met pannenkoeken die bestaan uit meel, melk en ei? Toen ik vegan werd, was ik heel bang dat ik nooit meer pannenkoeken kon eten… Gelukkig is dit niet waar! Uit pannenkoekenbeslag kun je de eieren namelijk prima weglaten! Ze worden er wel in verwerkt, maar zijn eigenlijk hartstikke overbodig. Zo ook met wentelteefjes, die je gewoon kunt bakken zonder ei.

Zoals je kunt zien, hoef je echt niet je favoriete taarten vaarwel te zeggen als je geen eieren meer wilt eten. Ga jij een keertje je eieren weglaten uit je baksels? Of deed je dat sowieso al? Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete ei-vervangers zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge